1:   Which of the following is considered as the root of any breeding program?
Options:
  1. Hybrid vigour
  2. Cross hybridisation
  3. Heterosis
  4. Genetic variability

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Examples of high yielding and disease resistant wheat varieties were introduced in India in----
Options:
  1. 1963
  2. 1961
  3. 1962
  4. 1964

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Semi-dwarf wheat was developed by------
Options:
  1. MS Swaminathan
  2. Fontana
  3. WY Cheung
  4. Norman E Borlaug

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   One of the alternate sources of protein for animal and human nutrition is--------
Options:
  1. proteomix
  2. double cell protein
  3. single cell protein
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Somatic hybridisation is a technique of--------
Options:
  1. artificial breeding
  2. natural breeding
  3. natural pollination
  4. artificial pollination

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The plant cell without the cell wall is called--------
Options:
  1. cytoplast
  2. nucleoplast
  3. protoplast
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   An explant is--------
Options:
  1. dead plant
  2. part of the plant
  3. part of the plant used in tissue culture
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Cellular totipotency is demonstrated by---------
Options:
  1. all plant cells
  2. all eukaryotic cells
  3. only gymnosperm cells
  4. only bacterial cells

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   GDP stands for---------
Options:
  1. Grant Domestic Payment
  2. Gross Domestic Product
  3. Grant Domestic Product
  4. Gross Domestic Payment

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Part of the plant,which is cultured to obtain virus free clones is----
Options:
  1. leaf
  2. root tip
  3. shoot tip
  4. embryo

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





As Henry Moore carvedor modelled his sculpture every day,he strove to surpass Donatello4. and failed, but woke the next morningelated for another try.
-Donald Hall