1:   Hormone which stimulate intiation of flowering process is :
Options:
  1. Gibberellin
  2. Vernalin
  3. Ethylene
  4. Florigen

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Low temperature treatment to speed up the process of flowering is referred to as
Options:
  1. photoperiodism
  2. vernalization
  3. thermoperiodism
  4. hydroponics

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Bolting i.e. internode elongation just prior to flowering in beet, cabbage and many rosette plants, is promoted by
Options:
  1. auxins
  2. gibberellins
  3. cytokinins
  4. Ethylene

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Kinetin, a modified form of adenine was discovered from
Options:
  1. autoclaved herring sperm DNA
  2. corn kernel
  3. Coconut milk
  4. Fungus

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following physiological effects is caused in plants by gibberellic acid ?
Options:
  1. Shortening of genetically tall plants
  2. Elongation of genetically dwarf plants
  3. Rooting in stem cuttings
  4. Yelowing of young leaves

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Cytokinins are mostly
Options:
  1. Glucosides
  2. phenolics
  3. amino purines
  4. Organic acid

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The phenomenon of apical dominance can be overcome by exogenous application of
Options:
  1. auxins
  2. gibberellins
  3. cytokinins
  4. Ethylene

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Decapitation i.e. removal of shoot tips in a plant usually results in
Options:
  1. inactivation of lateral buds
  2. growth of lateral buds
  3. cessation of plant growth
  4. yellowing of leaves

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following hormones is used in root formation on stem cuttings ?
Options:
  1. Kinetin
  2. IBA
  3. GA
  4. ABA

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   1Cells of tracheary elements (tracheids and vessels) become dead at maturity and lose their protoplasmdue to the deposition of lignocellulosic cell wall thickenings. This is an example of
Options:
  1. Growth
  2. differentiation
  3. dedifferentiation
  4. redifferentiation

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





There is no time frame on living life, only the frame we place about ourselves to hinder our lives from living to its fullest.
-Najeev Raj Nadarajah