1:   CAM plants avoid photorespiration by
Options:
  1. keeping their stomata closed during the day.
  2. performing the Calvin cycle at night
  3. fixing CO2 into four-carbon compounds in the mesophyll, which then release CO2 in the bundle-sheath cells
  4. fixing CO2 into organic acids during the night, which then provide CO2 during the day

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   RuBP carboxylase oxygenase is the enzyme that
Options:
  1. regenerates RuBP with the aid of ATP.
  2. adds CO2 to RuBP in the carbon fixation stage.
  3. Both of above
  4. None of above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A difference between electron transport in photosynthesis and respiration is that in photosynthesis.
Options:
  1. NADPH rather than NADH passes electrons to the electron transport chain.
  2. ATP synthase releases ATP into the stroma rather than into the cytosol.
  3. light provides the energy to push electron to the top of the electron chain, rather than energy from the oxidation of food molecules.
  4. an H+ concentration gradient rather than a proton-motive force drives the phosphorylation of ATP.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Warburg effect refers to
Options:
  1. decreased photosynthetic rate at very high O2 concentration
  2. increased photosynthetic rate at very high O2 concentration
  3. increased photosynthetic rate at very low O2 concentration
  4. decreased photosynthetic rate at very low O2 concentration

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A point at which illuminated plant parts stop absorbing CO2 from their environment , is known as
Options:
  1. CO2 compensation point
  2. CO2 optimum point
  3. CO2 saturation point
  4. CO2 limiting point

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which one of the following ions is essential for photolysis of water ?
Options:
  1. Manganese
  2. Zinc
  3. Copper
  4. Boron

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following is/are formed during Z-scheme of photophosphorylation ?
Options:
  1. NADPH2
  2. ATP
  3. Oxygen
  4. All of these

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which of the following is the process of synthesis of ATP from ADP and Pi in the presence of light.
Options:
  1. Phosphorylation
  2. Photophosphorylation
  3. Photosystem
  4. Oxidative phosphorylation

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Photosynthetic pigments such as chl a, chl b, xanthophyll and carotene can be separated by which of the following techniques ?
Options:
  1. Paper chromatography
  2. Gel Electrophoresis
  3. X-ray diffusion
  4. ELISA test

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following is essential for photosynthesis to take place?
Options:
  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Chlorophyll
  4. Water

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





It's strange how things can change back as suddenly as they changed originally. When one thing happens and suddenly, things are back to normal.
-Stephen Chbosky The Perks of Being a Wallflower