1:   ABA is an antagonist of
Options:
  1. IBA
  2. GA
  3. IAA
  4. Ethyne

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   An example for a biennial monocarpic plant in which vernalisation occurs is-------
Options:
  1. Sugar beet
  2. Sugarcane
  3. Wheat
  4. Barley

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Flowering response in plants towards exposure to low temperature is called as--------
Options:
  1. Vernalisation
  2. Phototropism
  3. Photoperiodism
  4. Thigmotropism

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The bakane disease of rice seedlings is caused by------
Options:
  1. Abscisic acid
  2. Auxin
  3. both of the above
  4. Gibberellin

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The site of perception of light or dark duration in photoperiodism is called-------
Options:
  1. shoot apex
  2. leaves
  3. flower buds
  4. region of elongation

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Natural cytokinin in plants are synthesised in region of-------
Options:
  1. root apices
  2. meristems
  3. developing shoot buds
  4. young fruits

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Cytokinin was discovered as kinetin from------
Options:
  1. coconut milk
  2. zea mays
  3. herring sperm DNA
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which hormone hastens fruit ripening in tomato and apple?
Options:
  1. zeatin
  2. ABA
  3. both of the above
  4. ethephon

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which type of movement is found in touch me not plant
Options:
  1. thigmotropism
  2. Seismonastic
  3. hygroscopic
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Phototropism and geotropism is related with
Options:
  1. auxin
  2. gibberellin
  3. enzyme
  4. cytokinn

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Every man should believe in something.If not..he would doubt everything, even himself.
-Toba Beta Master of Stupidity