1:   A gene is said to be dominant if
Options:
  1. It express its effect only in homozygous stage
  2. It express its effect only in heterozygous stage
  3. It is expressed both in homozygous and heterozygous condition
  4. It is never expressed in any condition

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Allele is the
Options:
  1. Alternate trait of gene pair
  2. Total number of genes for a trait
  3. Total number of chromosomes of a haploid set
  4. Total number of genes present on a chromosome

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Two allelic genes are located on
Options:
  1. The same chromosome
  2. Two homologous chromosomes
  3. Two non-homologous chromosomes
  4. Any two chromosomes

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A white flowered mirabilis plant rr was crossed with red colour RR, if 120 plants are produced in F2 generation. The result would be
Options:
  1. 90 uniformly coloured and 30 white
  2. 90 non-uniformly coloured and 30 white
  3. 60 non-uniformly coloured and 60 white
  4. All coloured and no white

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A cross between AaBB X aaBB yields a genotypic ratio of
Options:
  1. 1 AaBB : 1 aaBB
  2. 1 AaBB : 3 aaBB
  3. 3 AaBB : 1 aaBB
  4. All AaBb

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   When a red flower homozygous pea plant is crossed with a white flower plant what color will produce in F1 generation
Options:
  1. Red
  2. White
  3. Pink
  4. Red + white

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   During transcription, if the nucleotide sequence of the DNA strand that is being coded is ATA CG, the nucleotide sequence in m,RNA would be
Options:
  1. TATGC
  2. TCTGG
  3. UAUGC
  4. UATGC

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In DNA replication, the okazaki fragment on the lagging strand are joined together by
Options:
  1. DNA polymerase
  2. Primase
  3. Helicase
  4. DNA ligase

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   If the basic sequence of the strand of DNA is CAT TAG CAT CAT GAC. What will be base sequence of complementary RNA strand?
Options:
  1. GTA ATG ATG GUA CUG
  2. TAG ATG GTA GAT GAT CTS
  3. GUA AUC GUA GUA CUG
  4. GTA ACC GAT GAT CAT CAT

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Gene controls
Options:
  1. Protein synthesis
  2. Heredity
  3. Both of above
  4. None of above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





You might hate a successful person, but you can not hate a true hero.
-Amit Kalantri