1:   A bivalent in metaphase -I consists of
Options:
  1. two chromatids and one centromere
  2. two chromatids and two centromere
  3. four chromatids and two centromere
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The number of ends in a glycogen molecule would be
Options:
  1. equal to the number of branches plus one
  2. equal to the number of branch points
  3. one
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   the most abundant chemical in living organisms could be
Options:
  1. protein
  2. water
  3. sugar
  4. nucleic acid

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A pure protein should normally have -----ends.
Options:
  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Glycogen is a hormopolymer made of
Options:
  1. glucose units
  2. galactose units
  3. ribose units
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   When you take cells or tissue pieces and grind them with an acid in a mortar and pestle, all the small bio molecules dissolve in the acid. Proteins, polysaccharides and nucleic acids are insoluble in mineral acid and get precipitated. the acid soluble compounds include amino acids, nucleoside, small sugars etc. When one adds a phosphate group to a nucleoside one gets another acid soluble bio-molecule called
Options:
  1. nitrogen base
  2. adenine
  3. nucleotide
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Amino acids, as the name suggests, have both an amino group and a carboxyl group in their structure. In addition, all naturally occurring amino acids are called L-amino acids. From this, can you guess from which compound can the simplest amino acid be made
Options:
  1. formic acid
  2. methane
  3. glycine
  4. phenol

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   many elements are found in living organisms either free or in the form of compounds. one of the following is not, found in living organisms
Options:
  1. Si
  2. Mg
  3. Fe
  4. Na

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Sugar are technically called carbohydrates, referring to the fact thattheir formulae are only multiple of C (H2O). Hexoses have six carbons, twelve hydrogen and six oxygen atoms. Glucose is a hexose, Choose another hexose
Options:
  1. fructose
  2. ribose
  3. maltose
  4. glycogen

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   it is said that elemental composition of living organisms and that of inanimate objects (like earth crust) are similar in the sense that all the major elements are present in both. then what would be the difference between these two groups?
Options:
  1. living organisms have more gold in them than inanimate objects
  2. Living organisms have more carbon, oxygen and hydrogen per unit mass than inanimate objects.
  3. living organisms have more water in their body than inanimate objects
  4. all the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Compromise is a sign you'll pass on your way to mediocrity.
-Tim Fargo