1:   A group of thickened cells found in the chalazal region of the nucellus just below the embryo sac is called
Options:
  1. Hypostase
  2. Epistase
  3. Hypogeal
  4. Epigeal

Answer: Option 1

Explanation:

In some ovules eg. Zostera, Umbelliferae, a group of thickened cells is found in the chalazal region just below the embryo sac. It is called hypostase. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Space between inner integument and nucellus is called
Options:
  1. Epistase
  2. Hypostase
  3. Exostome
  4. Endostome

Answer: Option 4

Explanation:

The space between outer and inner integumens in the micropylar canal is called exostome and the one between inner integument and nucellus is called endostome Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following has 'comose seeds'
Options:
  1. Calotropis
  2. Litchi
  3. Lemna
  4. Cananga

Answer: Option 1

Explanation:

In many plants like Calotropis, Gossypium, unicelled hair called coma arise from the epidermis of the outer integument. Such seeds are described as comose Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following is seen in Lemna
Options:
  1. Sarcotesta
  2. Operculum
  3. Strophiole
  4. Coma

Answer: Option 2

Explanation:

Operculum is a stopper like structure formed at the micropylar end of the seed due to elongation of the cells of the inner integument. eg, Lemna Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A false aril is
Options:
  1. Arillode
  2. Sarcotesta
  3. Operculum
  4. Coma

Answer: Option 1

Explanation:

Arillode arises from the tip of the outer integument as a fleshy structure, grows downwards and covers the entire seed e.g., Litchi. Thus it is just the false aril. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following is a third integument arising from the base of the ovule
Options:
  1. Aril
  2. Arillode
  3. Sarcotesta
  4. Operculum

Answer: Option 1

Explanation:

Aril is a sort of third integument arising from the base of the ovule e.g. Myristica, Asphoedelus. The aril may develop as a true integument or false. The latter is formed by turning of the tip of the outer integument. e.g., Litchi Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Sarcotesta is
Options:
  1. A stopper like structure at micropyle
  2. Tip of the integument
  3. Third integument
  4. Fleshy outer integument

Answer: Option 4

Explanation:

When the outer integument becomes fleshy, it is called sarcotesta e.g, Magnoliaceae Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Other name of Caruncle is
Options:
  1. Aril
  2. Arillode
  3. Sarcotesta
  4. Strophiole

Answer: Option 4

Explanation:

Caruncle is formed by the enlargement of the cell at the tip of the outer integument. eg. Ricinus Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following is seen in Ricinus
Options:
  1. Aril
  2. Arillode
  3. Sarcotesta
  4. Caruncle

Answer: Option 4

Explanation:

Caruncle is formed by the enlargement of the cell at the tip of the outer integument. In a seed it overarches the micropyle Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Middle integument is seen arising during megasporogenesis in
Options:
  1. Olax
  2. Liriosma
  3. Myristica
  4. Cananga

Answer: Option 4

Explanation:

In Cananga middle integument is seen in addition to the inner and outer integument Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





What is grand is necessarily obscure to weak men. That which can be made explicit to the idiot is not worth my care.
-William Blake