1:   The main cause of soil erosion is
Options:
  1. Afforestation
  2. Less rains
  3. Thinning of ozone layer
  4. Deforestation

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Soil fertilty is reduced by
Options:
  1. Crop rotation
  2. Nitrogen fixing bacteria
  3. Decaying organic matter
  4. Intensive agriculture

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Ecology is the study of relationships between
Options:
  1. Water and environment
  2. Organism and environment
  3. Soil and water
  4. All of above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Equillibrium state of ecosystem is called
Options:
  1. Cybernetics
  2. Homeostasis
  3. Niche
  4. Community

Answer: Option 2

Explanation:

(Homo-same + Statis-condition). Equilibrium state of ecosystem is called homeostasis Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Science of control of ecosystem is called
Options:
  1. Cybernetics
  2. Bioceonosis
  3. Biogeocoenosis
  4. Geobiocoenosis

Answer: Option 1

Explanation:

From the french word Kybernetes meaning pilot or governor. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following terms was coined by A.G. Tansley in 1935
Options:
  1. Biogeocoenosis
  2. Geobiocoenosis
  3. Ecosystem
  4. Homeostasis

Answer: Option 3

Explanation:

The term Biogeocoenosis or geobiocoenosis is used for ecosystem, coined by Dokuchaev. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Ecades are also called
Options:
  1. Tundra
  2. Taiga
  3. Ecophenes
  4. Ecotones

Answer: Option 3

Explanation:

Ecades of a species are group of individuals which have similar genetic constitution but appear different due to different environmental conditions. In ecades variations are not genetically fixed but are environmentally induced Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Study of fresh water ecology is called
Options:
  1. Autecology
  2. Synecology
  3. Community ecology
  4. Limnology

Answer: Option 4

Explanation:

Autecology: Study of single individual or a population in relation to environment; Synecology(Community ecology) is the study of group of individuals or a community in relation to environment Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   An ecotone with hypersaline water
Options:
  1. Biome
  2. Tundra
  3. Niche
  4. Estuary

Answer: Option 4

Explanation:

Ecotone is the zone of transition between two types of communities and represents a zone of special ecological interest. eg. Estuary is ecotone between marine and fresh water communities. Hypersaline water is found in estuaries. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following terms was coined by Carl Mobius in 1880
Options:
  1. Tundra
  2. Taiga
  3. Biomass
  4. Biocoenosis

Answer: Option 4

Explanation:

The term biocoenosis is also used for community, which was coined by Carl Mobius in 1880. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Make a little birdhouse in your soul
-Linnell Flansburgh