1:   Which of the following does not describe commensalism ?
Options:
  1. Epiphyte growing on a tree
  2. Bird nesting on a tree
  3. Small fish surviving on the excreta of the bigger fish
  4. E.Coli residing in the blood stream of human

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The best way to explain how two communities canhave the same annula mean temperature and rainfall but very different biota and characteristics is that the communities
Options:
  1. are found at different altitudes.
  2. are composed of species that have very low dispersal rates.
  3. are found on different continents
  4. have different seasonal temperatures and patterns of rainfall throughout the year.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   According to the top-down (trophic cascade) model of community control which trophic level would you decrease if you wanted to increase the vegetation level in a community ?
Options:
  1. secondary consumers (carnivores)
  2. Nutrients
  3. Vegetation
  4. Tertiary consumers

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A major explanation for the decline in species richness along an equatorial polar gradient is the correlation of high levels of solar radiation and precipitation with diversity.Which of the following factors is also through to contribute to the high species richness of tropical communities ?
Options:
  1. the inverse relationship between diversity and evapotranspiration
  2. the greater age of these communities (longer growing season and fewer climatic setbacks), providing more time for speciation events
  3. the larger area of the tropics and corresponding richness predicted by the species - area curve
  4. the lack of disturbances in tropical areas

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The middle of the S-shaped growth curve in the logistic growth model
Options:
  1. shows that at middle densities, individuals of a population do not affect each other.
  2. is best described by the term rN.
  3. is the point where population growth begins to slow due to the Allee effect.
  4. is the period when the population growth rate is the highest.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   An experiment that removed species from an area would enable an ecologist to test whether
Options:
  1. competition or predation from that species was limiting the local distribution of other species.
  2. dispersal ability was limiting the range of the species.
  3. abiotic factors were limiting the dispersal of the species.
  4. habitat selection behavior had limited the distribution of the species.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Eutrophication leads to death of fish due to
Options:
  1. Increased oxygen content
  2. Increased algal content
  3. Decreased algal content
  4. Decreased oxygen content

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Ozone hole refers to
Options:
  1. Hole in ozone layer
  2. Reduction in thickness of ozone layer in stratosphere
  3. Reduction in thickness of ozone layer in troposphere
  4. Increase in concentration of ozone

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Primary source of energy in an ecosystem is
Options:
  1. Sugar stored in plants
  2. Solar energy
  3. Fuel
  4. None of above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   World climate is threatened by increase in concentration of
Options:
  1. Oxygen
  2. Carbon dioxide
  3. Nitrogen
  4. Water vapours

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





You can be young without money, but you can't be old without it.
-Tennessee Williams