1:   Which of the following are included under dicotyledons in Bentham & Hookers classification
Options:
  1. Polypetalae
  2. Gamopetalae
  3. Monochlamydeae
  4. All of these

Answer: Option 4

Explanation:

Polypetalae is primitive in Bentham & Hookers classification Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The term used by Turril in 1938 for biosystematics
Options:
  1. Alpha taxonomy
  2. Beta taxonomy
  3. Gamma taxonomy
  4. Omega taxonomy

Answer: Option 4

Explanation:

Biosystematics or new systematics brings out taxonomic affinity on the basis of evolutionay genetic and morphological traits. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   In Bentham & Hooker's classification those families whose affinities were not known were put under
Options:
  1. Deuteromycetes
  2. Ordines Anomali
  3. Ranales
  4. Malvales

Answer: Option 2

Explanation:

Bentham and Hooker did not know the affinities of some families and placed them tentatively under the group Ordines Anomali Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Theory of Pangenesis was given by
Options:
  1. Julian Huxley
  2. Charles Darwin
  3. Ernst Mayr
  4. None of these

Answer: Option 2

Explanation:

Darwin has given theory of natural selection and theory of pangenesis Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Father of neo taxonomy is
Options:
  1. Julius Sachs
  2. Julian Huxley
  3. James Bassham
  4. Andrew Benson

Answer: Option 2

Explanation:

Huxley is known as the father of neo taxonomy. The term new systematics was given by Julian Huxley in 1940. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following is also called New systematics
Options:
  1. Biosystematics
  2. Natural classification
  3. Artificial classification
  4. Phenetics

Answer: Option 1

Explanation:

New systematics or biosystematics is the concept of systematics, which brings out taxonomic affinity on the basis of evolutionary, genetic and morphological traits. New systematics brings out phylogenetic classification or cladistics Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following orders is placed in the beginning of dicotyledons in Bentham & Hooker's system of classification
Options:
  1. Ranales
  2. Parietales
  3. Guttiferales
  4. Malvales

Answer: Option 1

Explanation:

Although Bentham and Hooker's system of classification is not phylogenetic one, yet Ranales placed in the beginning of dicotyledons. The order Ranales is generally regarded as primitive by most of the leading authors. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In artificial system of classification
Options:
  1. All characters are taken into consideration
  2. Only a few characters are taken into consideration
  3. Reproductive and phylogenic characters are both taken
  4. Phylogeny only is considered

Answer: Option 2

Explanation:

In artificial system of classification, only a few characters of the plants are being considered, for example, the grouping of plants into herbs, shrubs and trees or the sexual system of Linnaeus was based on number of stamens. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The binomial nomenclature given by Linnaeus was first used in
Options:
  1. Systema Naturae
  2. Species Plantarum
  3. Flanzenfamilien
  4. Systematic Botany

Answer: Option 2

Explanation:

Species Plantarum includes names and description of 6000 species of 1000 genera of Plants. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following is a comprehensive treatment of a taxon
Options:
  1. Monograph
  2. Book
  3. Journal
  4. Index card

Answer: Option 1

Explanation:

In biological taxonomy, a monograph is a comprehensive, treatment of a taxon which revises all known species within a group, add any newly discovered species and collects and synthesizes available information on various aspects, eg. ecological association, geographic distributions and morphological variations within the group. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Its more fun to think of the future than dwell on the past.
-Sara Shepard Unbelievable