1:   Which of the following is not a similarity among nuclei, chloroplast and mitochondria ?
Options:
  1. They contain DNA.
  2. They are bounded by two (or more) phospholipids bilayer membranes.
  3. They can divide to reproduce themselves.
  4. They are associated with the endoplasmic reticulum system.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The detailed structure of a chloroplast can be seen with the best resolution by using
Options:
  1. transmission electron microscopy
  2. scanning electron microscopy
  3. phase-contrast light microscopy
  4. All of above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The resolution of a microscope refers to the
Options:
  1. distance between two separate points.
  2. sharpness or clarity of an image.
  3. amoung of magnification of an image.
  4. wavelength of light.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Disjunction refers to
Options:
  1. the separation of homologous chromosomes at anaphase-I
  2. the type of chromosomal aberration in which ther is loss of a part of a chromosome
  3. incompatibility in fungi and other thallophytes
  4. modification of gene action by a nonallelic gene.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   While in mitosis, the daughter cells resemble each other and also the parent cell ; in meiosis they differ not only from parent cell in having half the number of chromosomes, but also differ among themselves qualitatively in genetic constitution due to
Options:
  1. segregation and crossing over only
  2. independent assortment and segregation only
  3. independent assortment and crossing over only
  4. crossing over, independent assortment and segregation.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following statements about enzymes are correct ?
Options:
  1. Enzymes do not alter the overall change in free energy for a reaction.
  2. Enzymes speed up reactions by lowering activation energy.
  3. Enzymes are highly specific for reactions.
  4. All of above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Many fungi display the phenomenon of heterothallism. What exactly is heterothallism?
Options:
  1. Presence of different types of hyphae acting as male or female
  2. Production of different kinds of spores
  3. Presence of a net like mycelium
  4. Ability to reproduce both sexually as well as asexually

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Pteridophytes are also called as
Options:
  1. Phanerogams
  2. Cryptogams
  3. Vascular cryptogams
  4. Embryophytes

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which statement about lichens is true
Options:
  1. A network of algal filaments protects the fungus
  2. Algal cells supply food to the fungal component
  3. The algal component is parasitic on fungus
  4. Lichens always need organic substratum

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Sponges and coelenterates resemble each other in being
Options:
  1. Monoblastic and acoelomate
  2. Diploblastic and acoelomate
  3. One single opening and coelomate
  4. Triploblastic and pseudocoelomate

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





If the first job one has in a given profession acts as a tuning fork for the career that follows, Frederick Thomas was attuned from the start to a pitch of the highest quality.
-Vladimir Alexandrov The Black Russian