1:   If marked price of an article is Rs. 540 and selling price is Rs. 414 Rs. What is discount percent?
Options:
  1. 10%
  2. 15%
  3. 8%
  4. 12%

Answer: Option 3

Explanation:

Discount = 540 -414 = 36 Rs. D% = Discount *100 / M.P. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   What will be the marked price of an almirah which is sold for Rs. 4048 after allowing 8% discount?
Options:
  1. 5000 Rs.
  2. 4500 Rs.
  3. 4400 Rs.
  4. 4800 Rs.

Answer: Option 3

Explanation:

M.P. = (100 * S.P.) / (100 - D%) Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The difference in selling price of an umbrella is Rs. 2 when it is sold as 4% and 5% profit. What is cost price of umbrella?
Options:
  1. 300 Rs
  2. 450 Rs
  3. 200 Rs.
  4. 100 Rs.

Answer: Option 3

Explanation:

Let the C.P. is 100 Rs. If it is sold at 4% profit then S.P. is 104 Rs. If it is sold at 5% profit then S.P. is 105 Rs. The difference between S.P. is Rs. 1. If difference is Rs. 1 then cost price is Rs. 100. So, if the difference between S.P. is 2 then cost price is 200 Rs. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   What will be the marked price of a table, if it is sold at Rs 935 after allowing 15% discount?
Options:
  1. 1200 Rs
  2. 1150 Rs
  3. 1100 Rs
  4. 1050 Rs

Answer: Option 3

Explanation:

Marked price = (100* S.P.) / (100 -D%) = (100*935)/(100-15) = 93500/85 =1100 Rs. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The marked price of a sewing machine is Rs 1280. Shopkeeper gives 5% discount. What is selling price of sewing machine?
Options:
  1. 1100 Rs
  2. 1200 Rs
  3. 1216 Rs
  4. 1050 Rs

Answer: Option 3

Explanation:

5% of 1280 is Rs. 64. Selling price would be 1280 -64 = Rs 1216 Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Rebate given on marked price of an article is called -------.
Options:
  1. selling price
  2. cost price
  3. gift
  4. discount

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The marked price of a Motor Cycle is Rs. 47000. It available at 7% discount. What is selling price of Motor Cycle?
Options:
  1. 45000
  2. 40200
  3. 43710
  4. 46000

Answer: Option 3

Explanation:

S.P. = M.P. * [(100-D%)/100] Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Discount is calculated on --------price.
Options:
  1. selling price
  2. cost price
  3. marked price
  4. all the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Selling pirce = ------- - discount
Options:
  1. cost price
  2. discount %
  3. marked price
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   marked price of a book is Rs. 30. It is sold at a discount of 15%. What is discount?
Options:
  1. Rs. 5
  2. Rs. 4
  3. Rs 4.5
  4. Rs 10

Answer: Option 3

Explanation:

15% of 30 = 15*30/100 = 4.5 Rs. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





And hope is like love...a ridiculous, wonderful, powerful thing.
-Kate DiCamillo The Tale of Despereaux