SSC GK Questions and answers - Set 9


1:   The concept of a welfare state was first developed and practiced in
Options:
  1. USA
  2. India
  3. Britain
  4. Russia

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A tributary of which of the following rivers is the river Tungabhadra?
Options:
  1. Godavari
  2. Krishna
  3. Cauvery
  4. Periyar

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Among the following varieties of glass, which one is heat resistant?
Options:
  1. Hard glass
  2. Flint glass
  3. Pyrex glass
  4. Bottle glass

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following relates to the formation of the Himalayas
Options:
  1. folding of the Earth's crust
  2. accumulation of lost deposits
  3. folding of the geosyncline
  4. faulting of the Earth's crust

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   What is the name of biggest Hindu temple complex and where is situated?
Options:
  1. Tirupathi Temple(India)
  2. Pashupatinath Temple(Nepal)
  3. Angkor Wat Temple (Combodia)
  4. Shri Swaminarayan Mandir (Karachi)

Answer: Option 3

Explanation:

Angkor Wat Temple (Combodia) is the biggest Hindu temple complex in the world http://en.wikipedia.org/wiki/Ankor_Wat Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Who was the leader of 'Poona Sarvajanik Sabha' founded in 1870?
Options:
  1. Balaji Viswanath
  2. Justice Ranade
  3. C Raja Gopalachari
  4. Bala Gangadhar Tilak

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Mohammedans were known by which name in Spain ?
Options:
  1. Adolfs
  2. Apollos
  3. Moors
  4. Castiles

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which of the following could be digital input devices for computers
Options:
  1. digital comcorder
  2. Microphone
  3. scanner
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The East India Company was formed during which Mughal ruler:
Options:
  1. Jahangir
  2. Akbar
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzeb

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Serengeti wildlife reserve is in
Options:
  1. Brazil
  2. Tanzania
  3. Libya
  4. Zimbabwe

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Which of the following can cause hallucinations?
Options:
  1. nicotine
  2. aspirin
  3. caffeine
  4. LSD

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   In which of the following places was Lord Mahavira born?
Options:
  1. Pataliputra
  2. Sravasti
  3. Rajagriha
  4. Vaisali

Answer: Option 4

Explanation:

Lord Mahavira (599 B.C. - 527 B. C.), also known as Vardhamana, was the twenty-fourth and last Tirthankara of Jainism. He was born in 599 B.C. at Kshatriyakund which was a part of the well known Vaishäli republic - a district in the modern Indian state of Bihar. His father's name was King Siddhärtha and his mother's name was Queen Trishalä. They were very religious people and were followers of Lord Pärshvanäth. Queen Trishalä had fourteen dreams (some believe sixteen dreams) when she conceived Lord Mahavira. While she was pregnant, the prosperity of King Siddhärtha grew. The parents attributed their success to the baby. So when the baby was born, he was named Vardhamana, which means continuously increasing. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Which of the following famous Philosophers once famously said 'Man is a political animal'?
Options:
  1. Dante
  2. Plato
  3. Aristotle
  4. Socrates

Answer: Option 3

Explanation:

Aristotle (b. 384 - d. 322 BCE), was a Greek philosopher, logician, and scientist. Along with his teacher Plato, Aristotle is generally regarded as one of the most influential ancient thinkers in a number of philosophical fields, including political theory. Aristotle was born in Stagira in northern Greece, and his father was a court physician to the king of Macedon. Aristotle's famous words 'man is by nature a political animal' have attracted widespread debate and controversy for centuries. Standing the test of time, the statement draws on the uncomfortable debate surrounding individualism and collectivism, ringing uncomfortably in the ears of those who believe in 'every man for himself'. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   To practice the ideals of truth and non-violence, what did Gandhiji do in 1916?
Options:
  1. He founded the Gujarat Vidyapeeth.
  2. He joined the Indian National Congress.
  3. He started an all-India Satyagraha.
  4. He founded Sabarmati Ashram near Ahmedabad.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Which one of the following causes rainfall in the north eastern parts of India during winter season
Options:
  1. cyclonic depression
  2. retreating monsoon
  3. western disturbances
  4. south west monsoon

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   The Mathura School of Art flourished during the reign of
Options:
  1. Kanishka
  2. Kadphises I
  3. Hrsha
  4. Ashoka

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which of the following queens were served by the maid 'Manthara' in the Hindu epic Ramayana?
Options:
  1. Indumati
  2. Kausalya
  3. Kaikeyi
  4. Sumitra

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which river is regarded as the chief deity in Rigveda :
Options:
  1. Ganga
  2. Yamuna
  3. Saraswati
  4. Narmada

Answer: Option 3

Explanation:

The Sarasvati river is one of the main Rig Vedic rivers mentioned in the Rig Veda and Later Vedic and Post Vedic texts.It Plays an important role in Hinduism,since Vedic sanskrit and first part of Rig Veda is regarded to have originated when the Vedic people on its banks. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   During which season , Bodyline series was played between Australia and England?
Options:
  1. 1932-33
  2. 1945-46
  3. 1963-64
  4. 1975-76

Answer: Option 1

Explanation:

This series was quite famous due to the bodyline action of bowlers. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Jamshed Navroz is the new year of
Options:
  1. Sikhs
  2. Jains
  3. Parsis
  4. Buddhs

Answer: Option 3

Explanation:

Persian New Year is called Jamshed Navroz and usually falls on 21 March. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Durand Trophy is associated with ------
Options:
  1. cricket
  2. football
  3. hockey
  4. polo

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   From which of the following is glucose syrup made?
Options:
  1. rice
  2. wheat
  3. oat
  4. maize

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   The Hindi film '1942: A love story' was directed by which of the following directors?
Options:
  1. Mahesh Bhatt
  2. Vidhu Vinod Chopra
  3. Yash Chopra
  4. Ketan Mehta

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   2 small imitations of Taj Mahal can be seen at
Options:
  1. Indore
  2. Delhi
  3. Agra
  4. Lucknow

Answer: Option 4

Explanation:

Chota Imambara , also known as Imambara Hussainabad Mubarak is an imposing monument located in the city of Lucknow, Uttar Pradesh, India. Built as an imambara or a congregation hall for Shia Muslims, by Muhammad Ali Shah, the third Nawab of Awadh in 1838, it was to serve as his own mausoleum and his mother, who is buried beside him Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Oryx is a genus of the species of
Options:
  1. Deer
  2. Bison
  3. Giraffe
  4. Antelope

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Which of the following statements correctly defines the 'Ozone Hole'?
Options:
  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Tobacco was originally grown in Europe for
Options:
  1. Medicinal Purposes
  2. Decorative Purposes
  3. Drug Purposes
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   The natural color of sulphur is
Options:
  1. Red
  2. Yellow
  3. Green
  4. Blue

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Saurav Ganguly and which other cricketer holds the record of scoring a duck in their last test innings?
Options:
  1. Brian Lara
  2. Donald Bradman
  3. Sachin Tendulkar
  4. Sanath Jayasurya

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Where are most tropical rain forests locted
Options:
  1. near the North pole
  2. near the south pole
  3. near the equator
  4. in the western heimsphere

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   in recent times, 'Spirulina' is being popularized as a rich source of some nutrients. It is a /an
Options:
  1. blue green algae
  2. mushroom
  3. fern
  4. flowering plant

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Where are the headquarters of the 'Sahitya Akademi' situated in India?
Options:
  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. New Delhi
  4. Kolkata

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Pottery first appeared in
Options:
  1. Charcolithic age
  2. Neolithic age
  3. Mesolithic age
  4. Paleolithic age

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Which of the following organs produce sound in birds?
Options:
  1. Trachea
  2. Bronchus
  3. Larynx
  4. Syrinx

Answer: Option 4

Explanation:

Syrinx is the name for the vocal organ of birds. Located at the base of a bird's trachea, it produces sound without the vocal chords of mammals. The sound is produced by vibrations of some or all of the membrane tympaniformis (the walls of the Syrinx) and the pessulus caused by air flowing through the Syrinx. This sets up a self-oscillating system which modulates the airflow creating the sound. The muscles modulate the sound shape by changing the tension of the membranes and the bronchial openings. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Control of light entering the eye is mastered by
Options:
  1. Retina
  2. Cornea
  3. Iris
  4. Pupil

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   By which of the following is silk produced?
Options:
  1. By the egg of silkworm.
  2. By the pupa of silkworm.
  3. By the larva of silkworm.
  4. By the insect itself.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   In which of the following states is the Ashtamudi Lake located?
Options:
  1. Orissa
  2. Karnataka
  3. Kerala
  4. Tamil Nadu

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Among the following trees, which one requires minimum water for its growth?
Options:
  1. Babul
  2. Eucalyptus
  3. Mango
  4. Guava

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Which of the following sessions of the Indian National Congress is the only Congress session presided by Mahatma Gandhi?
Options:
  1. Gaya Session, 1922
  2. Belgaum Session, 1924
  3. Kanpur Session, 1925
  4. Madras Session, 1927

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Dynamic Theory of Heat was given by
Options:
  1. Hertz
  2. Kelvin
  3. Luccas
  4. Lavoisier

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   "The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead." - Which of the following celebrated Indians made this statement?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. Swami Vivekananda
  4. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Harappan weapons were made of
Options:
  1. Bronze
  2. stone
  3. copper
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which of the following terms is used to describe the biotic relationship between insects and plants with reference to pollination?
Options:
  1. Saprophytism
  2. Parasitism
  3. Mutualism
  4. Commensalism

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   which is presided over by a non -member?
Options:
  1. Lok sabha
  2. Rajya sabha
  3. Legislative assambly
  4. both a&c

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Made in India is an album of
Options:
  1. Asha Bhonsle
  2. Lata Mangeshkar
  3. Shreya Ghoshal
  4. Alisha Chinai

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   The Guptas were
Options:
  1. Vaisha
  2. Shudra
  3. Brahman
  4. Kashatriya

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Narendranath Dutta is the real name of
Options:
  1. Swami Dayananda Saraswati
  2. Swami Vivekananda
  3. Acharya Vinoba Bhave
  4. Gopal Krishan Gokhale

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   When was Kushan dynasty founded?
Options:
  1. First Century A.D.
  2. Second Century A.D.
  3. Third Century A.D.
  4. Fourth Century A.D.

Answer: Option 1

Explanation:

Kujula Kadaphioses founded Kushan Dynasty in First Century A.D. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which disease is not transmitted by Aedes aegypti
Options:
  1. chikunguniya
  2. dengue
  3. chicken pox
  4. yellow fever

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Where is the highest earthquake prone area situated
Options:
  1. Southern sea coast
  2. peninsular plateau
  3. Himalayan and eastern India
  4. Doab of Ganga and Yamuna

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Success takes many forms. Most people strive for something unattainable without realizing that it's already theirs.
-Lada Ray