SSC GK Questions and answers - Set 8


1:   Arabs were stopped in their advance on Europe by
Options:
  1. Clovis I
  2. Charles Martel
  3. Pepin
  4. Charlemagne

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   During the reign of which of the following British Monarch, Buckingham Palace became the official royal residence?
Options:
  1. King Edward VII
  2. Queen Victoria
  3. King George V
  4. Queen Elizabeth II

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   El Greco was a famous
Options:
  1. Painter
  2. Boxer
  3. Swimmer
  4. Politician

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Industrial Research Laboratory was invented by
Options:
  1. Rutherford
  2. Thomas Alva Edison
  3. Einstein
  4. Schrodinger

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following English language novelists from India has written the novel 'The Dark Room'?
Options:
  1. Nirad C. Chaudhuri
  2. R. K. Narayan
  3. Mulk Raj Anand
  4. Anita Desai

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Whose philosophy is called the Advaita
Options:
  1. Ramanujacharya
  2. Shankaracharya
  3. Nagarjuna
  4. Vasumitra

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   "Generations to come, it may well be, will scarce believe that such a man as this one ever in flesh and blood walked upon this Earth." Which of the following persons said this in his admiration for Mahatma Gandhi?
Options:
  1. Romain Rolland
  2. George Bernard Shaw
  3. Albert Einstein
  4. Rabindranath Tagore

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In which newspaper was the poem " The Wasteland" written by US-born English writer T.S. Eliot published first?
Options:
  1. USA Today
  2. The Criterion
  3. The Telegraph
  4. Daily Mail

Answer: Option 2

Explanation:

The Waste Land is a long poem by T. S. Eliot. It is widely regarded as one of the most important poems of the 20th century and a central text in Modernist poetry. Published in 1922, the 434-line poem first appeared in the United Kingdom in the October issue of The Criterion. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   In which year Russian was added as the working language of the United Nations?
Options:
  1. 1968
  2. 1973
  3. 1953
  4. 1978

Answer: Option 1

Explanation:

In 1968, Russian was added as a working language of the General Assembly. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The average person falls asleep in how many minutes?
Options:
  1. 25
  2. 17
  3. 7
  4. 18

Answer: Option 3

Explanation:

It takes just 7 minutes on an average for a person to fall asleep Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   A king of Russia became mentally deranged and was deposed by his wife. Name the king.
Options:
  1. Peter III
  2. Peter II
  3. Peter I
  4. Ivan

Answer: Option 1

Explanation:

Catherine the Great became empress of Russia after deposing his mentally deranged husband Peter III. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   During which of the following circumstances are tides the highest?
Options:
  1. When the earth is nearest to the sun.
  2. When the earth is nearest to the moon.
  3. In the spring.
  4. When the Sun, Moon and Earth are in line.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   On which date the International Literacy Day is celebrated around the world?
Options:
  1. September 8th
  2. November 12th
  3. March 18th
  4. May 29th

Answer: Option 1

Explanation:

September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. It was first celebrated in 1966. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Rabindranath Tagore renounced his knighthood, owing to which of the following reasons?
Options:
  1. He wanted to join the Congress Party and become its President.
  2. He was not satisfied with the constitutional reforms introduced by the Govt. of India Act, 1919.
  3. His heart lay torn with anguish over the atrocities of the British government in Punjab especially the massacre of innocent people by Dyer at Jallianwala Bagh massacre.
  4. He wished to participate in the Satyagraha movement started by Mahatma Gandhi.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Red and white sandstone inlaid with black and yellow marble is used in
Options:
  1. Taj Mahal
  2. Humayun's Tomb
  3. Bibi Ka Maqbra
  4. Sheikh Chili Ka Maqbra

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Which has the highest percentage of the scheduled caste population of state's population
Options:
  1. Jharkhand
  2. Madhya Pradesh
  3. Punjab
  4. Uttar Pradesh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Mussolini had formed the government in Italy in 1922-36. On whose request?
Options:
  1. Carloman
  2. Aripert II
  3. Umberto I
  4. Victor Emmanuel

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which geographical line runs through Pacific and Arctic ocean?
Options:
  1. Magnetic Meridian
  2. International Date Line
  3. Prime Meridian
  4. Tropic of Capricorn

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Started in 1866 was a school of religion with anti-British sentiments basically. It was the
Options:
  1. Wahhabi
  2. Deoband
  3. Aligarh
  4. Farazi

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Name the leading Suffragist of Ausralia ,known as the' Grand old Women' of Australia ?
Options:
  1. Catherine Helen Spence
  2. Catherine Bikshoy
  3. Zenia Bhumgara
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   In the game of Golf, Clubhouse is present at which number hole?
Options:
  1. 16th
  2. 17th
  3. 18th
  4. 19th

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Who of the following discovered the law of planetary orbits
Options:
  1. Galileo Galilei
  2. Johannes Kepler
  3. Nicholas Copernicus
  4. Isaac Newton

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   A pale blue gas with a fish like odour restores the colour of a blackened lead painting. The gas is also used as rocket fuel. It is
Options:
  1. oxygen
  2. ammonia
  3. sulphur dioxide
  4. ozone

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   In which of the following places is the 'National Defence Academy' located?
Options:
  1. Allahabad
  2. New Delhi
  3. Dehra Dun
  4. Khadakwasla

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   In December 1999, a planet circling another star outside Earth's solar system was discovered by
Options:
  1. Edmond Halley and Carl Sagan
  2. Edwin Hubble and William Herschel
  3. Ptolemy and Tycho Brahe
  4. Marcy and Paul Butler

Answer: Option 4

Explanation:

Actually it is a bloated gas giant ball as big as Jupiter but weight only 63% of Jupiter. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Which of the following persons invented the first safety razor?
Options:
  1. King Camp Gillette
  2. William Samuel Henson
  3. Frederick and Otto Kampfe
  4. Jean Jacques Perret

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Aqua Regia is used to dissolve Gold. Chemically it is a mixture of hydrochloric acid and concentrated
Options:
  1. Sulphuric Acid
  2. Nitric Acid
  3. Acetic Acid
  4. Chlorous Acid

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Nur Jahan's Tomb is situated at
Options:
  1. Lahore
  2. Kabul
  3. New Delhi
  4. Agra

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Which 2 colors constitute Swiss Flag?
Options:
  1. White and Blue
  2. White and Red
  3. White and Green
  4. White and Orange

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   'Batter' is a term used in
Options:
  1. Baseball
  2. Cricket
  3. Polo
  4. Billiards

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Ursine is associated with
Options:
  1. Bear
  2. Tiger
  3. Monkey
  4. Ape

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   "Nehru is a patriot, while Jinnah is a politician," was once remarked by which of the following persons?
Options:
  1. Abdul Ghaffar Khan
  2. Maulana Abul Kalam Azad
  3. Sir Muhammad Iqbal
  4. Mahatma Gandhi

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Which of the following materials is used in Pencils that are used for writing?
Options:
  1. Charcoal
  2. Silicon
  3. Phosphorus
  4. Graphite

Answer: Option 4

Explanation:

Graphite is an allotrope of Carbon and it is generally used in the Pencils that are used for writing purposes. Charcoal is used for Pencils used specifically for drawing and sketching purposes. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Ecosystem that was self sustaining and set up in Oracle Arizona, America was
Options:
  1. Biosphere I
  2. Biosphere II
  3. Biosphere III
  4. Biosphere IV

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   War between India and China was fought
Options:
  1. 11th July 1961
  2. 20th October 1962
  3. 20th November 1959
  4. 20th December 1971

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Which of the following eminent writers wrote the famous book 'Crime and Punishment'?
Options:
  1. Leo Tolstoy
  2. Anton Chekhov
  3. Feodor Dostoyevsky
  4. Gabriel Garcia Marquez

Answer: Option 3

Explanation:

'Crime and Punishment' is a novel by the Russian author Feodor Dostoyevsky. It was first published in the Literary Journal 'The Russian Messenger' in twelve monthly installments during 1866. It was later published in a single volume. 'Crime and Punishment' focuses on the mental anguish and moral dilemmas of Rodion Rashkolnikov, an impoverished ex-student in St. Petersburg who formulates and executes a plan to kill an unscrupulous pawnbroker for her cash. Rashkolnikov puts his philosophical theory to the ultimate test of murder, a tragic tale of suffering and redemption unfolds in the dismal setting of the slums of czarist, prerevolutionary St. Petersburg. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Who of the following were rulers of Gujarat
Options:
  1. Solankis
  2. Guptas
  3. Mongols
  4. None of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Which of the following sites is famous for pre-historic paintings
Options:
  1. Bhimbetka
  2. AJanta
  3. Bagh
  4. Amravati

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Among the following dams, which one withholds the largest water reservoir in India?
Options:
  1. Bhakra Dam
  2. Indirasagar Dam
  3. Hirakud Dam
  4. Tehri Dam

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Which was the last directed feature film of the legendary film director late Satyajit Ray?
Options:
  1. Ghare Baire
  2. Shakha Prosakha
  3. Agantuk
  4. Ganashatru

Answer: Option 3

Explanation:

Agantuk was the last directed film of the legendary world famous Indian filmmaker Satyajit Ray. Agantuk was released in 1992, the year Satyajit Ray passed away on 23rd April at the age of 70. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   The Dutch East India company set up their fast factory at which of the following place:
Options:
  1. Surat
  2. Srirampur
  3. Masulipatnam
  4. Pulicat

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   DMK political party was founded in
Options:
  1. 1949
  2. 1948
  3. 1947
  4. 1946

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Wire mesh visor is used in which Olympics sports?
Options:
  1. Bobsleigh
  2. Snowboard
  3. Dressage
  4. Fencing

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   First observation of Red Blood Cells was made in
Options:
  1. 1658
  2. 1568
  3. 1528
  4. 1501

Answer: Option 1

Explanation:

Dutch microscopist Jan Swammerdan observed first RBCs in the blood of frogs where they appeared oval particles; in the year 1658. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Who among the following have started the Vikram Era :
Options:
  1. Harshavardhana
  2. Samudragupta
  3. Vikramaditya
  4. Chandragupta I

Answer: Option 3

Explanation:

Vikramaditya was the king of Ujjain and after defeating Shakas started Vikram Samvad to commemorate his victory Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Which of the following diseases is caused by the consumption of arhar dal adulterated with kesari dal?
Options:
  1. cancer
  2. anaemia
  3. lathyrism
  4. ulcer

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The oldest running Grand Slam tennis tournament in the world is the
Options:
  1. U.S. Open
  2. French Open
  3. Australian Open
  4. Wimbledon

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Who is the director of the 1982 epic biographical film 'Gandhi'?
Options:
  1. David Lean
  2. Satyajit Ray
  3. Mrinal Sen
  4. Richard Attenborough

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   What is the name of below fort and where it it located?

Options:
  1. Agra Fort, Agra
  2. Mehrangarh Fort, Jodhpur
  3. Amer Fort, Jaipur
  4. Nahargarh Fort, Jaipur

Answer: Option 2

Explanation:

Mehrangarh Fort, located in Jodhpur, Rajasthan. The fort is situated 400 feet (122 m) above the city and is enclosed by imposing thick walls. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   The idea of Concurrent List was borrowed from the Constitution of :
Options:
  1. Britain
  2. Australia
  3. South Africa
  4. Germany

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





There is no escape-we pay for the violence of our ancestors.
-Frank Herbert Dune