SSC GK Questions and answers - Set 7


1:   Transmitter uses frequency range named
Options:
  1. FM
  2. Bandwidth
  3. Radiowave
  4. AM

Answer: Option 2

Explanation:

Its value is measured in Hertz, Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The main challenge before the India democracy after independence was
Options:
  1. to preserve peace
  2. to eradicate poverty
  3. to conserve environment
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   'Man Eaters of Kumaon' is a famous book written by
Options:
  1. Sir Walter Scott
  2. Saul Bellow
  3. Robert Bolt
  4. Jim Corbett

Answer: Option 4

Explanation:

'Man Eaters of Kumaon' is a noted book written by the legendary British hunter, conservationist, naturalist and author Jim Corbett, who had a deep attachment with India. A national park in Uttarakhand was later named after Jim Corbett, known as the 'Jim Corbett National Park'. 'Man Eaters of Kumaon' details the experiences of Corbett in the Kumaon region of India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following places is considered the wettest place on Earth?
Options:
  1. Cherrapunjee, Meghalaya, India
  2. Mawsynram, Meghalaya, India
  3. Lloro, Colombia
  4. Tutunendo, Colombia

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following literary works and their respective author combinations is incorrect?
Options:
  1. Prithviraj Raso - Chand Bardai
  2. Idols - Sunil Gavaskar
  3. Midnight's Children - Brandon Sanderson
  4. Meghaduta - Kalidasa

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Ashoka the Great was died in
Options:
  1. 206 BC
  2. 216 BC
  3. 226 BC
  4. 232 BC

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Japan rejected a resolution for its surrender in World War II. Consequently US dropped atom bombs in Japan. What was the name of the resolution which Japan rejected?
Options:
  1. The Potsdam Conference Resolution
  2. The Washington Conference Resolution
  3. The London Conference Resolution
  4. The Geneva Conference Resolution

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Largest Teak producing Asian country is
Options:
  1. Bangladesh
  2. India
  3. Pakistan
  4. Myanmar

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   What is the approximate protein content of the edible portion of an egg?
Options:
  1. 15 %
  2. 13.3 %
  3. 10.3 %
  4. 5 %

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The name of the Sarovar in the middle of which Golden Temple stands is
Options:
  1. Sikh Sarovar
  2. Khalis Sarovar
  3. Anand Sarovar
  4. Amrita Sarovar

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Worn out RBCs are destroyed in the body of a vertebrate by the
Options:
  1. Pancreas
  2. Liver
  3. Bone marrow
  4. Spleen

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Patkai Mountain Ranges run along the border of
Options:
  1. India-Pakistan
  2. Indo-Nepal
  3. Indo-Bangladesh-Myanmar
  4. Indo-Bhutan

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   The Maikal Hills are situated in which of the following Indian states?
Options:
  1. Jammu & Kashmir
  2. Rajasthan
  3. Chhattisgarh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Who were the first aviators to fly non-stop across the Atlantic?
Options:
  1. John Alcock and Arthur Brown
  2. Bert Acosta and Buzz Aldrin
  3. Scott Anderson and Neil Armstrong
  4. Ludovic Arrachart and Jacqueline Auriol

Answer: Option 1

Explanation:

John Alcock and Arthur Brown land their Vickers Vimy airplane in a bog in Clifden, Ireland, marking the end of the first nonstop flight across the Atlantic in 1919. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   "I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had", was said in a famous speech by which of the following persons?
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Mahatma Gandhi
  4. Mohammed Ali Jinnah

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   What was the immediate cause of the German invasion of Poland?
Options:
  1. West Asian Crisis
  2. Cold War
  3. Second World War
  4. First World War

Answer: Option 3

Explanation:

On September 1, 1939, Germany invaded Poland. The Polish army was defeated within weeks of the invasion. From East Prussia and Germany in the north and Silesia and Slovakia in the south, German units, with more than 2,000 tanks and over 1,000 planes, broke through Polish defenses along the border and advanced on Warsaw in a massive encirclement attack. After heavy shelling and bombing, Warsaw surrendered to the Germans on September 27, 1939. Britain and France, standing by their guarantee of Poland's border, had declared war on Germany on September 3, 1939. The Empire of Japan aimed to dominate East Asia and was already at war with the Republic of China in 1937, but the world war is generally said to have begun on 1 September 1939 with the invasion of Poland by Germany and subsequent declarations of war on Germany by France and the United Kingdom. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Mother Teresa, founder of the Missionaries of Charity, was born in which country?
Options:
  1. Macedonia
  2. Albania
  3. Bulgaria
  4. Croatia

Answer: Option 1

Explanation:

Mother Teresa was born as Anjeze Gonxhe Bojaxhiu on 26th August, 1910 in Skopje, currently capital of the Republic of Macedonia. At that time it was known as Uskub and part of the Ottoman Empire. Macedonia is a former part of Yugoslavia and became independent in 1991. Albanians are an ethnic minority in the country. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   In which of the following places is the headquarters of IMF situated?
Options:
  1. England
  2. New York
  3. Washington
  4. Tokyo

Answer: Option 3

Explanation:

The International Monetary Fund (IMF) is an international organization that was initiated in 1944 at the Bretton Woods Conference and formally created in 1945 by 29 member countries. The IMF's stated goal was to assist in the reconstruction of the world's international payment system post-World War II. Countries contribute funds to a pool through a quota system from which countries with payment imbalances temporarily can borrow money and other resources. The IMF is a self-described "organization of 188 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world." Its headquarters are in Washington, D.C., United States. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Maulana Abul Kalam Azad authored the famous book
Options:
  1. India Wins freedom
  2. Ghubar-e-Khatir
  3. Azad On Pakistan
  4. All of the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   In which year was The National Planning Commission of India constituted?
Options:
  1. 1949
  2. 1950
  3. 1954
  4. 1957

Answer: Option 2

Explanation:

The National Planning Commission is an institution in the Government of India, which formulates India's Five-Year Plans, among other functions. It is located at Yojana Bhawan, Sansad Marg, New Delhi. After India gained independence, a formal model of planning was adopted, and accordingly The National Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India was established on 15 March 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehru as the chairman. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Which of the following eminent personalities founded the 'Central Hindu College', situated in Varanasi, which later went on to become the nucleus of 'Banaras Hindu University'?
Options:
  1. Madan Mohan Malaviya
  2. Annie Besant
  3. Bal Gangadhar Tilak
  4. Jamnalal Bajaj

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   When was the Disinvestment Commission established in India
Options:
  1. 1992
  2. 1996
  3. 1999
  4. 2001

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Memorial of Queen of Jhansi is located at
Options:
  1. Agra
  2. New Delhi
  3. Gwalior
  4. Indore

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   The Constituent Assembly of India was formed in 1946 on the recommendations of the
Options:
  1. Mountbatten Plan
  2. Cripps' Mission
  3. Cabinet Mission Plan
  4. Government of India Act, 1935

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   In which of the following countries is the 'Great Bear Lake' situated?
Options:
  1. United States of America
  2. Canada
  3. Australia
  4. England

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   The number of principal organs of UNO is
Options:
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Approximately what percentage of the total calcium present in the human body is in the blood?
Options:
  1. 99%
  2. 70%
  3. 5%
  4. 1%

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Which one of the following fertilizers has more nitrogen content
Options:
  1. urea
  2. ammonium nitrate
  3. potassium nitrate
  4. ammonium phosphate

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   The Second Atom Bomb was dropped on the Japanese city of Nagasaki on
Options:
  1. August 6, 1945
  2. August 7, 1945
  3. August 8, 1945
  4. August 9, 1945

Answer: Option 4

Explanation:

On August 9, 1945, Nagasaki, a prominent city of Japan became the target of American second atomic bomb attack, merely three days after the city of Hiroshima was completely decimated by the first atomic bomb attack. Code named 'Fat Man', the bomb was dropped at 11:02 a.m. from a B-29 American bomber plane resulting in colossal human casualty to the scale of 80,000. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   What is the process of separating grain from chaff and hay with the help of wind called?
Options:
  1. sieving
  2. threshing
  3. winnowing
  4. screening

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   The pyramid of biomass will be inverted in the ecosystem of
Options:
  1. forests
  2. ponds
  3. grasslands
  4. dry lands

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   When was the Indian Independence Bill introduced in the British Parliament?
Options:
  1. 20th February, 1947
  2. 24th March, 1947
  3. 4th July, 1947
  4. 10th August, 1947

Answer: Option 3

Explanation:

The Indian Independence Bill was formally introduced in the British Parliament on 4 July 1947 and received the royal ascent on the 18th of the same month. It removed all limitations on the responsible government (or the elected legislature) of the natives, and until they developed their own constitutions their respective governor-generals and provincial governors were to enjoy the same powers as their counterparts in the other dominions of the Commonwealth. This technical jargon, interpreted in common language, meant that India and Pakistan were to become independent from 15 August 1947. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   The Earth rotates around its axis from
Options:
  1. north to south
  2. east to west
  3. south to north
  4. west to east

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Fruit having largest seed is
Options:
  1. Water Chestnut
  2. Mango
  3. Coconut
  4. Watermelon

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Henrik Johan Ibsen was a famous dramatist. He Belonged to
Options:
  1. Peru
  2. Norway
  3. South Africa
  4. Japan

Answer: Option 2

Explanation:

Henrik Johan Ibsen was a major 19th-century Norwegian playwright, theatre director, and poet. Peer Gynt was his famous play published in 1867 and performed for the first time in 1876. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   On the death of Mahatma Gandhi, which famous personality quoted, " Light has gone out of our lives" ?
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Madan Mohan Malviya
  3. Gopal Krishan Gokhale
  4. Rajendra Prasad

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The sickness in some of the industries in India is mainly due to
Options:
  1. shortage of raw material
  2. labour problems
  3. transport problem
  4. bad management

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Throne was ascended twice by
Options:
  1. Shahjahan
  2. Humayun
  3. Aurangzeb
  4. Akbar

Answer: Option 3

Explanation:

July 1658 and again in June 1659. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   With which of the following was A.O. Hume associated?
Options:
  1. Civil services
  2. Military services
  3. Health services
  4. Education services

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   The unemployment problem can be solved by
Options:
  1. development of education
  2. development of industries
  3. use of modern means of production in agriculture
  4. efficient administration

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   In the year 1984, who was selected as Miss India?
Options:
  1. Madhuri Dixit
  2. Sushmita Sen
  3. Aishwarya rai
  4. Juhi Chawla

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Which one of the following is the leading producer of rice
Options:
  1. Austraila
  2. Argentina
  3. China
  4. Cuba

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   The 'Dandi March' was undertaken to
Options:
  1. support the salt law
  2. break the salt law
  3. support the Rowlatt Act
  4. oppose the Rowlatt Act

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Which of the following is the outermost layer of the Sun?
Options:
  1. Lithosphere
  2. Photosphere
  3. Chromosphere
  4. Corona

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   On which of the following is India's wage policy based?
Options:
  1. cost of living
  2. standard of living
  3. productivity
  4. None of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   From when did Chittaranjan Locomotive Works stop the manufacturing of steam engines in India?
Options:
  1. 1968
  2. 1973
  3. 1980
  4. 1994

Answer: Option 2

Explanation:

Chittaranjan Locomotive Works is an electric locomotive manufacturing factory of the Govt. of India and is one of the largest locomotive manufacturers in the world. Founded in 1947 it stopped manufacturing steam locomotives in 1973 and diesel locomotives in 1994. Now it manufactures only electric locomotives. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Which of the following is one of the main factors that led to rapid expansion of Indian exports?
Options:
  1. liberlisation of the economy
  2. diversification of exports
  3. imposition of import duties
  4. recession in other countries

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   In which of the following place did Vasco De gama land in 1498
Options:
  1. Cochin
  2. Bombay
  3. Goa
  4. Calicut

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   In the year 1903, who was declared Emperor of India ?
Options:
  1. Louis XIV
  2. King Edward VII
  3. King Edward VI
  4. Lord Lytton

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   How many chromosomes are normally there in a human cell?
Options:
  1. 23 chromosomes
  2. 44 chromosomes
  3. 46 chromosomes
  4. 48 chromosomes

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





To the well-organized mind, death is but the next great adventure.
-J.K. Rowling Harry Potter and the Sorcerer's Stone