SSC GK Questions and answers - Set 6


1:   International Women's Day was originally called as...............
Options:
  1. Women's Day
  2. Women of the World Day
  3. International Working Women's Day
  4. International Women's Day

Answer: Option 3

Explanation:

International Women's Day was originally called as International Working Women's Day. This is a day which some people celebrate by wearing purple ribbons. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The Indians were dissatisfied with the Simon Commission because
Options:
  1. There was no Indian member in the Commission.
  2. Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919.
  3. It recommended that Dyarchy in the provinces would be abolished.
  4. None of these.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Gulf war was the result of the annexation of which country by Iraq?
Options:
  1. Syria
  2. Kuwait
  3. Yemen
  4. Jordan

Answer: Option 2

Explanation:

Iraq annexed Kuwait in August 1990. As a result, war broke out between USA led 28 nation coalition and the Iraq. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Tulsidas composed his epic poem 'Ramcharitmanas' during the reign of which Mughal emperor?
Options:
  1. Babur
  2. Akbar
  3. Jahangir
  4. Aurangzeb

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Taklamakan desert is in
Options:
  1. China
  2. Japan
  3. Nigeria
  4. Iraq

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Who started the 'Ryotwari System'?
Options:
  1. Wellesley
  2. Hastings
  3. Munro
  4. Dalhousie

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   What is the pH level of blood of a normal person
Options:
  1. 4.0-4.5
  2. 6.45 - 6.55
  3. 7.35 - 7.45
  4. 8.25 -8.35

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   'Father of Indian Renaissance' was a title associated with which of the following leaders of society?
Options:
  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Raja Ram Mohan Roy

Answer: Option 4

Explanation:

Raja Ram Mohan Roy is regarded as the" Father of the Indian Renaissance". Raja Ram Mohan Roy was a founder (with Dwarkanath Tagore and other Bengali Brahmins) of the Brahma Sabha in 1828 which engendered the Brahmo Samaj, an influential Indian socio-religious reform movement. His influence was apparent in the fields of politics, public administration and education as well as religion. He is best known for his efforts to abolish the practice of sati, the Hindu funeral practice in which the widow was compelled to sacrifice herself on her husband's funeral pyre. It was he who first introduced the word "Hinduism" into the English language in 1816. For his diverse contributions to society, Raja Ram Mohan Roy is regarded as one of the most important figures in the Bengal Renaissance. His efforts to protect Hinduism and Indian rights by participating in British government earned him the title "The Father of the Bengal Renaissance" or "The Father of the Indian Nation." Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Nearly 30% of the solar radiations return back to the space without contributing anything to the Earth's surface temperature. This amount of radiation is known as
Options:
  1. black body
  2. tropopause
  3. Earth's albedo
  4. mesopause

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A Mughal emperor who played the Veena is :
Options:
  1. Akbar
  2. Humayun
  3. Shah Jahan
  4. Aurangzeb

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Who of the following deciphered the Brahmi script
Options:
  1. William Jones
  2. James Princep
  3. John Marshall
  4. E J H Mackay

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   'Kabuki' is a classical dance-drama of which of the following Asian nations?
Options:
  1. China
  2. Japan
  3. Thailand
  4. South Korea

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   The state in India with the highest percentage of people living below the poverty line is that of
Options:
  1. Bihar
  2. Chhattisgarh
  3. Madhya Pradesh
  4. Uttar Pradesh

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   House 54,University Avenue, Yangon is residence of
Options:
  1. Barack Obama
  2. Egyptian President
  3. British PM
  4. Aung San Suu Kyi

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Among the following body parts, the one that is known as 'graveyard of RBCs' is
Options:
  1. Liver
  2. Bone Marrow
  3. Spleen
  4. Appendix

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Economy survey is published by
Options:
  1. Ministry of finance
  2. planning commission
  3. government of India
  4. Indian statistical Institute

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which of the following metals is the most abundant metal in the earth's crust?
Options:
  1. Zinc
  2. Copper
  3. Aluminium
  4. Iron

Answer: Option 3

Explanation:

Aluminium is a silvery white, soft, ductile metal and the third most abundant element (after Oxygen and Silicon), and the most abundant metal, in the Earth's crust. It makes up about 8% by weight of the Earth's solid surface. Aluminium metal is so chemically reactive that native specimens are rare and limited to extreme reducing environments. Instead, it is found combined in over 270 different minerals. The chief ore of Aluminium is bauxite. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   'Back to the Vedas' was a call given by which of the following seers or social reformers?
Options:
  1. Ramakrishna Paramhansa
  2. Raja Ram Mohan Roy
  3. Swami Dayanand Saraswati
  4. Swami Vivekananda

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   By which of the following separation methods can a mixture of iron filings and sand be separated?
Options:
  1. Heating
  2. Sublimation
  3. Hand picking
  4. Magnetic separation

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Which of the following famous personalities founded the Banaras Hindu University?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Madan Mohan Malviya
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Maulana Abul Kalam Azad

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Which among the following glands directly regulates the rate of metabolism?
Options:
  1. Pituitary
  2. Thymus
  3. Thyroid
  4. Parathyroid

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   The leader of Save Narmada Movement was
Options:
  1. Medha Patkar
  2. Anu Aga
  3. Deep Joshi
  4. Geeta Mukherjee

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which of the following chemicals is responsible for the Depletion of Ozone layer in Earth's atmosphere?
Options:
  1. Chlorofluorocarbons
  2. Nitrous oxide
  3. Sulphur dioxide
  4. Carbon dioxide

Answer: Option 1

Explanation:

The ozone layer refers to a region of Earth's stratosphere that absorbs most of the Sun's Ultraviolet radiation. It contains high concentration of Ozone (O3) relative to other parts of the atmosphere, although it is still very small relative to other gases in the stratosphere. Depletion of the Ozone layer in Earth's atmosphere is a relatively new phenomena observed since the late 1970s: a steady decline of about 4% per decade in the total volume of Ozone in Earth's stratosphere. Scientific evidence indicates that stratospheric Ozone is being destroyed by a group of manufactured chemicals, containing chlorine and/or bromine. These chemicals are called "Ozone-Depleting Substances" (ODS). A Chlorofluorocarbon or CFC is basically any of the halocarbon organic compounds consisting of carbon, hydrogen, chlorine and fluorine. Many CFCs have been widely used as refrigerants, in air conditioning, as propellants (in aerosol applications) and as solvents. CFCs are considered to be the main ODS for a specific reason. There are no removal processes or sinks for CFCs in the lower part of the Earth's atmosphere or Troposphere. As a result they are transported up into the stratosphere, where they are broken down by the Ultraviolet radiation from Sun, releasing free chlorine atoms that catalyze the decomposition of Ozone into molecular oxygen, thus depleting the Ozone layer. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Between which of the following two places does the Konkan Coast stretches?
Options:
  1. Between Goa and Cochin
  2. Between Goa and Mumbai
  3. Between Goa and Daman
  4. Between Goa and Diu

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Name the famous Buddhist building built by Satavahanas.
Options:
  1. Dhamekh Stupa Monument Site at Sarnath
  2. Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya
  3. Maya Devi temple at Lumbini
  4. The Ashoka Stupa at Sanchi

Answer: Option 4

Explanation:

The gateways and the balustrade were built and colored, then appeared to have been commissioned by the Satavahana Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   When was consumer protection act passed in India
Options:
  1. 1987
  2. 1986
  3. 1984
  4. 1982

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Beyond Farakka, the main stream of the Ganga flow into Bangladesh by the name of
Options:
  1. Punpun
  2. Padma
  3. Son
  4. Bhagirathi

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   The world summit on sustainable economic development was held at
Options:
  1. Tokyo
  2. Kuala Lumpur
  3. Geneva
  4. Johannesburg

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Which among the following elements is found on the surface of the moon?
Options:
  1. Tin
  2. Tungsten
  3. Tantalum
  4. Titanium

Answer: Option 4

Explanation:

The Moon is similar to the Earth in that it has a crust, mantle, and core. Scientists have samples of the lunar crust and take measurements of properties of the Moon's surface. The crust consists of 43% oxygen, 20% silicon, 19% magnesium, 10% iron, 3% calcium, 3% aluminum, and trace amounts of other elements including 0.42% chromium, 0.18% titanium, 0.12% manganese, and smaller amounts of uranium, thorium, potassium, hydrogen and other elements. These elements form a concrete-like coating called regolith. Two types of Moon rocks have been collected from the regolith: mafic plutonic and maria basalt. Both are types of igneous rocks, which formed from cooling lava. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   From which of the following is penicillin produced?
Options:
  1. yeast
  2. algae
  3. mould
  4. mushroom

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Which of the following is the central metal in the naturally occurring chelate compound Chlorophyll?
Options:
  1. Iron
  2. Copper
  3. Calcium
  4. Magnesium

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Why only in limited geographical regions of the Earth does solar eclipse achieve totality?
Options:
  1. Because the trajectories of the Earth around the Sun and the Moon around the Earth are not perfect circles.
  2. Because the size of the shadow of the Moon on the Earth is small compared to the cross-section of the Earth.
  3. Because Sun rays can reach most of the peripheral regions of the shadow of the Moon due to atmospheric refraction.
  4. Because the Earth is not a smooth flat surface, but has elevations and depressions.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Oryza sativa is the scientific name of
Options:
  1. Wheat
  2. Gram
  3. Rice
  4. Pea

Answer: Option 3

Explanation:

Wheat : Triticum arietinum Gram : Cicer arietinum Pea : Pisum sativum Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Incorrect computer habits can lead to a syndrome known as
Options:
  1. Takayasu Syndrome
  2. Asherman Syndrome
  3. Carpet Tunnel Syndrome
  4. Cushing Syndrome

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   What is the study of heavenly bodies known as?
Options:
  1. Astrology
  2. Astronautics
  3. Astronomy
  4. Astrophysics

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   The hybrid of which of the following animal species combinations is known as the mule?
Options:
  1. male horse and mare
  2. female horse and female donkey
  3. male horse and female zebra
  4. female horse and male zebra

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The headquarter of Breau of Indian Standards (BIS) is located in
Options:
  1. Kolkata
  2. New Delhi
  3. Bangalore
  4. Jaipur

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Australia is a federation consisting of how many states?
Options:
  1. Five
  2. Six
  3. Eight
  4. Ten

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Which of the following trees has become the focal point of a raging controversy?
Options:
  1. bamboo
  2. soya bean
  3. coconut palm
  4. eucalyptus

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   The largest city in India is :
Options:
  1. Lakshadweep
  2. Kanakumari
  3. Indira Point
  4. Rameshwaram

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   The contents of an ordinary tube light used for lighting purposes are which of the following?
Options:
  1. fluorescent material and an inert gas
  2. one filament, reflective material and mercury vapour
  3. fluorescent material and mercury vapour
  4. two filaments, fluorescent material and mercury vapour

Answer: Option 4

Explanation:

An ordinary tube light or a fluorescent lamp or fluorescent tube is a low pressure mercury-vapor gas-discharge lamp that uses fluorescence to produce visible light. A fluorescent lamp basically consists of a long glass gas discharge tube. Its inner surface is coated with phosphorus and is filled with an inert gas, generally argon, with a trace of mercury. The tube is then finally sealed at low pressure with two filament electrodes each at its both ends. These electrode filaments are used to preheat the tube and initiate a rapid conduction of electrons between the two end electrodes. The process initially requires a relatively high amount of power. The energy also converts some of the mercury from liquid to vapour. Electrons then collide with the gaseous mercury atoms, increasing the amount of energy. As electrons return to their original energy level, they begin to release light. However, the light they emit is ultraviolet, and not visible to the naked eye, so another step needs to take place before light can be seen. This is why the tube is coated with phosphorus. Phosphorus gives off light when exposed to light. When exposed to the ultraviolet light, the particles emit a white light which we can see. Once the conduction of electrons between the electrodes is complete, no more heating of the filaments is required and whole system works at a much lower current. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   The battle of Dharmat was fought between
Options:
  1. Mohammad Ghori and Jai Chand
  2. Babar and the Afghans
  3. Aurangzeb and Dara Shikoh
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which of the following statements best describe the working of a thermostat?
Options:
  1. It is a device which varies the temperature of a bath
  2. It is an instrument by which the accuracy of thermometers are determined
  3. It is a device used to maintain a constant room temperature for both heating and cooling systems
  4. It is a modern type of thermoflask which works on the principle of equipartition of heat energy

Answer: Option 3

Explanation:

A thermostat is a component of a control system which senses the temperature of a system so that the system's temperature is maintained near a desired setpoint. The thermostat does this by switching heating or cooling devices on or off, or regulating the flow of a heat transfer fluid as needed, to maintain the correct temperature. The name is derived from the Greek words thermos "hot" and statos "a standing". A thermostat may be a control unit for a heating or cooling system or a component part of a heater or air conditioner. Thermostats can be constructed in many ways and may use a variety of sensors to measure the temperature. The output of the sensor then controls the heating or cooling apparatus. An air conditioning thermostat is a type of thermostat that controls the air in the house or building. The AC thermostat works by turning on or off the AC unit depending on the temperature in the building. Once the thermostat is set at a certain temperature, when the house cools to that temperature, the unit will turn off. The heater thermostat also works in the same way. The room thermostat senses the air and adjusts the heating system of that particular room accordingly. Once the room reaches the set temperature the central heating will be turned off. If the air temperature drops below the thermostat setting the heating will switch on. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Salisbury was the original name of which famous city?
Options:
  1. Madrid
  2. Canberra
  3. Wellington
  4. Harare

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Who was the leader of the Indian revolutionary activites in America
Options:
  1. Shyamji Krishna Verma
  2. Lala Hardayal
  3. V D Savarkar
  4. Sardar Singh Rana

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Who was a great ruler of Kalinga
Options:
  1. Ajatshatru
  2. Bindusara
  3. Kharavela
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   What was khiraj in the 13th century
Options:
  1. tax on cultivation
  2. tax on land
  3. tax on land transfer
  4. tax on irrigated lands

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   First Indian municipal commissioner of Ahmedabad was
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Vallabhbhai Patel
  3. Gopal Krishna Gokhale
  4. Madan Mohan Malviya

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Damon Hill is associated with which sport?
Options:
  1. Wrestling
  2. Pole Vault
  3. Formula One Motor Racing
  4. Soccer

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   ________ is found in abundance in the fruit of amla
Options:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin K
  4. Vitamin C

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Without friends you have nothing!
-Stephen Richards