SSC GK Questions and answers - Set 5


1:   Bran Castle is a famous monument. It is situated in
Options:
  1. Britain
  2. Romania
  3. Russia
  4. Uzbekistan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Rasipuram Krishnaswamy Laxman is an outstanding cartoonist of India. He is the brother of
Options:
  1. Vikram Seth
  2. R.K. Narayan
  3. Anita Desai
  4. Shobha De

Answer: Option 2

Explanation:

Laxman is the younger brother of late novelist R.K. Narayan. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Surajpur in Gujarat was renamed as Surat in
Options:
  1. 1520
  2. 1530
  3. 1540
  4. 1550

Answer: Option 1

Explanation:

Surat city of Gujarat was earlier known as Suryapur/Surajpur. In 1520, it was renamed as Surat by Muzaffar II. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The levels of proficiency of a Judo Player are measured in
Options:
  1. Eri
  2. Hiji
  3. Mate
  4. Dan

Answer: Option 4

Explanation:

Black Belt rank is measured in Dan . Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following terms is not used in Golf?
Options:
  1. Birdie
  2. Putt
  3. Bout
  4. Bogey

Answer: Option 3

Explanation:

'Birdie' stands for a score of one under par on any given hole in the sport of golf. 'Putt' is a light golf stroke made on the putting green in an effort to place the ball into the hole. 'Bogey' stands for a score of one over par on any given hole in the sport of golf. In sports 'Bout' generally means a wrestling or a boxing match. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following pairs is not correctly matched
Options:
  1. William Dickson - Motion picture film
  2. William Dickson - Programmable computer
  3. Nicholas Stern - Construction technology
  4. Brain Greene - String theory

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   What was the source of the blue gemstone,lapis lazuli,Satughai for the people Indus Valley Civilization?
Options:
  1. Afghanistan
  2. Iran
  3. Pakistan
  4. Bahrin

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In the Nagano Winter Olympics of the year 1998, who represented India?
Options:
  1. Pramila Aiyappa
  2. Shiva Keshavan
  3. Sandeep Sejwal
  4. Harishchandra Birajdar

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Artificial insemination procedure involves the use of which among the following choices?
Options:
  1. natural semen and natural diluent
  2. natural semen and artificial diluent
  3. artificial semen and natural diluent
  4. artificial semen and artificial diluent

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Forbidden City of Tibet is
Options:
  1. Tingri
  2. Lhasa
  3. Golmud
  4. Nagqu Town

Answer: Option 2

Explanation:

As spiritual leaders reside in Lhasa in winters, it is known as forbidden city. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Forest policy of Government aims to bring what percentage of total area under forest
Options:
  1. 33
  2. 25
  3. 22
  4. 27

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Name the company which invented the first flash bulb.
Options:
  1. HP
  2. Sony
  3. Philips
  4. General Electronics Company

Answer: Option 4

Explanation:

General Electronics Company invented the first flash bulb in 1930. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Why are carrots usually orange in colour?
Options:
  1. Since it contains anthocyanin.
  2. Since it has been cultivated to be so.
  3. Since it contains carotene.
  4. Since it contains flavonoids.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Which of the following terms is used for the layer of vascular connective tissue lining the medullary cavities of bone?
Options:
  1. Episteum
  2. Periosteum
  3. Endosteum
  4. Sarcolemma

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Who was the ruler when Alexander invaded India :
Options:
  1. Mahapadma Nanda
  2. Kanishka
  3. Dhana Nanda
  4. Ashoka

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Which of the following persons invented the Magnifying glass?
Options:
  1. Johann Zahn
  2. Roger Bacon
  3. Salvino D'Armati
  4. Hippolyte Marie-Davy

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Yanam is an enclave in andhra Pradesh. Can you name the country which ruled over it.
Options:
  1. France
  2. Portugal
  3. Netherlands
  4. Britain

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   The important feature of shifting cultivation is
Options:
  1. cultivation by transplantation
  2. cultivation of leguminous crops
  3. change of cultivation site
  4. rotation of crops

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Which of the following Indian freedom fighters was the first to raise the slogan 'Inquilab Zindabad'?
Options:
  1. Lokmanya Tilak
  2. Veer Savarkar
  3. Chandrashekhar Azad
  4. Bhagat Singh

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Hammurabi was a powerful emperor of which state ?
Options:
  1. Greece
  2. Mesopotamia
  3. Rome
  4. Palestine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The Meiji constitution was adopted in Japan on
Options:
  1. March 1, 1889
  2. March 31, 1889
  3. February 11, 1889
  4. February 28, 1889

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   First person to travel in space from Asia belonged to
Options:
  1. India
  2. Vietnam
  3. China
  4. Japan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Place of Long White Cloud is
Options:
  1. China
  2. Japan
  3. New Zealand
  4. Siberia

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Which is the largest chilli-producing state?
Options:
  1. Gujarat
  2. Jammu & Kashmir
  3. Assam
  4. Andhra Pradesh

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Among the following glands and organs which one secretes Insulin?
Options:
  1. Pituitary
  2. Liver
  3. Pancreas
  4. Parathyroid

Answer: Option 3

Explanation:

Insulin is a peptide hormone, produced by beta cells in the pancreas, and is central to regulating carbohydrate and fat metabolism in the body. It causes cells in the liver, skeletal muscles, and fat tissue to absorb glucose from the blood. The pancreas is a glandular organ in the digestive system and endocrine system of vertebrates. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Kanishka's capital was at
Options:
  1. Amravati
  2. Kannauj
  3. Mathura
  4. Peshawar

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   What was the main cause for the rise of large states during and after 6th century BC
Options:
  1. Widespread use of iron in parts of Uttar Pradesh and Bihar
  2. the tribal society gave way to a more settled life
  3. there was great increase of trade and commerce
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Insulin was discovered by which of the following Scientists?
Options:
  1. Alexander Flemming
  2. Edmond Fischer
  3. Dr. F. G. Banting
  4. Joseph E. Murray

Answer: Option 3

Explanation:

Insulin is a peptide hormone, produced by beta cells of the pancreas, that causes cells in the liver, skeletal muscle and fat tissue to absorb glucose from the blood. Its deficiency in the human body can cause the disease, 'diabetes mellitus'. Insulin was primarily discovered by Dr. Frederick Grant Banting, a Canadian medical scientist and doctor, along with three other co-inventors in 1922 at the University of Toronto. Banting and his co-inventor J. J. R. Macleod received the Nobel Prize in Medicine in 1923 for the discovery of Insulin. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   The Greashed Cartridges is associated with which of the following :
Options:
  1. Indigo Revolt
  2. Industrial Revolution
  3. Jallianwala Bagh Tragedy
  4. Revolt of 1857

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Shaped square and colored pale yellow or blue type of buildings are found in African country of
Options:
  1. Algeria
  2. South Africa
  3. Namibia
  4. Libya

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Which statement is true about Ellora Caves
Options:
  1. All of them are Buddhist caves
  2. Majority of them are Buddhist caves
  3. majority of them are Hindu caves
  4. all of them are Hindu caves

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Which of the following famous French novelists has authored the novel 'Les Miserables', considered as one of the greatest novels of the 19th Century?
Options:
  1. Victor Hugo
  2. Alexandre Dumas
  3. Emile Zola
  4. Jules Renard

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Operation Sesame was
Options:
  1. Transfer of Power to India
  2. Changing Indian Capital from Calcutta to Delhi
  3. Sesame Crop Growth in South India
  4. An act to arrest Subhash Chandra Bose

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   On which of the following rivers is the Bhakra Dam built?
Options:
  1. Krishna
  2. Bhagirathi
  3. Sutlej
  4. Brahmaputra

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   What was the symbol of Buddha during his first sermon at Sarnath :
Options:
  1. Horse
  2. Wheel
  3. Stupa
  4. Lotus

Answer: Option 2

Explanation:

The Dharma Wheel or Dharmachakra in Sanskrit is one of the oldest symbols of Buddhism.It is used to represent Buddhism in the same way that as a Cross represents Christianity or a star of David represents Judaism. It is also one of the Eight Auspicious symbols of Buddhism. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Vatapi was the capital of
Options:
  1. Pallavas
  2. Rashtrakutas
  3. Chalukyas
  4. senas

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Football player who has nickname Dennis the Menace is
Options:
  1. Arjen Robben
  2. Gareth Bale
  3. Johan Cruyff
  4. Dennis Bergkamp

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Organization NASA functions
Options:
  1. in Berlin
  2. in America
  3. in Iraq
  4. in france

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Among the following rivers, the one that is a north flowing river is the river
Options:
  1. Kaveri
  2. Chambal
  3. Narmada
  4. Brahmaputra

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Who are the 3 great power struggle of Tripartite Struggle in Medieval Period?
Options:
  1. Palas-Gurjars-Rastrakutas
  2. Pratiharas-Rastrakutas-Gurjars
  3. Palas-Pratiharas-Rastrakutas
  4. Gurjars-Pratiharas-Rastrakutas

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   When air is cooled, carbondioxide separeates as dry ice at
Options:
  1. -78 degree Celsius
  2. -196 degree Celsius
  3. 0 degree Celsius
  4. -183 degree Celsius

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Which of the following is a centre of Cotton Textile industry in India :
Options:
  1. Chennai
  2. Kanpur
  3. Maharashtra
  4. Madhya Pradesh

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which of the following is the language of the Union Territory of India, Lakshadweep?
Options:
  1. Tamil
  2. Hindi
  3. Malayalam
  4. Telugu

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Pen name Isaac Bickerstaff belongs to
Options:
  1. Mark Twain
  2. Jonathan Swift
  3. Ronald Dahl
  4. Robinson

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Ali brothers were associated with
Options:
  1. the wahabi movement
  2. the Quit India Movement
  3. The Khaksar Movement
  4. the Khilafat Movement

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   PM who ordered to seize all sets of the game 'Monopoly' was
Options:
  1. Justin Truedau
  2. Menachem Begin
  3. Lee Kuan Yew
  4. Fidel Castro

Answer: Option 4

Explanation:

He was Cuba's PM and considered Monopoly as capitalistic. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The first Indian to become the member of British Parliament, among the following persons was
Options:
  1. Badruddin Tyabji
  2. W. C. Bonnerjee
  3. D. N. Wacha
  4. Dadabhai Naoroji

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   The principal reason for the formation of metamorphic rock is
Options:
  1. decomposition of sediments
  2. deposition of remains of plants and animals
  3. extreme heat and pressure
  4. solidification of magma

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   In the manufacture of which of the following acids or chemicals is the Contact Process involved?
Options:
  1. Nitric acid
  2. Sulfuric acid
  3. Ammonia
  4. Caustic soda

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Which of the following gas is also known as greenhouse gas:
Options:
  1. Hydrogen
  2. Ammonia
  3. Sulphur
  4. Ozone

Answer: Option 4

Explanation:

They are also know as Green House Gas(GHG) and it is composed of Water vapour, Methane, Ozone and Nitrous Oxide Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





The more we see ourselves as a vibrant, successful, inspiring person who boldly declares and manifests her vision, the more we become just that.
-Kristi Bowman