SSC GK Questions and answers - Set 4


1:   Which of the following materials is usually regarded as the hardest substance available on Earth?
Options:
  1. Platinum
  2. Coal
  3. Diamond
  4. Gold

Answer: Option 3

Explanation:

Diamond is the hardest known natural material on the Mohs scale of mineral hardness, where hardness is defined as resistance to scratching and is graded between 1 (softest) and 10 (hardest). Diamond has a hardness of 10 (hardest) on this scale. Diamond's hardness has been known since antiquity, and is the source of its name. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Among the following types of waxes, which one is obtained from crude petroleum?
Options:
  1. Bees Wax
  2. Carnauba Wax
  3. Paraffin Wax
  4. Jojoba Wax

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Who among the following has never been a US Presidential Candidate?
Options:
  1. Ralph Nader
  2. Colin Powell
  3. Ross Perot
  4. Hilary Clinton

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Dr. B. R. Ambedkar described, which of the following rights, as "The Heart and Soul of the Indian Constitution"?
Options:
  1. Right to Freedom of Religion
  2. Right to Property
  3. Right to Equality
  4. Right to Constitutional Remedies

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Dibbling is a procedure to cultivate which crop?
Options:
  1. Onion
  2. Coffee
  3. Tobacco
  4. Rice

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Majority of population of Burundi comprises of the tribe
Options:
  1. Zulu
  2. Maasai
  3. Bahutu
  4. Yoruba

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following chemical reactions is involved in a soda-acid fire extinguisher?
Options:
  1. Reaction between sodium hydroxide and nitric acid
  2. Reaction between sodium bicarbonate and sulfuric acid
  3. Reaction between sodium sulfate and carbonic acid
  4. Reaction between sodium carbonate and sulfuric acid

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The world's highest waterfall is in
Options:
  1. Brazil
  2. USA
  3. Venezuela
  4. Zambia

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Indian cricketer known as Muscles is
Options:
  1. V. Raju
  2. Javagal Srinath
  3. Tinu Youhannan
  4. Nain Mongia

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Bhimrao Ambedkar was born in
Options:
  1. Mhow
  2. Surat
  3. Calicut
  4. Madurai

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   The declaration that Democracy is Govt of the people, by the people and for the people was made by whom:
Options:
  1. George Washington
  2. Winston Churchill
  3. Abraham Lincoln
  4. Roosevelt

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Who among the following wrote the work 'Athmanuthapam'?
Options:
  1. Vagbhadananda
  2. Saint Elias Kuriakose Chavara
  3. Sree Narayana Guru
  4. Chattambi Swamikal

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Juventus is a football team of the nation
Options:
  1. Argentina
  2. Germany
  3. Spain
  4. Italy

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   "The Story of My Life" is an autobiography of which Indian PM?
Options:
  1. Morarji Desai
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Lal Bahadur Shastri
  4. Atal Bihari Vajpayee

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Among the following Indian states, the one with the longest coastline is the state of
Options:
  1. Gujarat
  2. Tamil Nadu
  3. Karnataka
  4. Andhra Pradesh

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Just like animals, plants also respond to external stimuli. Among the following, which one is not considered a plant's response to external stimulus?
Options:
  1. The roots of plants grow generally down.
  2. Plants die if they receive no water.
  3. Plants grow towards light.
  4. Flower of a sunflower plant faces towards the sun.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Martin Luther King was assassinated at
Options:
  1. Seattle
  2. Boston
  3. Memphis
  4. New York

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which one of the following is used in welding industry?
Options:
  1. Methane
  2. ethane
  3. acetylene
  4. benzene

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   The last emperor of China ascended the throne in the year
Options:
  1. 1685
  2. 1895
  3. 1908
  4. 1923

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Origin of sabarmati river is in
Options:
  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Madhya Pradesh
  4. Chhatisgarh

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Which ruler of Nurpur princely state was sent by Shah Jahan in AD 1645 to curb the Uzbeks of Balkh
Options:
  1. Jagat Singh
  2. Bas Dev
  3. Rajrup Singh
  4. Prithvi Singh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   For which of the following purposes is Tetraethyl lead used?
Options:
  1. Mosquito repellent
  2. Pain killer
  3. Fire extinguisher
  4. Petrol additive

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Maritzburg Mamba is nickname of which famous cricketer?
Options:
  1. Ross Taylor
  2. Glenn Macgrath
  3. Chris Gayle
  4. Jonty Rhodes

Answer: Option 4

Explanation:

South African Cricketer Jonty Rhodes is called Maritzburg Mamba due to his fast and electrifying fielding qualities. Mamba is a snake which moves very fast. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   In which of the following positions of the Earth, the seasonal contrasts are maximum?
Options:
  1. Low latitudes
  2. Mid latitudes
  3. Sub tropics
  4. High latitudes

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Among the following mammals, which one lays eggs?
Options:
  1. Bat
  2. Squirrel
  3. Kangaroo
  4. Duck-billed Platypus

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   When the Indian National Congress was formed, which of the following persons was the head of the British administration in India?
Options:
  1. Lord Dufferin
  2. Lord Cornwallis
  3. Lord Lytton
  4. Lord Mountbatten

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   'Father of Indian Cinema' is a popular title associated with which of the following famous Indian film personalities?
Options:
  1. Dadasaheb Phalke
  2. V. Shantaram
  3. Ashok Kumar
  4. A. K. Hangal

Answer: Option 1

Explanation:

Dhundiraj Govind Phalke, born in a Marathi Chitpavan Brahmin family and popularly known as Dadasaheb Phalke (30 April 1870 - 16 February 1944) was an Indian producer-director-screenwriter, known as the 'Father of Indian cinema'. Starting with his debut film, Raja Harishchandra in 1913, now known as India's first full-length feature film, he made 95 movies and 26 short films in his career spanning 19 years, till 1937, including his most noted works: Mohini Bhasmasur (1913), Satyavan Savitri (1914), Lanka Dahan (1917), Shri Krishna Janma (1918) and Kaliya Mardan (1919). Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Yeast is an important source of which one of the following :
Options:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin C
  3. Vitamin K
  4. Vitamin B

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Olympiad is the time period of how many years between two successive Olympics?
Options:
  1. 2
  2. 4
  3. 6
  4. 8

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   "The Birth of Venus" was painted in 1485 by
Options:
  1. Canaletto
  2. Titian
  3. Raphael
  4. Sandro Botticelli

Answer: Option 4

Explanation:

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, known as Sandro Botticelli, was an Italian painter of the Early Renaissance. The Birth of Venus is a painting by Sandro Botticelli generally thought to have been painted in the mid 1480s Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Kuala Lumpur is located at the confluence of Gombak river and the river
Options:
  1. Rajang
  2. Klang
  3. Gombak
  4. Katibas

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The vitamin that is essential for proper bone and teeth formation in infants is
Options:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Who introduced the currency LIRA in Italy?
Options:
  1. Charlamagne
  2. Enrico Bernardi
  3. John Cabot
  4. Max Crivello

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Which of the following is the highest plateau in the world
Options:
  1. Colorado plateau
  2. Pamir Plateau
  3. Patagonia Plateau
  4. Potwar plateau

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   What is the original name of Father of Indian Unrest?
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Dadabhai Naoroji
  3. Syed Ahmed Khan
  4. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   The layer of the Crust has high concentration of :
Options:
  1. Aluminium & Potassium
  2. Sulphur & Nitrogen
  3. Silica & Aluminium
  4. Hydrogen & Oxygen

Answer: Option 3

Explanation:

The Crust part of the earth is rich in Silica & Aluminium. The layer is also called SIAL and the average density of this layer is 2.7. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Extensive subsistence agriculture is
Options:
  1. farming on the slopes of Western ghats
  2. farming in the thickly populated areas
  3. farming in the thinly populated areas
  4. farming in the forests of equatorial region

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The extract from the leaf of which of the following trees is used to prevent and treat cancer?
Options:
  1. Nerium
  2. Ilex
  3. Jhar
  4. Neem

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Cheetah hunts predominantly during
Options:
  1. Day
  2. Night
  3. Evening
  4. Any Time

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Which Indian State has the largest area under the shrub forests?
Options:
  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Andra Pradesh
  4. Utharanjal

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   The quality of diesel oil for use in diesel engines is determined by the
Options:
  1. composition of the oil
  2. octane number
  3. cetane number
  4. amount of additives added

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   When does the heart of human embryo start beating?
Options:
  1. In the first week of its development.
  2. In the third week of its development.
  3. In the fourth week of its development.
  4. In the sixth week of its development.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which clan of Rajputs did Maharana Pratap belong to ?
Options:
  1. Solankis
  2. Kachwahas
  3. Rathors
  4. Sisodiyas

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The Samadhi of Sh. Jagjivan Ram is known as
Options:
  1. Samtasthal
  2. Chaitanya Bhoomi
  3. Nigambodh Ghat
  4. Vijay Ghat

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   In which of the following sectors does the largest share of India's national income originate?
Options:
  1. Primary Sector
  2. Secondary Sector
  3. Tertiary Sector
  4. None of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   By which of the following is the National Income of India compiled?
Options:
  1. Finance Commission
  2. Indian Statistical Institute
  3. National Development Council
  4. Central Statistical Organisation

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   "Pride and Prejudice" is written by..
Options:
  1. Jane Austen
  2. George Bernhard Shaw
  3. Oscar Wilde
  4. Emile Zola

Answer: Option 1

Explanation:

Pride and Prejudice is written by Jane Austen. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   For 'etching glass' the acid that is used among the following ones is
Options:
  1. Bromic acid
  2. Hydrofluoric acid
  3. Perchloric acid
  4. Periodic acid

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   'Kip' is the currency of which of the following Southeast Asian countries?
Options:
  1. Brunei
  2. Laos
  3. Vietnam
  4. East Timor

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   The book 'One Day Wonders' was written by which of the following cricketers?
Options:
  1. Ravi Shastri
  2. Vivian Richards
  3. Sunil Gavaskar
  4. Kapil Dev

Answer: Option 3

Explanation:

'One Day Wonders' is a book written by the legendary Indian cricketer Sunil Manohar Gavaskar in 1985. The book is about India team's remarkable journey on the road to winning the 'Benson and Hedges World Championship of Cricket' One-Day International Tournament in Australia in 1985. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Unless you know where you are going then you will not know how to get there.
-Stephen Richards