SSC GK Questions and answers - Set 3


1:   Which of the following pairs is not correctly matched
Options:
  1. National Aluminium : Bhubhaneshwar Company LTD
  2. Indian Bureau of Mines :Dhanbad
  3. National Film Archives : Pune of India
  4. National Achieves of INDIA : Delhi

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Who were the Lodhi ruler
Options:
  1. Timurid Turks
  2. Turks settled in Afghanistan
  3. Pure Afghans
  4. Pure Turks

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The place in India which was declared totally literate on February 4,1990 was
Options:
  1. Ernakulam
  2. Surat
  3. Noida
  4. Chennai

Answer: Option 1

Explanation:

On 4th of February 1990, the then Prime Minister Shri V P Singh declared Ernakulam as the first total literate district in India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The Bhopal Gas Tragedy was caused by the leak of which of the following gases out of the Union Carbide factory in Bhopal?
Options:
  1. Sulphur dioxide
  2. Chlorine
  3. Carbon monoxide
  4. Methyl isocyanate

Answer: Option 4

Explanation:

The Bhopal disaster or Bhopal gas tragedy was a disaster that resulted from an accident, caused by the reckless negligence of the factory management. It happened at a Union Carbide subsidiary pesticide plant in the city of Bhopal, India. On 3 December 1984, the plant released 42 tonnes of toxic Methyl isocyanate (MIC) gas, exposing more than 500,000 people to toxic gases. The first official immediate death toll was 2,259. A more probable figure is that 8,000 died within two weeks, and it is estimated that an additional 8,000 have since died from gas-related diseases. The Bhopal disaster is frequently cited as the world's worst industrial disaster. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The rays which are named so due to their unknown nature was
Options:
  1. Gamma Rays
  2. Alpha Rays
  3. Beta Rays
  4. X Rays

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The novel which won both "Booker of the Booker's" and "The best of the Booker" in 1993 and 2008 respectively is...
Options:
  1. The English Patient
  2. The God of Small Things
  3. Midnight's Children
  4. Rites of Passage

Answer: Option 3

Explanation:

Midnight's chidren is the novel which won both "Booker of the Booker's" and "The best of the Booker" prizes in 1993 and 2008 respectively. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   How are ball bearings used to reduce friction?
Options:
  1. By applying lubricants to the balls used.
  2. By reducing the area of contact with the use of metallic balls.
  3. By increasing the area of contact with the use of metallic balls.
  4. None of these.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Moonwalk is an autobiography of
Options:
  1. Franklin Roosevelt
  2. Manmohan Singh
  3. Vladimir Putin
  4. Michael Jackson

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following individuals formed the left-wing nationalist political party 'All India Forward Bloc'?
Options:
  1. P. C. Joshi
  2. Acharya Narendra Dev
  3. B. R. Ambedkar
  4. Subhas Chandra Bose

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   During the regime of which of the following viceroys did the Cripps Mission visit India?
Options:
  1. Lord Wavell
  2. Lord Mountbatten
  3. Lord Linlithgow
  4. Lord Willingdon

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Who among the following astronomers discovered the Solar system?
Options:
  1. Kepler
  2. Galileo
  3. Copernicus
  4. Eratosthenes

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   The Jeevan Raksha Padak is a prestigious award given by Government of India for civilians life saving act. It was established on
Options:
  1. 30 September 1961
  2. 31 October 1962
  3. 30 November 1963
  4. 31 December 1964

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Among the following trees which one is of hardwood variety?
Options:
  1. Fir
  2. Mahogany
  3. Pine
  4. Spruce

Answer: Option 2

Explanation:

Fir, Pine and Spruce are all various types of softwood trees. Mahogany is the name applied to several tropical hardwood trees. The typical mahogany tree is an evergreen tree that reaches a height of 100 feet (30 m) and has a trunk measuring 3 to 5 feet (0.9 to 1.5 m) in diameter at the base. The leaves are shaped like feathers and the small white flowers grow in clusters. The fruit, a woody capsule about four inches (10 cm) long, contains two-inch (5-cm) winged seeds. Mahogany wood is golden to reddish brown, close-grained, and fine-textured. It is extremely strong, of medium weight and hardness, and is little affected by termites or decay organisms. The wood is easy to work and takes a beautiful finish. Mahogany is used for building boats and for furniture construction and veneers. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Number of capital cities in Antarctica are
Options:
  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. Zero

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Branch of Zoology which deals with heredity or similarities and differences between individuals related by descent is known as
Options:
  1. Genetics
  2. Eugenics
  3. cytology
  4. Euthenics

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Which US president talked to Neil Armstrong by a telephone call when the latter was on Moon?
Options:
  1. Richard Nixon
  2. Gerald Ford
  3. Jimmy Carter
  4. Ronald Reagan

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which of the following Nobel Prize winners in literature once famously said: "Hegel was right when he said that we learn from history that man can never learn anything from history."?
Options:
  1. George Bernard Shaw
  2. Winston Churchill
  3. Rudyard Kipling
  4. Ernest Hemingway

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which one among the following statement is not correct about graphite
Options:
  1. it is the most stable allotrope of carbon
  2. it is an electrically conducting material
  3. crystalline spherical beads of graphite have very good lubricating property under dry conditions
  4. it is the higher grade of coal

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   How many categories are there to categorize seriousness of burn injuries?
Options:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: Option 2

Explanation:

Burn injury can be first, second or third degree level. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Who is the author of the book "Glimpses of World History"
Options:
  1. Abdul Kalam Azad
  2. Jawaharlal Nehru
  3. S Gopalan
  4. S Radhakrishnan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The greeting, slogan and battle cry 'Jai Hind' was coined by which of the following persons?
Options:
  1. Zain-al-Abdin Hasan
  2. Ramchandra Moreshwar Karkare
  3. Chempakaraman Pillai
  4. Subhas Chandra Bose

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Why is the National Income more at current prices than at constant prices?
Options:
  1. Because increase in price is equal to increase in production.
  2. Because increase in price is more than production.
  3. Because increase in production is more than increase in price.
  4. Because of decrease in production only.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Porto Novo is the capital of
Options:
  1. Congo
  2. Algeria
  3. Angola
  4. Benin

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   The tomb of Babar is at
Options:
  1. Lahore
  2. Kabul
  3. Sasaram
  4. Sikandra

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Which tennis player was denied entry at Wimbledon because he forgot his ID card?
Options:
  1. Fred Perry
  2. Leander Paes
  3. Boris Becker
  4. Rafael Nadal

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   For making bullet proof material, which of the following polymers is widely used?
Options:
  1. Polyethylene
  2. Polyamides
  3. Polyvinylchloride
  4. Polycarbonates

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   The first captain of the Indian National Football Team in Independent India was
Options:
  1. P. K. Banerjee
  2. Sailen Manna
  3. S. C. Goswami
  4. Talimeran Ao

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   By which of the following type of forces are neutrons and protons held together in an atomic nucleus?
Options:
  1. Gravitational forces
  2. Magnetic forces
  3. Exchange forces
  4. Coulombic forces

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Formation of Rift Valley is due to
Options:
  1. the formation of fold mountains
  2. the forces of tension in the Earth's crust
  3. the subsidence of the floor of a river valley
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Sarvodaya is aimed at
Options:
  1. classless society
  2. economic revolution
  3. upliftment of weaker sections
  4. upliftment of all, irrespective of their status

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Who among the following was the first person to provide the idea of the Constitution of India?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Dr. B. R. Ambedkar
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Shri M. N. Roy

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The Chola kings were ruling over :
Options:
  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Kerala
  4. Karnataka

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   In which of the following places was the first session of Indian National Congress held?
Options:
  1. Bombay
  2. Surat
  3. Calcutta
  4. Lahore

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   In which of the following cities did the Jallianwala Bagh Massacre take place?
Options:
  1. Amritsar
  2. Bombay
  3. Lahore
  4. Hyderabad

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Movie " The Greatest" is based on which sports person
Options:
  1. Pele
  2. Sachin Tendulkar
  3. Ronaldo
  4. Muhammad Ali

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   The contribution of agriculture to India's economy is
Options:
  1. increasing
  2. decreasing
  3. constant
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   literally means of Ashoka is
Options:
  1. One with pleasing appearance
  2. beloved of Gods
  3. Slayer of foes
  4. bereft of sadness

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   out of the following who embraced Buddhism
Options:
  1. Strato I
  2. Menander
  3. Demetrious
  4. Alexander

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Sarangi is a famous musical instrument of India. It is made up of
Options:
  1. Pig Skin
  2. Goat Skin
  3. Horse Skin
  4. Deer Skin

Answer: Option 2

Explanation:

The lower resonance chamber or pet is covered with parchment made out of goat skin on which a strip of thick leather is placed around the waist . Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Which of the following sportswomen is not a badminton player?
Options:
  1. Saina Nehwal
  2. Jwala Gutta
  3. Heena Sidhu
  4. P. V. Sindhu

Answer: Option 3

Explanation:

Saina Nehwal, Jwala Gutta and P. V. Sindhu are all well established and renowned female badminton players of India. Heena Sidhu is an ace Indian Shooter. Heena won Gold Medal in the 2013 ISSF World Cup Finals - Rifle/Pistol in 10m Air Pistol event. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Which among the following is one the chemical names for Vitamin E?
Options:
  1. Cyanocobalamin
  2. Carotene
  3. Riboflavin
  4. Tocopherol

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Viswanathan Anand has won the Chess Oscar for India. In which year?
Options:
  1. 2000
  2. 1999
  3. 1998
  4. 1996

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   At sea level, atmospheric pressure is equal to the weight of a mass acting on ever square centimeter
Options:
  1. 1 gm
  2. 10 kg
  3. 1 kg
  4. 10 gm

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Ten degree channel is between
Options:
  1. Dover and Calais
  2. Alaska and Russia
  3. Little Andaman and Car Nicobar
  4. North Korea and South Korea

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Aurora Borealis is produced in
Options:
  1. exosphere
  2. ionosphere
  3. stratosphere
  4. troposphere

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   The applications of Cryogenic engines can be found in
Options:
  1. rocket technology
  2. frost-free refrigerators
  3. sub-marine propulsion
  4. researches in superconductivity

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Which of the following chemical compounds or form of water is known as Heavy water?
Options:
  1. Tritium oxide
  2. Deuterium oxide
  3. Rain water
  4. Water at -4 degree Celsius

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   In March 1995, the fatal gas which flooded Tokyo's subway system is
Options:
  1. Stibine
  2. Nitrogen dioxide
  3. Sarin
  4. Phosgene

Answer: Option 3

Explanation:

Sarin, or GB, is a colorless, odorless liquid, used as a chemical weapon owing to its extreme potency as a nerve agent. 6 persons were killed and several others were injured during this attack. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Place commonly called as Garden of England is
Options:
  1. Scotland
  2. Kent
  3. Ireland
  4. Wales

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Which metal is not mentioned in Rig Veda
Options:
  1. gold
  2. lead
  3. copper
  4. bronze

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

51:   A Mariner's compass has how much number of points?
Options:
  1. 64
  2. 32
  3. 24
  4. 8

Answer: Option 2

Explanation:

The mariner's compass is an instrument which is used to point out the course of a ship at sea. It consists of three parts: the box, the fly or card, and the needle. The box, which contains the fly and needle, is a circular open brass case, so hung or floated, or otherwise supported, that it retains approximately the same horizontal position in all motions of the ship. The fly is a circular disc, generally of paper, representing the horizon, and divided into 32 equal parts by lines radiating from the centre and called rhumbs or "points." The intervals are subdivided into halves and quarters, and the entire circumference is also divided into 360 parts or "degrees." The angle between "point" and "point" equals, therefore, 11-1/4 degrees. The four chief or cardinal points are north, east, south, and west, and the 32 in their order, beginning from north and moving round to the right. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

52:   In which of the following years were the Asian Games held in Delhi for the first time?
Options:
  1. 1951
  2. 1962
  3. 1970
  4. 1982

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

53:   Which city in India is called the 'Garden City'
Options:
  1. Chandigarh
  2. Bengluru
  3. Srinagar
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

54:   Composting toilet systems require
Options:
  1. aerobic bacteria
  2. anaerobic bacteria
  3. large fungal colonies
  4. large volumes of water

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

55:   'Hinode' (formerly known as Solar-B) is a spacecraft launched by which of the following nations to explore the magnetic fields of the Sun?
Options:
  1. America
  2. Japan
  3. China
  4. Russia

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

56:   Among the following Organizations, the one that is not associated with the UNO is
Options:
  1. ILO
  2. WHO
  3. ASEAN
  4. IMF

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

57:   Where is Tansen music festival held?
Options:
  1. Agra
  2. Gwalior
  3. New Delhi
  4. Lucknow

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

58:   The Hardening of oil is a process of :
Options:
  1. Condensation
  2. Surface Tension
  3. Hydrogenation
  4. Distillation

Answer: Option 3

Explanation:

Oil is a form of Saturated fat and when heated with nickel catalyst and hydrogen gets converted into a solid mass called ghee Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

59:   Name the airport which was named after Nadaprabhu Kempegauda :
Options:
  1. Madras Airport
  2. Thiruanatapuram Airport
  3. Bengaluru Airport
  4. None of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

60:   Among the following, the correct sequence of crop rotation with a view to increase soil fertility is
Options:
  1. Potato, Wheat, Pea, Barley
  2. Wheat, Potato, Barley, Pea
  3. Pea, Barley, Wheat, Potato
  4. Barley, Pea, Wheat, Potato

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

61:   Paunar Ashram of Acharya Vinoba Bhave is in
Options:
  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. Madhya Pradesh
  4. Bihar

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

62:   During whose Viceroyalty was the Ancient Monuments Preservation Act passed?
Options:
  1. Ripon
  2. Curzon
  3. Minto
  4. Lansdowne

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

63:   Among the following enzymes, which one is present in saliva secreted by the salivary glands?
Options:
  1. Pepsin
  2. Renin
  3. Ptyalin
  4. Lipase

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

64:   The last Governor general of India was
Options:
  1. Lord Mountbatten
  2. Rajendra Prasad
  3. Rajagopalachari
  4. Sir Stafford Cripps

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

65:   Gandhi Irwin pact was signed in the year
Options:
  1. 1925
  2. 1935
  3. 1931
  4. 1932

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

66:   Which of the following scriptures is the only religious book ever printed in a shorthand script?
Options:
  1. The Quran
  2. The Bible
  3. The Ramayana
  4. Guru Granth Sahib

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

67:   In which of the following Asian countries, 'Kimono' is a dress style?
Options:
  1. China
  2. Korea
  3. Japan
  4. Vietnam

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

68:   Which was not a part of Ashoka's empire
Options:
  1. kashmir
  2. Taxila
  3. Madras
  4. kannauj

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

69:   By whose efforts did Buddhism become a global religion
Options:
  1. Bindusara
  2. Ashoka
  3. Harsha
  4. kanishka

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

70:   Baggy Green is the name of cap of which Cricket playing nation?
Options:
  1. South Africa
  2. Pakistan
  3. Australia
  4. England

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

71:   Bimbisara had friendly relation with all of these, except
Options:
  1. Viashali
  2. Kosala
  3. Anga
  4. Madra

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

72:   In ancient time India was known as
Options:
  1. Golden pot
  2. Golden bird
  3. Golden country
  4. Golden house

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

73:   Country having shape of an oval which is elongated is
Options:
  1. Switzerland
  2. Bangladesh
  3. India
  4. Mongolia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

74:   World's southernmost city is
Options:
  1. Puerto Williams
  2. Ushuaia
  3. Punta Arenas
  4. Barneo

Answer: Option 3

Explanation:

The Chilean city of Punta Arenas is the world's southernmost city. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

75:   Which one of the following minerals occurs abundantly in the earth's crust
Options:
  1. bauxite
  2. silica
  3. manganese
  4. iron

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

76:   Who of the following used the term Drain of Wealth for the first time
Options:
  1. Surendranath Bannerjee
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Dadabhai Naoroji
  4. Mahatma Gandhi

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

77:   Among the following organs, the one that converts glycogen into glucose and purifies the blood is
Options:
  1. Liver
  2. Kidney
  3. Lungs
  4. Spleen

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

78:   A player of which of the following types of games can score a cannon while playing?
Options:
  1. Football
  2. Cricket
  3. Billiards
  4. Hockey

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

79:   First postage stamp was produced in the Year
Options:
  1. 1853
  2. 1753
  3. 1653
  4. 1553

Answer: Option 3

Explanation:

First postage stamp was produced in the Year 1653 in France, Paris. Significant about this postage stamp was that it enabled the sender rather than receiver to pay the cost of postage. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

80:   By which of the following are Malaria and African sleeping sickness caused respectively?
Options:
  1. Plasmodium malariae and Triatoma rhodinus
  2. Anopheles sp. and Trypanosoma cruzi
  3. Plasmodium falciparum and Trypanosoma gambiense
  4. Giardia sp. and Trypanosoma rhodesiense

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

81:   Who formed confederacy with Awadh & Mughals?
Options:
  1. Sirajuddaula
  2. Mir Qasim
  3. Mir Jafar
  4. Alivardi Khan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

82:   If you want to visit Manly Cove Beach, you have to visit
Options:
  1. UK
  2. Australia
  3. USA
  4. Russia

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

83:   Three Nobel prize winners have also won Bharat Ratna. Two of them are CV Raman and Mother Teresa. Name the third one.
Options:
  1. Amartya Sen
  2. Hargobind Khurana
  3. Rabindranath Tagore
  4. Kailash Satyarthi

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

84:   Lapland is an area divided between Norway, Sweden, Finland and
Options:
  1. Russia
  2. Denmark
  3. Austria
  4. Ireland

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

85:   Hanukkah is a Festival of Light celebrated by
Options:
  1. Buddhists
  2. Jains
  3. Parsis
  4. Jews

Answer: Option 4

Explanation:

Hanukkah is the Jewish Festival of Lights and it remembers the rededication of the second Jewish Temple in Jerusalem. This happened in the 160s BCE/BC (before Jesus was born). (Hanukkah is the Jewish word for 'dedication'.) Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

86:   Sunlight provides which of the following vitamins to the human body?
Options:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

87:   The 'Medulla Oblongata' is a part of which of the following organs of the human body?
Options:
  1. Heart
  2. Brain
  3. Liver
  4. Pancreas

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

88:   During Mughal period, who wrote poems about Radha and Krishna?
Options:
  1. Surdas
  2. Birbal
  3. Abul Fazal
  4. Firdausi

Answer: Option 1

Explanation:

Surdas was a late 15th-century (Mughal Period)blind saint, poet and musician, known for his devotional songs dedicated to Lord Krishna. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

89:   The Indian National Flag was hoisted for the first time by which of the following eminent leaders?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Netaji Subhash Chandra Bose
  3. Surendranath Banerjee
  4. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Option 3

Explanation:

The first Indian National Flag was hoisted in the Parsee Bagan Square (Green Park) in Calcutta on August 7, 1906. It was a 'boycott day' against the Partition of Bengal - done by Viceroy of India, Lord Curzon in 1905 - and Sir Surendranath Banerjee hoisted the flag to mark the unity of India. The flag hoisted then was composed of three horizontal strips of red, yellow and green. This flag went through many transformations and alterations before reaching its present stage, which was adopted as Free India National Flag on July 22, 1947 by the Constituent Assembly. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

90:   One of the observatories established by Sawai Jai Singh at
Options:
  1. Agra
  2. Indore
  3. Jodhpur
  4. Ujjain

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

91:   Which of the following persons discovered and developed the first effective vaccine against polio?
Options:
  1. Robert Edwards
  2. John Heysham Gibbon
  3. Jonas E. Salk
  4. James Simpson

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

92:   The bacterial culture used to prepare Yoghurt contains Streptococcus thermophilus and -------------------
Options:
  1. Lactobacillus bulagaricus
  2. Yersinia enterocolitica
  3. Escherichia coli
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

93:   After the failure of which of the following was the Quit India Movement launched?
Options:
  1. Cripps' mission
  2. Simon recommendations
  3. Cabinet Mission
  4. None of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

94:   The Lucknow Congress of 1916 was important because
Options:
  1. it opposed political militancy of Bal Gangadhar Tilak
  2. a pact was signed between congress and Muslim League
  3. it opposed the Indian Participation in first world war
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

95:   Which of the following terms is used to define the chemical reaction of alcohol with a carboxylic acid?
Options:
  1. Substitution Reaction
  2. Addition Reaction
  3. Esterification
  4. Hydrogenation

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

96:   The Treaty of Serringapatanam is associated with which war:
Options:
  1. 3rd Maratha War
  2. 3rd Mysore War
  3. Battle of Plassey
  4. Battle of Waihind

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

97:   At which of the following places in India is the 'Vivekananda Rock Memorial' situated?
Options:
  1. Mumbai
  2. Thiruvananthapuram
  3. Pondicherry
  4. Kanyakumari

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

98:   Montevideo is the main city of the nation
Options:
  1. Paraguay
  2. Uruguay
  3. Peru
  4. Argentina

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

99:   In India, which place among the following is not a site for Kumbh Mela?
Options:
  1. New Delhi
  2. Haridwar
  3. Allahabad
  4. Ujjain

Answer: Option 1

Explanation:

Kumbh Mela is held at Allahabad, Ujjain, Haridwar and Nashik-Trimbak periodically. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

100:   Which is found in plaster of Paris
Options:
  1. Ca
  2. Mg
  3. K
  4. Na

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





How do I learn to speakwhen silence is all I know?
-Susie Clevenger Dirt Road Dreams