SSC GK Questions and answers - Set 2


1:   Which mountain means "Five Treasures of the Great Snow" ?
Options:
  1. Kanchenjunga
  2. Mount Everest
  3. Mansalu
  4. Mount Abu

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   In Test Cricket, Courtney Walsh holds the record of
Options:
  1. Maximum number of ducks
  2. Maximum number of wickets
  3. Maximum number of individual catches
  4. Maximum number of run-outs

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Daniel Defoe, while in prison, wrote the book named
Options:
  1. Mein Kampf
  2. Hymn To The Pillory
  3. The Pilgrim's Progress
  4. Red Riding Hood

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   There are 4 Vedas in Indian History. Out of these, the one dealing with witchcraft and ghosts is
Options:
  1. Samveda
  2. Atharva Veda
  3. Yajur Veda
  4. Rig Veda

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The use of Mercedes car began in the year
Options:
  1. 1926
  2. 1936
  3. 1946
  4. 1956

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Name the captain of famous ship Titanic.
Options:
  1. Edward Smith
  2. John Barry
  3. Brown Williams
  4. Francis Drake

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The metal that can displace zinc from a solution of zinc sulfate is which one of the following?
Options:
  1. Lead
  2. Magnesium
  3. Iron
  4. Mercury

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Madhyamika School of Mahayana Buddhism was founded by
Options:
  1. Varahmihira
  2. Shankaracharya
  3. Nagarjuna
  4. Ashoka

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   On heating, an irreversible chemical change occurs in which of the following substances?
Options:
  1. Sodium chloride
  2. Silica
  3. Lead nitrate
  4. Platinum wire

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following professionals use the instrument Theodolite?
Options:
  1. Pilots
  2. Navigators
  3. Cartographers
  4. Surveyors

Answer: Option 4

Explanation:

A theodolite is a precision instrument for measuring angles in the horizontal and vertical planes. Theodolites are used mainly for surveying applications and have been adapted for specialized purposes in fields like metrology and rocket launch technology. A modern theodolite consists of a movable telescope mounted within two perpendicular axes: the horizontal or trunnion axis, and the vertical axis. When the telescope is pointed at a target object, the angle of each of these axes can be measured with great precision, typically to seconds of arc. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Pentathlon is an event at the Olympics which comprises of 5 events. In modern olympics, it consists of fencing,riding,swimming,cross country running and
Options:
  1. Shooting
  2. High Jump
  3. Javelin Throw
  4. Wrestling

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   The two nation theory was given by
Options:
  1. Muhammad Ali Jinnah
  2. Ali Brothers
  3. Syed Ahmed Khan
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   What was the main cause of slavery in South?
Options:
  1. European Civil War
  2. American Civil War
  3. African Civil War
  4. Asian Civil War

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   The language of the Satavahana inscription was
Options:
  1. Pali
  2. Prakrit
  3. Tamil
  4. Telgu

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Which of the following persons set up the Indian Independence League?
Options:
  1. Rash Behari Bose
  2. S.M. Joshi
  3. Jayaprakash Narayan
  4. Aruna Asaf Ali

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Which Union Territory of India got the statehood in 1987?
Options:
  1. Andra Pradesh
  2. Assam
  3. Arunachal Pradesh
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which was common beween the Harappan society and the Rigvedic society
Options:
  1. iron implements
  2. female deiteis
  3. urban centers
  4. horses

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   The largest living rodent in the world, among the following, is
Options:
  1. The beaver
  2. The capybara
  3. The coypu
  4. The muskrat

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Which of the following conditions of the human eye is the reason of short sightedness?
Options:
  1. Shifting of the iris.
  2. Weaker eye muscles.
  3. Elongation of eye balls.
  4. Weakening of the retina.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   First woman to be elected president of SGPC in the year 1999 is
Options:
  1. Bibi Harsimrat Kaur
  2. Bibi Jagir Kaur
  3. Bibi Mehar Kaur
  4. Bibi Gurfateh Kaur

Answer: Option 2

Explanation:

Bibi Jagir Kaur was the first woman to be elected as the president of the SGPC in 1999. She had held the same post from March 1999 to November 2000 Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Silicon carbide is used in which of the following activities?
Options:
  1. Making cement and glass
  2. Disinfecting water of ponds
  3. Making casts for statues
  4. Cutting very hard substances

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Why Mahatma Gandhi suspended Non Cooperation movement
Options:
  1. controversy between the leaders
  2. Not getting support by people
  3. due to Choura-Chouri event
  4. they were afraid by government policy

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which of the following chemicals or minerals is used as a material called 'filler' in the preparation of laundry soaps?
Options:
  1. Talc
  2. Sodium silicate
  3. Soda ash
  4. Sodium phosphate

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Who said "Knowledge is the power and Ignorance is Death"?
Options:
  1. Francis Bacon
  2. Swami Vivekanandan
  3. Budha
  4. Aristotle

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Gum is obtained from which tree?
Options:
  1. Bamboo
  2. Acacia
  3. Coriander
  4. Cocoa

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   A protein which acts as a hormone is :
Options:
  1. Thromine
  2. Riboflavin
  3. Keratin
  4. All of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Released in 1983, the IBM Personal Computer XT was the first to include a built-in hard disk drive. The storage capacity of that disk was
Options:
  1. 1.44 MB
  2. 5 MB
  3. 10 MB
  4. 20 MB

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   During the First World War in 1916 the first military tanks were used by the British Army. They were built in the English city of
Options:
  1. Leeds
  2. Leicester
  3. Lincoln
  4. Liverpool

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Which Prime minister inaugurated 'Silent valley' national park ?
Options:
  1. Rajeev Gandhi
  2. Indira Gandhi
  3. V P Singh
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   What is the name of Underground drainage system during Indus Valley Civilization?
Options:
  1. Susa
  2. Banawali
  3. Diamabad
  4. Dholavira

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Earthquake waves are recorded by the help of which of the following instruments?
Options:
  1. Barograph
  2. Hydrograph
  3. Pantograph
  4. Seismograph

Answer: Option 4

Explanation:

Seismograph is an instrument that makes a record of seismic waves caused by an earthquake, explosion, or other Earth-shaking phenomenon. Seismographs are equipped with electromagnetic sensors that translate ground motions into electrical changes, which are processed and recorded by the instruments' analog or digital circuits. A record produced by a seismograph on a display screen or paper printout is called a seismogram. Although originally designed to locate natural earthquakes, seismographs have many other uses, such as petroleum exploration, investigation of the Earth's crust and lower layers, and monitoring of volcanic activity. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The group of Vitamin B complex does not include which of the following?
Options:
  1. Thiamine
  2. Retinol
  3. Riboflavin
  4. Folic acid

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   How does the image formed on the retina of the eye appear?
Options:
  1. real and upright
  2. real and inverted
  3. virtual and upright
  4. real and enlarged

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Largest predatory bird in North America is
Options:
  1. Condor
  2. Common Raven
  3. Bald Eagle
  4. Golden Eagle

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Name the important cup awarded for Men's National Hockey in India.
Options:
  1. Bama Belleck Cup
  2. Calcutta Cup
  3. Rangaswami Cup
  4. Subrato Mukherjee Cup

Answer: Option 3

Explanation:

Bama Belleck Cup : Table Tennis Calcutta Cup : Rugby Subrato Mukherjee Cup : Football Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   On which of the following is the Indian National Calendar based?
Options:
  1. Christian era
  2. Saka era
  3. Vikram era
  4. Hijri era

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The additional tax collected during Gupta age is known as :
Options:
  1. Bhaga
  2. Bhoga
  3. Bali
  4. Uparika

Answer: Option 3

Explanation:

The land tax called bali varied from 1/4th to 1/6th of the total produce. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Which of the following is the chemical name for urea?
Options:
  1. Aneurin
  2. Chloroethene
  3. Carbamide
  4. None of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   The movie "Finding Nemo" depicts following geographical location.
Options:
  1. Antarctica
  2. The Himalayas
  3. The Western Ghats
  4. The Great Barrier Reef

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Chaumukha Temple was built during the reign of
Options:
  1. Rana Sanga
  2. Rana Kumbha
  3. Prithviraj Chauhan
  4. Maharana Pratap

Answer: Option 2

Explanation:

It was built by Rana Kumbha at Ranakpur. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   What is St. Elmo's fire?
Options:
  1. A weather phenomenon
  2. A High electric and magnetic field
  3. Eruption of a volcano
  4. A famous novel

Answer: Option 1

Explanation:

St. Elmo's fire or St. Elmo's light is a weather phenomenon in which luminous plasma is created by a coronal discharge from a sharp or pointed object in a strong electric field in the atmosphere (such as those generated by thunderstorms or created by a volcanic eruption). Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Infant Mortality rate in India has been estimated at
Options:
  1. 55 per thousand
  2. 65 per thousand
  3. 75 per thousand
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which Indian city is believed to be the birthplace of Snooker?
Options:
  1. Nagpur
  2. Jabalpur
  3. Dispur
  4. Gorakhpur

Answer: Option 2

Explanation:

The game of Snooker was invented in Jabalpur. An interesting, though inadvertent result of the British presence in Jabalpur was the invention of Snooker. Colonel Sir Neville while relaxing suggested that a number of colored balls be added to the normal pool of Billiards. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   In 1957, the marketing of first pocket-sized radio transistor was brought about by
Options:
  1. Sony
  2. Apple
  3. Microsoft
  4. Dell

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Which of the following Indian sportspersons is known as 'The Flying Sikh'?
Options:
  1. Navjot Singh Sidhu
  2. Paan Singh Tomar
  3. Milkha Singh
  4. Joginder Singh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Among the following, the person oldest in age when he/she got the nobel prize was
Options:
  1. Mother Teresa
  2. Rabindranath Tagore
  3. Amartya Sen
  4. Sir CV Raman

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Among the following metals, the one that reacts with nitrogen at room temperature to form nitrides is
Options:
  1. Sodium
  2. Potassium
  3. Magnesium
  4. Rubidium

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Which of the following terms is used to define such stars that appear single to the naked eye but are actually double stars when observed by a telescope?
Options:
  1. Cosmic stars
  2. Quasars
  3. Binaries
  4. Novae and supernovae

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which is the largest Gothic church in Europe which was constructed for over more than six centuaries?
Options:
  1. Cologne Cathedral, Cologne, Germany
  2. Notre Dame, Paris, France
  3. Cathedral of Saint Basil the Blessed, Moscow, Russia
  4. Duomo, Milan Cathedral, Italy

Answer: Option 1

Explanation:

Cologne Cathedral, Cologne, Germany. Construction of Cologne Cathedral commenced in 1248 and was halted in 1473, leaving it unfinished. Work restarted in the 19th century and was completed, to the original plan, in 1880. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   By directly affecting which of the following does cyanide act as a poison?
Options:
  1. brain
  2. nervous system
  3. cardiac and respiratory system
  4. affinity of blood for oxygen

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Everybody has own gifts from God. You just need to seize the right time, right place and right person to be found.
-Hiroko Sakai