SSC GK Questions and answers - Set 12


1:   An example of a processing device would be
Options:
  1. a magnetic ink reader
  2. a tablet PC
  3. special function card
  4. scanner

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which famous freedom fighters plea to be shot like a soldier instead hanging was rejected?
Options:
  1. Shaheed Bhagat Singh
  2. Jatin Das
  3. Kartar Singh Sarabha
  4. Madanlal Dhingra

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Who among the following has written the book 'A Secular Agenda'?
Options:
  1. Arun Shourie
  2. Mani Shankar Aiyar
  3. Prem Shankar Jha
  4. M.J. Akbar

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which person is the inventor of the safety Elevator?
Options:
  1. J. L. Baird
  2. Thomas Alva Edison
  3. E. G. Otis
  4. Michael Faraday

Answer: Option 3

Explanation:

Elisha Graves Otis was an American Industrialist (founder of the Otis Elevator Company), who invented the safety Elevator. He actually invented a safety device that prevents elevators from falling if the hoisting cable snaps. He invented the device while working in a factory in New York in 1852 and then later demonstrated its function to the public in the New York World's Fair in 1854, thereby increasing the orders of such elevators manifold. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The autobiography of which of the following eminent world political leaders is titled 'The Story of My Experiments with Truth'?
Options:
  1. Nelson Mandela
  2. Mahatma Gandhi
  3. Martin Luther King, Jr.
  4. Aung San Suu Kyi

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Austria is the birthplace of which famous dictator?
Options:
  1. Hitler
  2. Mussolini
  3. Qaddafi
  4. Sargon

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The International System of units has what number of basic units?
Options:
  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Bandicoot is the largest species of which animal?
Options:
  1. Snake
  2. Rat
  3. Tortoise
  4. Frog

Answer: Option 2

Explanation:

Bandicoot Rats are found in India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which animal was first used on a large scale in its war by the Magadhas?
Options:
  1. Horses
  2. Elephants
  3. Cows
  4. Beers

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   First diplomatic meet of modern Europe was
Options:
  1. The Congress of Vienna
  2. The Congress of Copenhagen
  3. The Congress of Oslo
  4. The Congress of Hague

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Consumption of soybeans can be harmful to health because of the presence of which Anti-nutriyional factor
Options:
  1. Phytic acid
  2. Tannins
  3. Oxalates
  4. Trypsin inhibitor

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   High resolution CT {HRCT} Is most useful in
Options:
  1. Lung disease
  2. cardiac disease
  3. Brain
  4. Angiography

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   For which of the following purposes is a moderator used in nuclear reactors?
Options:
  1. To increase the number of neutrons
  2. To decrease the number of neutrons
  3. To slow down the speed of neutrons
  4. To accelerate the neutrons

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Before Independence, capital of Gaekwad was
Options:
  1. Ahmedabad
  2. Vadodara
  3. Surat
  4. Nasik

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Shanti Swaroop Bhatnagar award was given in the field of excellence in :
Options:
  1. Sports
  2. Science
  3. Literature
  4. Drama

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   The Malhotra Committee has recommended
Options:
  1. privatization of insurance
  2. levy of agricultural income tax by the central Government
  3. some measured to coordinate the activities of the planning commission
  4. creation of an apex body to prevent recurrence of bank scams

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Golf is the gilli danda of the elite. Which famous personality said this?
Options:
  1. Navjot Singh Sidhu
  2. Laloo Prasad Yadav
  3. Kapil Dev
  4. Amitabh Bachchan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which of the following is known as the suicide bags of the cell :
Options:
  1. Chromosomes
  2. Lysosomes
  3. Chloroplast
  4. Nucleus

Answer: Option 2

Explanation:

These are the enzymes which can dissolve the cell completely Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Who among the following rulers was known as Amitrochates or the "Slayer of Foes" :
Options:
  1. Bindusara
  2. Chandragupta Maurya
  3. Ashoka
  4. Ajatashatru

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Under the liberalisation process the number of industries reserved for public sector has been reduced from 17 to
Options:
  1. 5
  2. 6
  3. 4
  4. 3

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The only family to have received 5 Nobel prizes is...
Options:
  1. Bohr family
  2. Thompson family
  3. Cori family
  4. Curie family

Answer: Option 4

Explanation:

Curie family is the only family to have received in-total 5 Nobel prizes. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   A sailor in a submarine can see the objects on the surface of sea by using which of the following instruments?
Options:
  1. Periscope
  2. Telescope
  3. Gyroscope
  4. Stereoscope

Answer: Option 1

Explanation:

A periscope is an instrument for observation over, around or through an object, obstacle or condition that prevents direct line-of-sight observation from an observer's current position. Periscopes are used in tanks and submarines where it is necessary to see from a protected position. The periscope is the eye of the submarine. It was invented and developed solely for the purpose of providing a means to view the surface without fear of detection by surface craft. While it is primarily simple in principle, actually it is a complicated piece of apparatus. It is probable that all the navies of the world have similar instruments with only minor variations. Periscopes have also been used for viewing the interiors of nuclear reactors. Simple periscopes are sometimes used by onlookers at parades, for seeing over the heads of the crowd. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which of the following metals are used for washing old oil paintings :
Options:
  1. Magnesium Oxide
  2. Hydrogen oxide
  3. Potassium peroxide
  4. Hydrogen peroxide

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Which of the following has been most negatively impacted by globalization
Options:
  1. the exchange of information
  2. agricultural practices
  3. public health practices
  4. local cultures and traditions

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   The abolition of untouchability was one of the most important activities of Mahatma Gandhi. For this purpose he founded a non-profit organization named 'Harijan Sevak Sangh' in
Options:
  1. 1928
  2. 1930
  3. 1931
  4. 1932

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Who invented the technique of extracting scent from Rose
Options:
  1. Maham Anga
  2. Nurjahan
  3. Mumtaz Mahal
  4. Roshan Ara

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   The speed of which of the following is measured by the unit Knot?
Options:
  1. Light waves
  2. Ship
  3. Sound waves
  4. Car

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Which of the following English female authors wrote the classic romantic fiction novel 'Wuthering Heights'?
Options:
  1. Charlotte Bronte
  2. Emily Bronte
  3. Anne Bronte
  4. Jane Austen

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Hansen's disease is known by the name of
Options:
  1. Cancer
  2. Leprosy
  3. Tuberculosis
  4. Asthma

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Australia became the first country to release coins having the date 2000 AD. In which year was it done?
Options:
  1. 1998
  2. 1997
  3. 1996
  4. 1995

Answer: Option 2

Explanation:

It was done to commemorate Sydney Olympics. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   The people of the Indus Valley did not use which of the following metals?
Options:
  1. Copper
  2. Bronze
  3. Iron
  4. None of these

Answer: Option 3

Explanation:

The date, age, time-period and timeline during which Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) flourished was the Copper Age which preceded the Iron Age. Nowhere in the sites so-far excavated in the region, has iron been found. Therefore we are sure that the origin of Indus civilization belonged to the Copper Age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The quality which is common in cats and kiwis is
Options:
  1. Native to New Zealand only
  2. Both were Olympic mascots
  3. Sleeping on backs
  4. Hunting at night

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Among the following statements about Mahatma Gandhi's views on Satyagraha, which one is not correct?
Options:
  1. It denotes assertion of the purest soul against social, political and economic dominance.
  2. It is the exercise of the purest soul force against all types of injustice.
  3. It is the best weapon of the weak against strong.
  4. It accepts the concept of self-suffering to wean away the evil doer by love and suffering.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Out of the following Who was not worshiped during Rigvedic Aryans
Options:
  1. Indra
  2. Agni
  3. Marut
  4. Shiva

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   The following hot spring can be found in which of the following National Parks in the United States?

Options:
  1. Rocky Mountain National Park
  2. Grand Canyon National Park
  3. Yellowstone National Park
  4. Great Basin National Park

Answer: Option 3

Explanation:

The image in the question is that of 'Morning Glory Pool', which is a hot spring in the Upper Geyser Basin of Yellowstone National Park, located primarily the U.S. State of Wyoming. Yellowstone National Park was established in 1872 as America's first National Park. It is known for its wildlife and its many geothermal features, especially Old Faithful Geyser, one of the most popular features in the park. Another fearful feature of this Park is that scientists believe Yellowstone has a dormant 'SuperVolcano' beneath it that could wipe out a civilization. It had several supereruptions millions of years ago, with the last one occurring 640,000 years, which created the Yellowstone Caldera, but since then it's been mostly silent. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   When did the Constituent Assembly of India adopt the design of the National Flag?
Options:
  1. July, 1948
  2. May, 1947
  3. July, 1947
  4. August, 1947

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Most of the explosion in mines occur due to the mixing of:
Options:
  1. Methane in air
  2. Ammonia in air
  3. Nitrogen in air
  4. Phosphorous in air

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   During whose Governor-Generalship did the Great Mutiny of 1857 broke out?
Options:
  1. Lord Wellesley
  2. Lord Hardinge
  3. Lord Dalhousie
  4. Lord Canning

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Among the following diseases, which one is a highly contagious disease?
Options:
  1. Diphtheria
  2. Diabetes
  3. Cancer
  4. Rheumatism

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Ataturk is the surname of which famous personality?
Options:
  1. Mustafa Kemal
  2. Ekrem Akurgal
  3. Melih Cevdet Anday
  4. Resit Süreyya Gürsey

Answer: Option 1

Explanation:

He was a famous Turkish revolutionary and founder of modern Turkey. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Due to the presence of which following types of eyes can an ant see the objects all around it?
Options:
  1. simple eyes
  2. eyes over the head
  3. well developed eyes
  4. compound eyes

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Among the following, which one has been found useful in keeping cholesterol level down?
Options:
  1. Tulsi
  2. Turmeric
  3. Garlic
  4. Sarpagandha

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Near to which of the following Indian cities are the famous 'Ajanta-Ellora' caves situated?
Options:
  1. Patna
  2. Jaipur
  3. Ajmer
  4. Aurangabad

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Environment planning organisation is
Options:
  1. CECRI
  2. NEERI
  3. ICAR
  4. CEPHERI

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Blighty was a name given to which region during World War I?
Options:
  1. Japan
  2. Italy
  3. France
  4. England

Answer: Option 4

Explanation:

It is an Urdu word meaning Vilayati i.e. Foreigner. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Approximately how many calories per day would a woman require for a healthy diet, who weighs 45 kg and whose work involves a lot of physical exertion?
Options:
  1. 2400 calories per day
  2. 2800 calories per day
  3. 3000 calories per day
  4. 3500 calories per day

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Among the following constellations, the ones that appear to pass through the Zodiac are
Options:
  1. Leo and Orion
  2. Scorpio and Cancer
  3. Orion and Scorpio
  4. Cancer and Great bear

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Who led the revolt of 1857 from Kanpur
Options:
  1. Nana Saheb
  2. Tatya Tope
  3. Rani Laxmi Bai
  4. Mangal Pandey

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Tadkeshwar Temple, a famous Indian Temple is located in
Options:
  1. Cuttack
  2. Lucknow
  3. Chandigarh
  4. Dadra & Nagar Haveli

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   The largest investment of capital among the industries in India is in
Options:
  1. sugar industry
  2. Iron and Steel industry
  3. cement industry
  4. Engineering goods industry

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





I believe in hope, in what is something called "radical hope." I believe there is hope for all of us, even amid the suffering. And that's why I write fiction, probaby. It's my attempt to keep that fragile strand of radical hope, to buld a fire in the darkness.r
-John Green