SSC GK Questions and answers - Set 11


1:   Where was Lord Mayo assassinated by a Wahabi prisoner?
Options:
  1. Hopetown, Port Blair
  2. Pune
  3. Nasik
  4. Kolkata

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Raja Rammohan Roy wrote which one of the following?
Options:
  1. Mother India
  2. Brahma Samhita
  3. Kiratarjuniya
  4. Tuhfat-ul-Muwahhidin

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following countries is part of the continent of Africa?
Options:
  1. Gambia
  2. Ivory Coast
  3. Libya
  4. Panama

Answer: Option 4

Explanation:

Gambia, Ivory Coast and Libya are all African countries. Panama, officially the Republic of Panama, is the southernmost country of Central America and the whole of North America. Situated on the isthmus connecting North and South America, it is bordered by Costa Rica to the west, Colombia to the southeast, the Caribbean to the north and the Pacific Ocean to the south. The capital is Panama City. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Penicillin is an antibiotic medicine. It is obtained from
Options:
  1. Wax
  2. Algae
  3. Moulds
  4. Bacteria

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following chemical compounds is also known as Caustic soda?
Options:
  1. Sodium chloride
  2. Sodium carbonate
  3. Sodium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Under whose Governor- General the English was made the medium of higher education
Options:
  1. Lord Dalhousie
  2. Lord Cornwallis
  3. Lord William Bentick
  4. Lord Dufferin

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following possibilities will occur if a bimetallic strip is heated?
Options:
  1. It will not bend at all
  2. It will bend towards the metal with lower thermal expansion coefficient
  3. It will bend towards the metal with higher thermal expansion coefficient
  4. It will twist itself into a helix

Answer: Option 2

Explanation:

A bimetallic strip consists of two strips of different materials but of equal length. These two strips are riveted together at different points along their lengths such that they cannot slip sideways. Typically a welding process is used for bonding, but rivets, bolts, adhesive and other fasteners can also be used. On heating the strip, the metal having the higher coefficient of linear expansion expands more than the other metal and therefore the strip bends. The bending is such that the strip is concave on the side of the metal of low coefficient of expansion and convex on the side of the metal of large coefficient of expansion. On cooling the strip, the reverse happens. Now, the metal having a higher coefficient of expansion contracts more and is therefore on the concave side while the metal of low coefficient of expansion contracts less and is on the convex side. For example, let's consider a bimetallic strip of brass on one side and steel on the other. The expansion coefficients of brass and steel are 19 and 13 parts per million per degree Celsius respectively. Therefore, when heated over a Bunsen burner the strip curves toward the steel side. When cooled in liquid nitrogen, it curves the other way. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   While computing Gross National Product (GNP) of a country, which of the following is not required?
Options:
  1. Net foreign investment
  2. Private investment
  3. Per capita income of citizens
  4. Purchase of goods by government

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which nation consumes more Coca-Cola per capita than any other nation ?
Options:
  1. America
  2. China
  3. Iceland
  4. Britain

Answer: Option 3

Explanation:

Surprisingly Iceland consumes more coco cola than any other nation in the world after Beer was banned in 1989. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   After the death of Alexander, the North-Western part of India is ruled by whom:
Options:
  1. Megasthenes
  2. Menander
  3. Seleucus Nikator
  4. Chandragupta Maurya

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Acid rain is caused by:
Options:
  1. Nitrogen and Sulphur
  2. Iron and Magnesium
  3. Nitrogen and Carbon dioxide
  4. Methane and Nitrogen

Answer: Option 1

Explanation:

Its pH value is less than 5 and it is due to oxides of nitrogen and sulphur Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Who of the following rulers was given the title of Gangaikondacholam:
Options:
  1. Rajaraja I
  2. Rajendra Chola I
  3. Krishna II
  4. Krishna III

Answer: Option 2

Explanation:

He defeated the Pala ruler Mahipala and to commemorate his victory he built temples at Gangaikondacholapuram and received the title Gangaikondacholam. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Which is the largest orange-growing state?
Options:
  1. Maharashtra
  2. Punjab
  3. Orissa
  4. Madhya Pradesh

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Germany was allowed to annex Sudetenland according to which agreement?
Options:
  1. Rome Agreement
  2. Munich Agreement
  3. Berlin Agreement
  4. London Agreement

Answer: Option 2

Explanation:

This agreement was signed between Germany, Italy, Britain and France in 1938. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   What is the name of the reform movement among the Muslims that was started by Sir Syed Ahmed Khan?
Options:
  1. Sufi Movement
  2. Khilafat Movement
  3. Wahhabism
  4. Aligarh Movement

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Sri Lanka is seperated from India by
Options:
  1. Palk Srait
  2. Indian Ocean
  3. Arabian Sea
  4. Bay of Bengal

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   The description and mapping of the main features of the Universe is concerned with
Options:
  1. Cosmology
  2. Astronomy
  3. Cosmography
  4. Geomorphology

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Michael Jackson performed in India in 1996. Where?
Options:
  1. New Delhi
  2. Banglore
  3. Mumbai
  4. Kolkata

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Because of which of the following reasons, water is neither acidic nor alkaline?
Options:
  1. It cannot accept or donate protons.
  2. It boils at a high temperature.
  3. It can dissociate into equal number of hydrogen ions.
  4. It cannot donate or accept electrons.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Among the following diseases, which one is inheritable?
Options:
  1. Leukaemia
  2. Colour blindness
  3. Leprosy
  4. Hepatitis

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The book in which Seleukos' ambassador wrote about Chandragupta's reign is
Options:
  1. Indika
  2. Savitri
  3. Rajataringini
  4. Sapta Sindhu Story

Answer: Option 1

Explanation:

Megasthenes was a Greek ethnographer and explorer in the Hellenistic period, author of the work Indika. He was an ambassador of Seleukos I Nicator of the Seleucid dynasty possibly to Chandragupta Maurya in Pataliputra, India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Who was the author of Rebellion: A Symposium?
Options:
  1. P.C.Joshi
  2. S.B.Chowdhury
  3. Sandhyakar Nandy
  4. R.C. Mazumdar

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   What among the following is not affected by temperature?
Options:
  1. Rate of chemical reaction
  2. Action of a catalyst
  3. Equilibrium Constant
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   The Angkor Vat temple is dedicated to which God :
Options:
  1. Shiva
  2. Indra
  3. Vishnu
  4. Ganesh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Which famous place is known as 'Andhra Ooty'?
Options:
  1. Vijayawada
  2. Hyderabad
  3. Araku Valley
  4. Visakhapatnam

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Indian judges and magistrates were allowed the jurisdiction to try British offenders in criminal cases at the District level by which of the following enactments of British Parliament?
Options:
  1. Rowlatt Act
  2. Bill of Rights
  3. Ilbert Bill
  4. Pitt's India Act

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   International Society for the people having high IQ is
Options:
  1. Amnesty
  2. UNICEF
  3. Red Cross
  4. Mensa

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Which of the following dynasties did Iltutmish belong to
Options:
  1. Ghaznavi
  2. Slave
  3. Tughlaq
  4. Khilji

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Player born in Zimbabwe but played cricket for England is
Options:
  1. Greame Hick
  2. Kevin Peterson
  3. Barry Wood
  4. Wayne Larkins

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   The bird with a webbed feet, among the following, is the
Options:
  1. Hen
  2. Duck
  3. Peacock
  4. Pigeon

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   The world famous personality 'Pierre Cardin' is associated with which of the following?
Options:
  1. Painting
  2. French Literature
  3. Fashion Designing
  4. Music

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   " Phullan " is a conventional
Options:
  1. Footwear
  2. Headgear
  3. Metal Work
  4. Nose Ornament

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Which of the following options is the script of Indus Valley Civilization?
Options:
  1. Persian
  2. Dravidian
  3. Sanskrit
  4. Undeciphered

Answer: Option 4

Explanation:

The Indus script (also Harappan script) is a corpus of symbols produced by the Indus Valley Civilization during the Kot Diji and Mature Harappan periods between the 26th and 20th centuries BC. Most inscriptions are extremely short. It is not clear if these symbols constitute a script used to record a language, and the subject of whether the Indus symbols were a writing system is controversial. In spite of many attempts at decipherment, it is undeciphered, and no underlying language has been identified. There is no known bilingual inscription. The script does not show any significant changes over time. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   African slaves were sent to Brazil. By whom?
Options:
  1. Portuguese
  2. Japanese
  3. Chinese
  4. Germans

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   On which of the following moons of Saturn did the space probe 'Huygens' land on 14 January 2005?
Options:
  1. Dione
  2. Rhea
  3. Tethys
  4. Titan

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   The shape of our Milky Way galaxy is :
Options:
  1. Circular
  2. Spiral
  3. Elliptical
  4. Oblate Spheriod

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   When for the first time was the International Literacy Day celebrated?
Options:
  1. On September 8th 1965
  2. On September 8th 1966
  3. On September 10th 1965
  4. On September 10th 1966

Answer: Option 2

Explanation:

September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. It was first celebrated in 1966. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The first supersonic airliner made its flight in
Options:
  1. 1968
  2. 1979
  3. 1981
  4. 1984

Answer: Option 1

Explanation:

The Tupolev Tu-144 is a retired jet airliner, which was the world's first commercial supersonic transport aircraft . The prototype first flew on 31 December 1968 near Moscow Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   'Kalachakra' is a term associated with which of the following religions?
Options:
  1. Hinduism
  2. Buddhism
  3. Jainism
  4. Islam

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Which one of the following heavy water is used in nuclear reactor
Options:
  1. water having molecular weight 18 amu
  2. water having molecular weight 20 amu
  3. water at 4 degree C but having molecular weight 19 amu
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   UHF waves for TV were first developed in
Options:
  1. 1955
  2. 1961
  3. 1963
  4. 1969

Answer: Option 1

Explanation:

UHF means Ultra High Frequency waves for TV Broadcasting. These were developed by MIT, USA. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Indian jewellery designer Kriti Soni won The De Beers Diamond International Award in the year
Options:
  1. 2000
  2. 2004
  3. 2006
  4. 2010

Answer: Option 1

Explanation:

Kriti Soni is the youngest winner of the DeBeers Diamonds International Award, a jewellery designer in her own right, she's the daughter of Poonam Soni, a well-established name in the jewellery business Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   In 1908, Congo became the colony of
Options:
  1. France
  2. Belgium
  3. Portugal
  4. England

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Monarch is a species of the
Options:
  1. Sparrow
  2. Penguin
  3. Hummingbird
  4. Butterfly

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   In which year was Rachel Carson's 'silent spring' published?
Options:
  1. 1962
  2. 1967
  3. 1961
  4. 1960

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Astro turf makes the use of which liquid as spray?
Options:
  1. Water
  2. Vinegar
  3. Kerosene
  4. Petrol

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   In which of the following cities was the first Municipal Corporation of India established?
Options:
  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Delhi
  4. Kolkata

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Which of the following terms is used for the functional kidney in adult amphibians?
Options:
  1. Pronephros
  2. Metanephros
  3. Mesonephros
  4. Opisthonephros

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which of the following government institutions and organizations in India does Credit Rationing?
Options:
  1. RBI
  2. SBI
  3. LIC
  4. UTI

Answer: Option 1

Explanation:

Credit Control is an important tool used by Reserve Bank of India, a major weapon of the monetary policy used to control the demand and supply of money (liquidity) in the economy. Central Bank administers control over the credit that the commercial banks grant. Such a method is used by RBI to bring "Economic Development with Stability". It means that banks will not only control inflationary trends in the economy but also boost economic growth which would ultimately lead to increase in real national income with stability. Among the various methods of credit control available one is credit rationing. Credit rationing refers to the situation where lenders limit the supply of additional credit to borrowers who demand funds, even if the latter are willing to pay higher interest rates. Under this method there is a maximum limit to loans and advances that can be made, which the commercial banks cannot exceed. RBI fixes ceiling for specific categories. Such rationing is used for situations when credit flow is to be checked, particularly for speculative activities. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Charles Dickens is most autobiographical in which of the following novels written by him?
Options:
  1. Great Expectations
  2. David Copperfield
  3. A Tale of Two Cities
  4. The Old Curiosity Shop

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





You can actually recreate your world with the Word of the Creator in your mouth.
-Jaachynma N.E. Agu The Prince and the Pauper