SSC GK Questions and answers - Set 10


1:   Which of the following features was the main characteristic of the Indus Valley Civilization?
Options:
  1. Town Planning
  2. Drainage System
  3. Well laid out roads
  4. Pucca houses

Answer: Option 2

Explanation:

The most unique aspect of planning during the Indus Valley civilization was the system of underground drainage. The drains were covered with slabs. Water flowed from houses into the street drains. The street drains had manholes at regular intervals. Housewives were expected to use pits in which heavier part of the rubbish will settle down while only sewerage water was allowed to drain off. All soak pits and drains were occasionally cleaned by workmen. In every house there was a well-constructed sink, and water flowed from the sink into the underground sewers in the streets. This elaborate drainage system shows that the Indus Valley people were fully conversant with the principles of health and sanitation. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Maximum amount of water is discharged by
Options:
  1. Ganga River
  2. Amazon River
  3. Mississippi River
  4. River Nile

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   In which of the following years was the 'Azad Hind Fauj' or the 'Indian National Army' (INA) formed?
Options:
  1. 1940
  2. 1941
  3. 1942
  4. 1943

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   With which of the following natural formations is the feature 'Caldera' associated?
Options:
  1. Volcanoes
  2. Earthquakes
  3. Folding of rocks
  4. Faulting of mountains

Answer: Option 1

Explanation:

A 'Caldera' is a cauldron-like volcanic feature usually formed by the collapse of land following a volcanic eruption. They are sometimes confused with volcanic craters. The world comes from Spanish Caldera and the Latin word Caldaria, meaning 'cooking pot'. A collapse is triggered by the emptying of the magma chamber beneath the volcano, usually as the result of a large volcanic eruption. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   An average Indian diet is usually deficient in which of the following essential nutrients?
Options:
  1. fats
  2. proteins
  3. vitamins
  4. minerals

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   In the book Gulliver's Travels, Jonathan Swift has predicted satellites of a planet. This was predicted a century before the discovery of moon. Name the planet whose satellites were predicted.
Options:
  1. Saturn
  2. Mercury
  3. Mars
  4. Jupiter

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   At the time of Indian Independence, which of the following persons was the President of the Indian National Congress?
Options:
  1. Maulana Abul Kalam Azad
  2. J. B. Kripalani
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Rajendra Prasad

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Who among the following was concerned with the firing at the Jallianwala Bagh on 13th April 1919
Options:
  1. General Dyer
  2. Gen. Saunders
  3. Col. O'Brain
  4. Capt. Doreton

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Zero is the melting point and hundred is the boiling point of water. Who suggested this?
Options:
  1. Celsius
  2. Fahrenheit
  3. Kelvin
  4. Archimedes

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following folk dance is associated with the State of Jammu & Kashmir :
Options:
  1. Jat-jatin
  2. Gharba
  3. Rauf
  4. Jhora

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   With which of the following sports is the term 'Leg bye' associated?
Options:
  1. Cricket
  2. Hockey
  3. Swimming
  4. Football

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Which of the following types of alloys are known as amalgams?
Options:
  1. alloys which contain carbon
  2. alloys which have great resistance to abrasion
  3. alloys which contain mercury as one of the contents
  4. highly coloured alloys

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Flame test involving Calcium gives a flame of color
Options:
  1. Green
  2. Yellow
  3. Indigo
  4. Red

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Who among the following poets wrote 'Gita Govinda'?
Options:
  1. Valmiki
  2. Tulsidas
  3. Jayadeva
  4. Maithili Sharan Gupta

Answer: Option 3

Explanation:

The Gita Govinda (Song of Govinda) is a work composed by the 12th-century poet, Jayadeva. A Brahmin by birth, the date and place of Jayadeva's birth are uncertain. Gita Govinda describes the relationship between Krishna and the gopis (female cow herders) of Vrindavana, and in particular one gopi named Radha. The Gita Govinda is organized into twelve chapters. Each chapter is further sub-divided into twenty four divisions called Prabandhas. The prabandhas contain couplets grouped into eights, called Ashtapadis. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Sushmita Sen won Miss Universe contest in 1994. Who did she succeed?
Options:
  1. Dayanara Torres
  2. Brook Lee
  3. Angela Visser
  4. Justine Pasek

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   India's largest vegetable crop ( in quantity) is
Options:
  1. Brinjal
  2. Jackfruit
  3. Bottle Gourd
  4. Tomato

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   The East India Company was centralized under the control of British Parliament through
Options:
  1. The regulating Act 1774
  2. Pitt's India Act 1784
  3. Government of India Act 1914
  4. Charter Act of 1793

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which enzyme coagulates milk by converting casein to paracasein?
Options:
  1. Pepsin
  2. Lipase
  3. Trypsin
  4. Rennin

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Which of the following was the site that played the role of Harappan trading action
Options:
  1. Surkotada
  2. Lothal
  3. Harappa
  4. Kalibangan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Among the following animals which one is cold-blooded?
Options:
  1. Whale
  2. Penguin
  3. Otter
  4. Tortoise

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Who was not an aggressive nationalist
Options:
  1. Vipin Chandra Pal
  2. Bal Gangadhar Tilak
  3. Dada Bhai Naroji
  4. Lala Lajpat Rai

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Timur invaded India during the reign of
Options:
  1. Alauddin Khilji
  2. Bahlol Lodhi
  3. Firoz Tughlaq
  4. Nasir ud din Mehmud

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Big Bear and the Little Dipper can be seen at
Options:
  1. Kaziranga National Park
  2. Jim Corbett National Park
  3. Ranthambore National Park
  4. The Night Sky

Answer: Option 4

Explanation:

Little Dipper and the Big Bear are the names of constellations and can be seen in the sky at night. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Renal is related with which part of human body?
Options:
  1. Lungs
  2. Liver
  3. Kidney
  4. Small Intestine

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   In which century Taj Mahal was constructed?
Options:
  1. 16th
  2. 17th
  3. 18th
  4. 15th

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Famous movie 'Temple of Doom' features which famous Bollywood Actor?
Options:
  1. Dalip Kumar
  2. Amrish Puri
  3. Raj Kumar
  4. Amitabh Bachchan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   'Nature never did betray The heart that loved her' were the words of which of the following legendary poets?
Options:
  1. William Wordsworth
  2. Robert Frost
  3. P. B. Shelley
  4. John Keats

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Darpana Academy for Performing Arts is located at
Options:
  1. Ahmedabad
  2. New Delhi
  3. Pune
  4. Kolkata

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   A hypertention drug is obtained from
Options:
  1. Sida
  2. Tulsi
  3. Azadirachta
  4. Rauwolfia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Buddha and Mahavira died in during the reign of
Options:
  1. Ajatshatru
  2. Udayan
  3. Bimbisara
  4. None of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Which one of the following five year plans recognised human development as teh core of all developmental efforts
Options:
  1. III
  2. V
  3. VI
  4. VIII

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Krishnapuram palace is a famous tourist center in ------- district
Options:
  1. Thiruvananthapuram
  2. Alappuzha
  3. Pathanamthitta
  4. Kollam

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Among the following, which one is a mixed fertiliser?
Options:
  1. Urea
  2. Ammonium sulphate
  3. CAM
  4. NPK

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   A popular folk dance form of Andhra Pradesh, among the following, is
Options:
  1. Kolattam
  2. Karakattam
  3. Lavani
  4. Saturi

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Roger Bannister was a British athlete to run fastest a distance of one mile for the first time. How much time he took?
Options:
  1. 3 minutes
  2. 3.5 minutes
  3. 4 minutes
  4. 4.5 minutes

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Garden City of Ecuador is
Options:
  1. Ambato
  2. Otavalo
  3. Ibarra
  4. Quevedo

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   In which of the following languages Lala Lajpat Rai did not write?
Options:
  1. English
  2. Hindi
  3. Punjabi
  4. Urdu

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The first Space Shuttle Orbiter of NASA that made a series of test flights in 1977 was named
Options:
  1. Atlantis
  2. Discovery
  3. Endeavour
  4. Enterprise

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Which one among the following European countries has the maximum number of running nuclear reactors
Options:
  1. Germany
  2. Switzerland
  3. France
  4. Norway

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Among the following nations, the one that is known as 'Suomi' is
Options:
  1. France
  2. Finland
  3. Italy
  4. Norway

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   How many fundamental duties have been indicated in the constitution
Options:
  1. 6
  2. 7
  3. 10
  4. 15

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   What will happen to the national income if saving exceeds investment?
Options:
  1. It will fall
  2. It will rise
  3. It will fluctuate
  4. It will remain constant

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Hopkins poem 'The Wind hover' is notable for its use of -------------
Options:
  1. sprung rhythm
  2. simile
  3. conceit
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The 'International Court of Justice' is composed of how many Judges?
Options:
  1. 10
  2. 12
  3. 15
  4. 18

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Name the person who returned his knighthood after the incident of Jallianwala Bagh :
Options:
  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Rabindranath Tagore
  4. Sarojini Naidu

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Between which of the two persons, among the following options, did the first mobile phone conversation take place in India?
Options:
  1. Jyoti Basu and Sukh Ram
  2. Narasimha Rao and Sukh Ram
  3. Ambika Soni and Narasimha Rao
  4. Jyoti Basu and Narasimha Rao

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Which of the following rivers is known as Vridha Ganga
Options:
  1. Godavari
  2. Krishna
  3. Mahanadi
  4. Cauveri

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Protection of children from sexual offences bill passed by Loksabha on
Options:
  1. 2013 May 22
  2. 2012 May 12
  3. 2012 May 22
  4. 2013 May 12

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which one among the following is a mechanically formed rock
Options:
  1. Salt rock
  2. Limestone
  3. Sandstone
  4. Gypsum

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   What is the official language of Argentina?
Options:
  1. Italian
  2. Spanish
  3. Portuguese
  4. German

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Be content with who you are and where you are, and do whatever you can do to bring to others such contentment, and joy, and understanding that you have managed to find yourself.
-Alexander McCall Smith The Double Comfort Safari Club