SSC GK Questions and answers - Set 1


1:   The Theosophical Society in India is founded by whom :
Options:
  1. Sarojini Naidu
  2. Raja Ram Mohan Roy
  3. Madame Blavatsky
  4. Annie Besant

Answer: Option 4

Explanation:

The Theosophical Society have been founded by Madamme H.P.Blavatsky and H.S.Olcott in New York and after that it was shifted to Adyar, Tamil Nadu Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   What is the significance of The Battle of Tarain?
Options:
  1. End of Muslim Rule
  2. Establishment of Muslim Rule
  3. Establishment of British Rule
  4. End of Hindu Rule

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following are 'Chauth' and 'Sardeshmukhi'?
Options:
  1. Two most important taxes in the taxation system of the Maratha Empire founded by Shivaji.
  2. Festivals celebrated by Hindu married women in North India.
  3. Two ragas of traditional Indian classical music.
  4. Ancient Hindu Vedic festivals dedicated to Sun God and Goddess Lakshmi.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The mausoleum of Sher Shah is at
Options:
  1. Delhi
  2. Sasaram
  3. Agra
  4. Lahore

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   CT Scan was invented by
Options:
  1. Benjamin Felson
  2. G N Hounsfield
  3. Gustave Bucky
  4. Ruther Ford

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The animal that does not drink water is ------
Options:
  1. Kangaroo rat
  2. Ant
  3. Cat
  4. Rat

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which independent country came into being as a result of Rhodesian Civil War?
Options:
  1. Zimbabwe
  2. Nigeria
  3. Congo
  4. South Africa

Answer: Option 1

Explanation:

The Rhodesian Bush War-also known as the Second Chimurenga or the Zimbabwe War of Liberation-was a civil war that took place from July 1964 to December 1979 in the unrecognised country of Rhodesia . Under the agreement of March 1978, the country was renamed Zimbabwe-Rhodesia Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   At what height from the ground, basketball rings are fixed?
Options:
  1. 8 feet
  2. 9 feet
  3. 10 feet
  4. 11 feet

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Greenpeace is an environmental concerned organisation. It began in the year
Options:
  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Among the following types of roofs, which one is the most heat resistant?
Options:
  1. Cement slab
  2. Asbestos sheets
  3. Reinforced concrete
  4. None of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Mascot of the World Cup Cricket 1996 was
Options:
  1. Googlee
  2. Blue Elephant with a ball
  3. Dazzler
  4. Mello

Answer: Option 1

Explanation:

Googlee features green pads, navy blue helmet, white gloves and yellow bat. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Redonda islands are uninhabited. Name the group of islands in which these islands are included.
Options:
  1. Antigua and Barbuda
  2. New Guinea
  3. Borneo
  4. Greenland

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Haradanahalli is the first name of which Indian PM?
Options:
  1. Gujral
  2. Narsimha Rao
  3. Deve Gowda
  4. Nanda

Answer: Option 3

Explanation:

HD Deve Gowda means Haradanahalli Deve Gowda. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Among the following states which one has the highest amount of nickel ore resources
Options:
  1. Chattisgarh
  2. Jharkhand
  3. karnataka
  4. Odisha

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Bananas can be best grown in which type of climate?
Options:
  1. Polar
  2. Tundra
  3. Mediterranean
  4. Tropical

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   What does the term 'locavore' mean
Options:
  1. a bacteria
  2. an endangered species
  3. the consumer who eats only locally grown food products
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which was the first space rocket to hit the moon?
Options:
  1. Luna 9
  2. Lunik-2
  3. Appolo-11
  4. Zond -5

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   The famous Makura No Soshi book of Japanese literature was completed in
Options:
  1. 999
  2. 1002
  3. 1010
  4. 1011

Answer: Option 2

Explanation:

The Pillow Book or the Makura no Soshi is a book of observations and musings recorded by Sei Shonagon to Empress Consort Teishi . Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Which one is correct about the duration of the eleventh five year plan
Options:
  1. 01/01/2005 to 31/12/2010
  2. 01/04/2005 to 31/03/2010
  3. 01/04/2006 to 31/03/2012
  4. 01/04/2006 to 31/03/2011

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Where is the headquarter of the Organisation of the Islamic Conference (OIC) located
Options:
  1. Ankara
  2. Dubai
  3. Jeddah
  4. Islamabad

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The Liberty,Equality and Fraternity into the Consitiution of India has been borrowed from:
Options:
  1. Canada
  2. South Africa
  3. Britain
  4. France

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Which one of the following regions is culturally closer to India but ethnically closer to China
Options:
  1. Central Asia
  2. West Asia
  3. Polynesia
  4. South East Asia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which of the following Indian states has the maximum number of seats allotted in the Rajya Sabha?
Options:
  1. Maharashtra
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. West Bengal

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   The Young Bengal Movement was led by whom among the following persons?
Options:
  1. Dwarkanath Tagore
  2. Chandrashekhar Deb
  3. Ishwar Chandra Vidyasagar
  4. Henry Vivian Derozio

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Which one of the following cities was regarded as the best producer of silk
Options:
  1. Ujjain
  2. Varansi
  3. kausambi
  4. Taxila

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Among the following sweeteners, the one that does not provide any food energy to the body, is
Options:
  1. Fructose
  2. Glucose
  3. Maltose
  4. Saccharin

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   The City which is associated with bronze industry :
Options:
  1. Balakot
  2. Lothal
  3. Daimabad
  4. Kalibangan

Answer: Option 3

Explanation:

A sculpture of Brronze chariot ,45 cm long and 16 cm wide and two oxen driven by a man 16 cm in height standing in and three other bronze sculptures. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Who is the only Malayalee social reformer mentioned in the autobiography of Mahathma Gandhi?
Options:
  1. T.K.Madhavan
  2. Sree Narayana Guru
  3. Barister G.P.Pilli
  4. Ayyathan Gopalan

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Apabharamsa is work of the
Options:
  1. Buddhists
  2. Jainas
  3. Brahmins
  4. Ajivikas

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Which of the following is the function of tongue in snakes?
Options:
  1. to taste the food
  2. to smell the food
  3. to catch the food
  4. to detect the food

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Among the following nations, which one is known as 'Pearl of the East'?
Options:
  1. Nepal
  2. Bangladesh
  3. Bhutan
  4. Sri Lanka

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Among the following types of vitamins, which one is very labile and gets easily destroyed during cooking as well as storage?
Options:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B6
  3. Vitamin C
  4. Vitamin K

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Which one of the following would cause a rising water table
Options:
  1. increased precipitation
  2. increased runoff
  3. decreasing infiltration
  4. groundwater depletion exceeding the recharge rate

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   By which of the following is the modern Indian economy not characterised?
Options:
  1. capital intensive mode of production
  2. development of money economy
  3. production for market
  4. self-sufficient village system

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Spingolipid contain the alcohol
Options:
  1. sphingosine
  2. sphinganine
  3. sphingomyleine
  4. ceramide

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   'The length of its day and the tilt of its axis are almost identical to those of the earth'. This statement is made about which of the following planets of the solar system?
Options:
  1. Uranus
  2. Neptune
  3. Saturn
  4. Mars

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The term "Robot" is commonly used these days. Name the person who coined the word " Robot ".
Options:
  1. K Capek
  2. Shiva Keshavan
  3. David Copperfield
  4. Tim O'Brien

Answer: Option 1

Explanation:

Robot is derived from Czech word Robota . It actually means forced labour. Karel Capek was a Czech author. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Giuseppe Garibaldi was a patriot. He belonged to
Options:
  1. Ukraine
  2. Italy
  3. Mongolia
  4. China

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Which language was used in the literature of Sangam period
Options:
  1. Sanskrit
  2. Tamil
  3. Telugu
  4. Kannada

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   India's largest ship breaking sites can be found at
Options:
  1. Alang , Gujarat
  2. Kochi, Kerala
  3. Darjeeling, West Bengal
  4. Bhubaneshwar, Orissa

Answer: Option 1

Explanation:

Alang is a census town in Bhavnagar district in the Indian state of Gujarat. In the past three decades, its beaches have become a major worldwide centre for ship breaking. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Raga Mala is the autobiography of
Options:
  1. Pt Jasraj
  2. Pt Ravi Shankar
  3. Bhimsen Joshi
  4. Amjad Khan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Which of the following is a popular folk theatre form of Karnataka?
Options:
  1. Bhagavata Mela
  2. Yakshagana
  3. Bhavai
  4. Koodiyattam

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   The legendary 'Statue of Liberty' was a gift of friendship from the people of which of the following European nations to the people of the United States?
Options:
  1. Italy
  2. Spain
  3. France
  4. Germany

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   In the month of July, the nation which celebrates its Independence Day is
Options:
  1. Afghanistan
  2. Ghana
  3. USA
  4. Iraq

Answer: Option 3

Explanation:

USA celebrates its Independence Day on 4 July. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   An international fixed temperature scale was proposed to the Swedish Academy of Sciences by
Options:
  1. Alfred Nobel
  2. Anders Celsius
  3. Svante Arrehenius
  4. Carl O. Nordling

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   In which of the following places was the first meeting of the Swaraj Party held?
Options:
  1. Bardoli
  2. Ahmedabad
  3. Madras
  4. Allahabad

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The first news paper in India, 'Bengal Gazette' was published by
Options:
  1. William Bolts
  2. James Hickey
  3. George Yule
  4. Crenbrook

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Which of the following authors from India wrote the novel 'Sea of Poppies' - which was shortlisted for the Man Booker Prize?
Options:
  1. Vikram Seth
  2. Amitav Ghosh
  3. Kiran Desai
  4. Amit Chaudhuri

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which is the chief deity of the people of the Indus Valley Civilisation :
Options:
  1. Vishnu
  2. Varuna
  3. Pashupati
  4. Indra

Answer: Option 3

Explanation:

Pashupati the chief deity sits on a throne having 3 faces and 2 horns. He is surrounded by an elephant,a tiger,a rhino,a buffalo and two deers. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Which of the following Indian states became the first state to become bifurcated after independence?
Options:
  1. Bengal
  2. Bombay
  3. Punjab
  4. Assam

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Despair is for people who know, beyond any doubt, what the future is going to bring. Nobody is in that position. So despair is not only a kind of sin, theologically, but also a simple mistake, because nobody actually knows. In that sense there is always hope.
-Patrick Curry Defending Middle-Earth: Tolkien: Myth and Modernity