IBPS General Awareness questions and answers - Set 12


1:   "Be proud that you are an Indian, proudly claim I am an Indian, every Indian is my brother.." were some inspirational words said by which of the following famous Indians?
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Swami Vivekananda
  3. Mahatma Gandhi
  4. Subhas Chandra Bose

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   What among the following was the importance of Gandhiji's Non-Cooperation Movement?
Options:
  1. It was a great movement on a larger scale.
  2. It showed the ability and the willingness of the people in general to endure.
  3. Non-violence was employed for the first time as an effective weapon of mass movement.
  4. None of these.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The combination of how many individual B Vitamins make up the group Vitamin B-complex?
Options:
  1. 5
  2. 6
  3. 8
  4. 11

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   At the time of French Revolution, in how many classes the French Society was divided?
Options:
  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: Option 1

Explanation:

3 classes : Church, Nobles and the common people. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Who is also known as Liberator of the Indian Press?
Options:
  1. Sir Charles Metcalfe
  2. Sir Charles Chelmsford
  3. Sir Wavell Metcalfe
  4. Lord William Bentinck

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Who was the first female judge to be appointed to the Supreme Court of India?
Options:
  1. M. Fathima Beevi
  2. Sujata Manohar
  3. Ruma Pal
  4. Gyan Sudha Misra

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Who among the following peshwas was popularly known as Nana Saheb
Options:
  1. Balaji Vishwanath
  2. Baji Rao
  3. Balaji Baji Rao
  4. Madhav Rao I

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which one among the following covers the highest percentage of forest area in the world
Options:
  1. temperate coniferous forests
  2. temperate deciduous forests
  3. tropical monsoon forests
  4. tropical rain forests

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Mughal Emperor Farrukh Siyar was killed by Sayyid brothers and a Rajput king named
Options:
  1. Sangram Singh
  2. Sawai Jai Singh
  3. Ajit Singh
  4. Rana Sanga

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The Indian Neutrino observatory (INO) is being constructed in
Options:
  1. Lonavala,Maharashtra
  2. Theni,Tamilnadu
  3. Hasan,Karnadaka
  4. Rangareddy,Telangana

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   On which of the following principles of physics does the jet plane engine work?
Options:
  1. Mass
  2. Linear momentum
  3. Energy
  4. Angular momentum

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Which one of the following gives Energy to our bodies ?
Options:
  1. Vitamins
  2. Minerals
  3. Carbohydrates
  4. Water

Answer: Option 3

Explanation:

Carbohydrates -Calorie is a form of energy. Foods that provide calories provide energy. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Which of the following places are known for early Buddhist stupas : 1. Bharhut 2. Sanchi 3. Amaravati 4. Nagarjunakonda 5. Kanchpuram Select the answer using codes
Options:
  1. 1,2,3 and 5
  2. 1,3 and 5
  3. 1,2,3 and 4
  4. 2,3,4 and 5

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Which of the following eminent Americans once said in a famous speech, "Government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the Earth"?
Options:
  1. George Washington
  2. Abraham Lincoln
  3. John F. Kennedy
  4. Martin Luther King

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Who among the following was cursed by Rishi Kindama in the Hindu epic Mahabharata?
Options:
  1. Karna
  2. Arjuna
  3. Yudhisthira
  4. Pandu

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Leslie Claudius captained India in which sport?
Options:
  1. Football
  2. Cricket
  3. Kabaddi
  4. Hockey

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   The 'Seven Weeks' War' was a war fought in 1866 between
Options:
  1. France and Prussia
  2. France and Spain
  3. Austria and Prussia
  4. France and Austria

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   How much time does a heart beat approximately require?
Options:
  1. 0.5 seconds
  2. 0.8 seconds
  3. 0.5 minute
  4. 1 minute

Answer: Option 2

Explanation:

The heart has an increasing rhythmic activity. It pumps blood by its contraction and relaxation. The contraction of the heart is called systole and the relaxation is called diastole. The contraction and relaxation together constitute the heart beat. The heart beats at the rate of 72 beats per minute. The changes that occur in the heart during the beat one is repeated in the same order in the next beat. This cyclical repetition is called cardiac cycle. Throughout the cardiac cycle, blood pressure increases and decreases. The cardiac cycle is coordinated by a series of electrical impulses that are produced by specialized heart cells found within the sinoatrial node and the atrioventricular node. The cardiac muscle is composed of myocytes which initiate their own contraction without the help of external nerves (with the exception of modifying the heart rate due to metabolic demand). Under normal circumstances, each cycle takes 0.8 seconds. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   'Somdev Devvarman' is associated with which of the following sports?
Options:
  1. Chess
  2. Football
  3. Tennis
  4. Badminton

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Ajanta paintings are the finest specimens of
Options:
  1. Rock engravings
  2. Rajasthani miniature paintings
  3. Persian art
  4. Indian cave paintings

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Among the following climatic factors, which one has the least effect upon a terrestrial ecosystem
Options:
  1. temperature variation
  2. wind
  3. conditions of sunligh
  4. availability of water

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   The computer language that is mostly used for business and scientific purposes is
Options:
  1. BASIC
  2. FORTRAN
  3. COBOL
  4. None of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which one of the following barrages supplies water to the Indra Gandhi canal
Options:
  1. Bhakra
  2. Harika
  3. Narora
  4. Pandoh

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Immunity against which of the following diseases is provided by Sabin-vaccine?
Options:
  1. Malaria
  2. Small pox
  3. Poliomyelitis
  4. Yellow fever

Answer: Option 3

Explanation:

Poliomyelitis is a viral disease that can affect nerves and can lead to partial or full paralysis. Poliomyelitis is a disease caused by infection with the poliovirus. Polio immunization (vaccine) effectively prevents poliomyelitis in most people (immunization is over 90% effective). The oral polio vaccine (OPV) was developed in 1961 by Albert Sabin. Also called "trivalent oral polio vaccine" or "Sabin vaccine", OPV consists of a mixture of live, attenuated (weakened) poliovirus strains of all three poliovirus types. OPV produces antibodies in the blood to all three types of poliovirus. In the event of infection, these antibodies protect against paralysis by preventing the spread of wild poliovirus to the nervous system. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   When is the World Cancer Day observed?
Options:
  1. August 4th
  2. March 4th
  3. February 4th
  4. July 4th

Answer: Option 3

Explanation:

World Cancer Day is marked on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment. World Cancer Day was founded by the Union for International Cancer Control (UICC) to support the goals of the World Cancer Declaration, written in 2008. The primary goal of the World Cancer Day is to significantly reduce death and illness caused by cancer by 2020. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   A 'Malthusian Catastrophe' is a prediction related to which of the following crisis conditions?
Options:
  1. Financial Meltdown
  2. Natural Disasters
  3. Mass starvation due to over population
  4. Deadliest epidemic

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   What was the objective of the Command Area Development Programme
Options:
  1. to ensure that land is given to the tillers
  2. to ensure better utilization of irrigation potential
  3. to develop the area under the command of army
  4. poverty alleviation in selected areas

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   The 'Shahnama' was written by
Options:
  1. Alberuni
  2. Firdausi
  3. Amir Khusrau
  4. Abul Fazal

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   An infant suffering from acute diarrhoea needs which of the following home treatment methods the most to save his life?
Options:
  1. Keep the infant away from gatherings of people.
  2. Do not allow his body to dehydrate.
  3. Do not allow the mosquitoes to bite him.
  4. Keep away house flies from him.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   The important fishing areas called Grand Bank and Georges Bank are located in the waters of which one of the following
Options:
  1. North Pacific
  2. South West Atlantic
  3. South Pacific
  4. North West Atlantic

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   In opposition to which of the following did the radical wing of the Congress Party, with Jawaharlal Nehru as one of its main leaders, founded the 'Independence for India League'?
Options:
  1. the Nehru Report
  2. the Montford Reforms
  3. the Home Rule Movement
  4. the Gandhi-Irwin Pact

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The international Court of Justice is located at
Options:
  1. Geneva
  2. Hague
  3. Amsterdam
  4. Viena

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Nishat Garden was built by which Mughal Ruler :
Options:
  1. Akbar
  2. Babar
  3. Jahangir
  4. Shah Jahan

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Which of the vedas was divided into white and black parts
Options:
  1. rig
  2. smaa
  3. yajur
  4. atharva

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   The 'Bharat Ratna' is the highest civilian award of the Republic of India. It was instituted in 1954. Which of the following persons was not among the first recipients of the award in 1954?
Options:
  1. Dr. S. Radhakrishnan
  2. Chakravarti Rajagopalachari
  3. Dr. C. V. Raman
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   'Anerood Jugnauth' is the Prime Minister of which of the following nations?
Options:
  1. Mauritius
  2. Trinidad and Tobago
  3. Maldives
  4. Fiji

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   In the year 2011, a scientist from USA discovered 'BISIN' which
Options:
  1. is a natural preservative and can extend food's life for several years
  2. can insulate cells of brain
  3. claims for fastest prevention of bacterial infection
  4. is a distant galaxy

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The tail of the Comet is much larger than its head. The length of the tail is approximately
Options:
  1. 200 - 300 km
  2. 20,000 - 30,000 km
  3. 2,00,00,000 - 3,00,00,000 km
  4. 2,00,000 - 3,00,000 km

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Which Mughal emperor was illiterate
Options:
  1. Babur
  2. Humayun
  3. Akbar
  4. Jahangir

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   The family of fishes includes which of the following animals?
Options:
  1. Silverfish
  2. Starfish
  3. Cuttlefish
  4. Shark

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Two great musicians Elvis Presley and Ustad Nusrat Fateh Ali Khan died on the same day. The day was
Options:
  1. December 16
  2. September 16
  3. August 16
  4. May 16

Answer: Option 3

Explanation:

Elvis Presley : 16 August 1977 Ustad Nusrat Fateh Ali Khan L: 16 August 1997 Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Among the following synthetic fibres, the one that possesses a 'drip-dry' property is
Options:
  1. Rayon
  2. Nylon
  3. Silk
  4. Terylene

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Dr. B. R. Ambedkar did not start which one of the following organizations or institutions?
Options:
  1. Deccan Education Society
  2. Samaj Samata Sangh
  3. Peoples Education Society
  4. Depressed Classes Institute

Answer: Option 1

Explanation:

Samaj Samata Sangh established in September 1927 by Hon. Dr. Babasaheb Ambedkar was meant for preaching social equality among the untouchables and caste Hindus. Inter-caste marriages and Inter-caste dinners formed important parts of the programme of the organisation. Considering the importance of education in the liberation of Dalits, Dr. Ambedkar founded the People's Education Society at Bombay on 8th July 1945. Ambedkar founded the Depressed Classes Institute (Bahishkrit Hitkarini Sabha) in Bombay in 1924, a Marathi fortnightly, Bahishkrit Bharat, in 1927, the Samaj Samta Sangh (1927) and the Independent Labour Party. The Deccan Education Society (DES) was established in 1884 by the stalwarts of India's freedom struggle, like Gopal Ganesh Agarkar and Lokmanya Bal Gangadhar Tilak and later built by great personalities of the era, like Gopal Krishna Gokhale and Dhondo Keshav Karve (honoured with Bharat Ratna). Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The first Animal to up in space
Options:
  1. Cat
  2. Monkey
  3. Dog
  4. Snake

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   The famous novel 'Pride and Prejudice' was written by which of the following eminent female novelists?
Options:
  1. Virginia Woolf
  2. Jane Austen
  3. Hannah Adams
  4. Maria Edgeworth

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Which of the following prerequisites can make a computer to be freely programmable?
Options:
  1. If it is of a digital type.
  2. If it is controlled synchronously.
  3. If it contains a read only memory (ROM).
  4. If it contains a random access memory (RAM).

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   On which of the following dates did the Jallianwala Bagh massacre occur?
Options:
  1. January 30, 1918
  2. April 13, 1919
  3. August 14, 1920
  4. July 3, 1930

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   "The individual must die so that the nations may live. Today, I must die so that India may win freedom and glory." This statement was made by a leading nationalist leader of India while undertaking fast in prison, as he wrote to the British Governor. Who was he?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Jatin Das
  4. Subhas Chandra Bose

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   In 1901, Marconi transmitted which letter across the Atlantic ?
Options:
  1. O
  2. M
  3. S
  4. N

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Which among the following were the first Europeans to come to India?
Options:
  1. British
  2. Dutch
  3. French
  4. Portuguese

Answer: Option 4

Explanation:

Among the Europeans: British, Dutch, French and Portuguese; the Portuguese were the first ones to arrive in India. Vasco da Gama was a Portuguese explorer, who arrived in India on 1498 A.D. and resumed direct trade links with India. Later Goa was conquered by the Portuguese on 1510 A.D. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Escape from goblins to be caught by wolves.
-J.R.R. Tolkien The Hobbit