IBPS General Awareness questions and answers - Set 11


1:   Which of the following rivers has the largest river delta of India?
Options:
  1. Mahanadi
  2. Godavari
  3. Ganga
  4. Kaveri

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   What percentage of pure gold among the following options is present in 18 carat gold?
Options:
  1. 60%
  2. 75%
  3. 80%
  4. 100%

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Home Rule Leaguers were able to demonstrate their political strength in which of the following sessions?
Options:
  1. The Lucknow Session of Congress in 1916
  2. The All India Trade Union Congress held in Bombay in 1920
  3. The first AUP Kisan Sabha in 1918
  4. The joint session of the ATTUC and NFTL in Nagpur in 1938

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following is the approximate diameter of the Milky Way?
Options:
  1. 10 light years
  2. 100 light years
  3. 100,000 light years
  4. 10,000,000,000 light years

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Anil Kumble, the famous Indian spinner holds the record of how many Test Wickets?
Options:
  1. 520
  2. 601
  3. 619
  4. 786

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   What was the religion of Kanishka :
Options:
  1. Jainism
  2. Mahayana Buddhism
  3. Hinayana Buddhism
  4. Zoroastrianism

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The planet which is surrounded by "Rings of Fire" is known as :
Options:
  1. Jupiter
  2. Uranus
  3. Neptune
  4. Saturn

Answer: Option 4

Explanation:

Saturn is surrounded by 7 rings which are made up of primordia dust and ice particles Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Moon goes through four phases viz. first quarter, last quarter, full moon and
Options:
  1. Fresh Moon
  2. New Moon
  3. Current Moon
  4. Supplementary Moon

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   By which of the following properties is a super conductor characterized?
Options:
  1. Zero permeability
  2. Low permeability
  3. High permeability
  4. Infinite permeability

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which is single cell creature?
Options:
  1. Tapeworm
  2. Hydra
  3. Amoeba
  4. Earthworm

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Why does scratching ease itching?
Options:
  1. Because it kills germs.
  2. Because it suppresses the production of enzymes which cause itching.
  3. Because it removes the outer dust in the skin.
  4. Because it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   The famous Shuddhi movement was started by
Options:
  1. Swami Dayananda Saraswati.
  2. Aurbindo Ghosh
  3. Rabindranath Tagore
  4. Annie Besant

Answer: Option 1

Explanation:

To convert Non Hindus to Hinduism , Shuddhi movement was started by Swami Dayananda Saraswati. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Which of the following is a cultural organization
Options:
  1. FAO
  2. ILO
  3. WHO
  4. UNESCO

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   The tomb named "Bibi ka Maqbara" was constructed by which ruler:
Options:
  1. Akbar
  2. Jahangir
  3. Aurangzeb
  4. Mohammad Shah

Answer: Option 3

Explanation:

Aurangzeb built this tomb at Aurangabad in memory of his wife Rabia-Ud-Daurani Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   In which of the following cities is the headquarters of 'Indian Science Congress Association' (ISCA) located?
Options:
  1. Kolkata
  2. Mumbai
  3. Pune
  4. Chennai

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   In which of the following years did the Southeast Asian Nation 'Brunei' gain its independence from the United Kingdom?
Options:
  1. 1908
  2. 1925
  3. 1947
  4. 1984

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   The Constitutional system of which of the following nations is closely followed by the Indian Constitution?
Options:
  1. USA
  2. UK
  3. Switzerland
  4. USSR

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Anasazi Indian Tribe lived in homes dug in the walls of cliffs. Where ?
Options:
  1. America
  2. Iraq
  3. Brazil
  4. Canada

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   What is the name and location of this very tall building or tower?

Options:
  1. Kuala Lumpur Tower, Malaysia
  2. Canadian National Tower, Canada
  3. Canton Tower, China
  4. Milad Tower, Iran

Answer: Option 3

Explanation:

The Canton Tower in the Haizhu District of Guangzhou, Guangdong in China is the world's tallest TV tower and the second highest tower of the world. It is a 600m, 1969 ft. tall gigantic structure that held the title of the tallest tower of the world for a brief period, before being surpassed by the Tokyo Skytree Tower, Japan in 2011. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Common Market was the another name for which famous organization ?
Options:
  1. NATO
  2. EEC
  3. WTO
  4. NYSE

Answer: Option 2

Explanation:

EEC i.e. European Economic Community was also known by the name of " Common Market". Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Which fundamental right prohibits discrimination against any citizen on the basis of sex
Options:
  1. Right to freedom
  2. right against exploitation
  3. Right to equality
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Among the following plant diseases, which one is not a seed-borne disease?
Options:
  1. Brown leaf spot of rice
  2. Black arm of cotton
  3. Red rot of sugarcane
  4. Potato mosaic

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   The set that is not correctly matched, among the following, is
Options:
  1. Tea-Caffeine
  2. Coffee-Tannin
  3. Tobacco-Nicotine
  4. Opium-Morphine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Scenes from which of the following ancient texts are depicted in the cave paintings at Ajanta?
Options:
  1. Mahabharata
  2. Upanishads
  3. Jatakas
  4. Ramayana

Answer: Option 3

Explanation:

The Ajanta caves consist of 30 Caves dating back from 200 BC to 250 AD. These caves are situated 104 kms. from Aurangabad and 52 kms. from Jalgaon Railway Station in Maharashtra, India. The caves are cut from the volcanic lava of the Deccan in the forest ravines of the Sahyadri Hills and are set in beautiful sylvan surroundings. They were discovered accidentally by a British Captain, John Smith in 1819, while on a hunting expedition. Ajanta provides a unique combination of architecture, sculpture and paintings. Two basic types of monastic Buddhist architecture are preserved at Ajanta, the Chaitya or prayer hall (Cave Nos. 9,10,19,26 & 29) and Vihara or monastery (remaining 25 Caves). The Ajanta sculptures of the Mahayana Phase establish a formal religious imagery. While the Hinayana monuments at the site are virtually devoid of carvings, Cave l, is one of the finest monasteries and the interior paintings here, are among the greatest at Ajanta. Graciously posed Bodhisatvas namely Padmapani and Vajrapani with elaborate headdresses flank the antechamber doorway. The walls on the side of the antechamber depict the assault and temptation by Mara and the miracle at Sravasti. Scenes from the Jataka tales such as Shibi Jataka, Samkhpala Jataka, Mahajanka Jataka, and Champeyya Jataka are depicted in the walls of the cave. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Thought, feeling and perceptions of a person gets altered when he is under the influence of which of the following substances?
Options:
  1. amphetamines
  2. tranquilisers
  3. morphine
  4. hashish

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   In moist conditions what is the resistance of human body?
Options:
  1. 50 ohms
  2. 75 ohms
  3. 100 ohms
  4. 150 ohms

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   The National Institute of Ocean Technology (NIOT) is located in which of the following places?
Options:
  1. Mumbai
  2. Visakhapatnam
  3. Kochi
  4. Chennai

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   The main program of which of the following religious social reform movements and organizations was to liberate the backward classes from exploitation and oppression?
Options:
  1. Prarthana Samaj
  2. Satyashodhak Samaj
  3. Arya Samaj
  4. Ramakrishna Mission

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Which of the following Indian social reformers from Maharashtra was known as 'Lokhitwadi'?
Options:
  1. Pandita Ramabai
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. Mahadev Govind Ranade
  4. Gopal Hari Deshmukh

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Name the youngest post graduate of the World.
Options:
  1. Saul Kripke
  2. Teresa Milanollo
  3. Tathagat Avatar Tulsi
  4. Carl Friedrich Gauss

Answer: Option 3

Explanation:

He completed high school at the age of nine, earned a B.Sc. at the age of ten and a M.Sc. at the age of twelve from Patna Science College (Patna University). Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Which Gupta ruler is known as the "Napoleon of India":
Options:
  1. Samudragupta
  2. Skandagupta
  3. Kumaragupta
  4. Chandragupta I

Answer: Option 1

Explanation:

He was being called the Napoleon of India by scholar VA Smith on account of his various conquest over other kingdom Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The Island Palace can be seen at
Options:
  1. Udaipur
  2. Gwalior
  3. Jaipur
  4. Indore

Answer: Option 1

Explanation:

Island Palace, Udaipur, is a palace complex in Udaipur, in the Indian state Rajasthan. It was built over a period of nearly 400 years being contributed by several kings of the dynasty, starting by the Maharana Udai Singh II as the capital of the Sisodia Rajput clan in 1553. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   The term Sufi is derived from
Options:
  1. a type of poetry
  2. a type of garment
  3. a language
  4. the name of a place

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Farakka Barrage ws commissioned to
Options:
  1. Sava Kolkata port
  2. link north and south bengal
  3. supply drinking water to Kolkata
  4. divert to Bangladesh

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   In which year was the Carbon-14 dating developed?
Options:
  1. 1937
  2. 1947
  3. 1951
  4. 1953

Answer: Option 2

Explanation:

The method was developed by Willard Libby in the year 1947s and soon became a standard tool for archaeologists. Libby received the Nobel Prize for his work in 1960. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   With which religion do we associate the Jataka Tales ?
Options:
  1. Hinduism
  2. Buddhism
  3. Jainism
  4. Zoroasterianism

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Darling Ranges are situated in
Options:
  1. Europe
  2. Asia
  3. Africa
  4. Australia

Answer: Option 4

Explanation:

Darling ranges can be found at Perth, Australia. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   New Zealand became the first self-governing colony in the world to allow voting rights to all women in the year
Options:
  1. 1883
  2. 1893
  3. 1903
  4. 1913

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   The formal declaration of independence of the Dutch Republic was signed in the year
Options:
  1. 1522
  2. 1581
  3. 1672
  4. 1815

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   The theme of the novel " A Suitable Boy" is based on 4 families. 3 of them are Mehras,Kapoors and the Tandons. Name the fourth family.
Options:
  1. Aroras
  2. Tanejas
  3. Dhingras
  4. Chatterjis

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Which of the following organisms are blood suckers?
Options:
  1. Hookworms
  2. Earthworms
  3. Leeches
  4. Pin worms

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   'Kwanza' is the currency of which of the following Southern African countries?
Options:
  1. Angola
  2. Botswana
  3. Lesotho
  4. Namibia

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   The Ilbert Bill provided
Options:
  1. entrance for Indians to ICS examination
  2. equal footing to Indian and European magistracy
  3. suppression of Indian princes
  4. discrimination against Indian traders

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The rashes appear on the body after the attack of measles after about
Options:
  1. 1 day
  2. 4 days
  3. 6 days
  4. 1 week

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   The world famous social rights activist and Nobel Peace Prize winner 'Archbishop Desmond Tutu' is a
Options:
  1. Nigerian
  2. South African
  3. Kenyan
  4. Egyptian

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   The legendary cricketer 'Sachin Tendulkar' played for which of the following English counties?
Options:
  1. Nottinghamshire
  2. Yorkshire
  3. Lancashire
  4. Leicestershire

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Which is an element
Options:
  1. topaz
  2. diamond
  3. ruby
  4. sapphire

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   The flag of Switzerland was copied by
Options:
  1. UNICEF
  2. Red Cross
  3. WTO
  4. IMF

Answer: Option 2

Explanation:

Red Cross has the same flag as Switzerland. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   The introduction of education in English in India was initiated by which of the following British colonial administrators?
Options:
  1. Lord Dalhousie
  2. Lord Curzon
  3. Lord Macaulay
  4. Lord Bentinck

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Among the following Indian cities which is the one not situated on the bank of river Godavari?
Options:
  1. Nanded
  2. Khammam
  3. Rajahmundry
  4. Nashik

Answer: Option 2

Explanation:

Nanded is the second largest city in the Marathwada Division of Maharashtra, India, and the headquarters of Nanded district. Nanded is of great historical significance for Sikhs, and it has many Sufi shrines as well. The city is situated on the north bank of the Godavari River. Rajahmundry is one of the major cities in the state of Andhra Pradesh, India. It is located in EastGodavari district. The city is known as the Cultural Capital of Andhra Pradesh. It is situated 400 kilometres (249 mi) east of the state capital, Hyderabad, on the banks of the River Godavari. Nashik is a city in western India in the state of Maharashtra. Nashik is located in the north-west of Maharashtra, 171 km (106 mi) from Mumbai and 210 km (130 mi) from Pune and is the administrative headquarters of the Nashik District and Nashik Division. Nashik is located on the banks of the Godavari which originates in the south-west of the city at Trimbakeshwar. Khammam is the headquarters of the Khammam District in the Telangana state of India and is located about 193 kilometres (120 mi) east of state capital, Hyderabad. On October 19, 2012 AP govt announced Khammam city as Municipal Corporation, adding 14 villages around it, which developed in business with the town. The City is located on the banks of a river called Munneru which is a tributary of the Krishna River. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





The universe doesn't give you what you want in your mind it gives you what you demand with your actions.
-Steve Maraboli Unapologetically You: Reflections on Life and the Human Experience