IBPS General Awareness questions and answers - Set 10


1:   Afshar Dynasty was established by
Options:
  1. Genghis Khan
  2. Ahmad Shah Abdali
  3. Nadir Shah
  4. Babar

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   What is the primary reason for absence of life on moon?
Options:
  1. carbon
  2. hydrogen
  3. nitrogen
  4. water

Answer: Option 4

Explanation:

It is generally believed by scientists around the world that life is absent on moon, primarily as there is absolutely no water or an insignificant amount, although there are many other factors. Water is the essential ingredient for all life forms as they cannot survive without it. Life in Earth, is believed, won't have began had there been no water. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   In which of the following Indian states is the Keoladeo Ghana National Park located?
Options:
  1. Rajasthan
  2. Uttarakhand
  3. Kerala
  4. Assam

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   What started in Bengal in 1765?
Options:
  1. Dual System Currency in Bengal
  2. Single System Government of Bengal
  3. Dual System Government of Bengal
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following planets has the longest period of rotation, among the planets of the solar system?
Options:
  1. Venus
  2. Mars
  3. Saturn
  4. Pluto

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The tropic of cancer passes through
Options:
  1. India and Iran
  2. Iran and Pakistan
  3. India and Saudi Arabia
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The country having seashores on Red Sea, Dead Sea and Mediterranean Sea is
Options:
  1. Palestine
  2. Israel
  3. Syria
  4. Iraq

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which of the following plants are affected by Root-Knot nematode and Foot Rot fungus?
Options:
  1. cardamom
  2. black pepper
  3. turmeric
  4. rubber

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Diamond is an allotrope of :
Options:
  1. Carbon
  2. Sulphur
  3. Silicon
  4. Graphite

Answer: Option 1

Explanation:

Diamond is one of the best allotropes of carbon whose hardness and high dispersion of light makes it useful for industrial applications and jewellery. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Czar Nicholas termed which country as " Sick man of Europe" ?
Options:
  1. Israel
  2. Turkey
  3. Spain
  4. Palestine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Among the following persons, who is considered as the 'Father of Bengali prose'?
Options:
  1. Dwarkanath Tagore
  2. Chandrasekhar Deb
  3. Ishwar Chandra Vidyasagar
  4. Henry Vivian Derozio

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Which of the following countries were the first to have a written Constitution :
Options:
  1. Russia
  2. Australia
  3. America
  4. France

Answer: Option 3

Explanation:

It is the oldest written National Constitution. The Constitution defines the principal organs of Government and their Jurisdictions and the Basic rights of their citizens. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   On May 30, 1987, which of the following became the 25th Indian state to achieve statehood?
Options:
  1. Goa
  2. Arunachal Pradesh
  3. Mizoram
  4. Sikkim

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Who among the following was the first Indian woman President of the Indian National Congress?
Options:
  1. Sarojini Naidu
  2. Kasturba Gandhi
  3. Annie Besant
  4. Vijaya Lakshmi Pandit

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   What will a metal be known as, if it can be drawn into wires relatively easily without breaking?
Options:
  1. malleable
  2. ductile
  3. extractive
  4. tactile

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   VISWA a project of rural employment programme was launched for the first time in
Options:
  1. Uttar Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Paschim Bangal
  4. Karnataka

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Who was the first Indian to win an individual Olympic medal?
Options:
  1. Norman Pritchard
  2. Milkha Singh
  3. Leander Paes
  4. P.T. Usha

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Who were the first to issue gold coins
Options:
  1. Indo-Greeks
  2. Shakas
  3. Parthians
  4. Kushanas

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   In which year was the all India Trade Union Congress formed in Bobay
Options:
  1. 1910
  2. 1920
  3. 1919
  4. 1921

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Hitler's party which came into power in 1933 was known as ..
Options:
  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: Option 2

Explanation:

It was known as Nazi party although initially they wanted to call it a Democratic party! Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   What was the amount of fine which Germany paid to the allies after World War I?
Options:
  1. $ 100 billion
  2. $ 54 billion
  3. $ 154 billion
  4. $ 200 billion

Answer: Option 2

Explanation:

Treaty of Versailles imposed a fine of 54 billion dollars on Germany. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   English was introduced as official language in India by whom among the following?
Options:
  1. Lord William Bentinck
  2. Sir Charles Wood
  3. Lord Dalhousie
  4. Allan Octavian Hume

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   The star spangled banner is written by
Options:
  1. Elvis Presley
  2. Mark Twain
  3. ?Francis Scott Key
  4. Herman Melville

Answer: Option 3

Explanation:

"The Star-Spangled Banner" is the national anthem of the United States of America. The lyrics come from "Defence of Fort M'Henry" a poem written on September 13, 1814 by the 35-year-old lawyer and amateur poet Francis Scott Key after witnessing the bombardment of Fort McHenry by British ships of the Royal Navy in Baltimore Harbor during the Battle of Fort McHenry in the War of 1812. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Bhupen Hazarika won Dadasaheb Phalke award in the year
Options:
  1. 1991
  2. 1992
  3. 1993
  4. 1995

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Which of the following is used to control 'Potato blight' - a serious potato disease?
Options:
  1. Dithane M-45
  2. Bordeaux mixture
  3. Dionine T-4
  4. Agrimycin and ceresan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   The great philosopher Jean Paul Sartre wrote his books in which language?
Options:
  1. Russian
  2. Greek
  3. French
  4. Spanish

Answer: Option 3

Explanation:

Jean Paul Charles Aymard Sartre was a French philosopher, playwright, novelist, screenwriter, political activist, biographer and literary critic. He was one of the key figures in the philosophy of existentialism and phenomenology, and one of the leading figures in the 20th century French philosophy and Marxism. He was awarded the Nobel Prize for Literature in 1964, but he declined to accept it. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   The mineral associated with Sedimentary rock is :
Options:
  1. Magnetite
  2. Feldsper
  3. Limestone
  4. Mica

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   The Rig veda consists of -------hymns
Options:
  1. 512
  2. 1024
  3. 1028
  4. 2000

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Famous Boxer Muhammad Ali first defeated
Options:
  1. Roy Jones Jr.
  2. George Foreman
  3. Mike Tyson
  4. Sonny Liston

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Foremost organised industrial city of India is
Options:
  1. Hyderabad
  2. Jamshedpur
  3. Mumbai
  4. Bengaluru

Answer: Option 2

Explanation:

Dorabji Jamshetji Tata founded Jamshedpur in 1907. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Plants which grow on sand is known as :
Options:
  1. Chasmophytes
  2. Lithophytes
  3. Oxylophytes
  4. Psammophytes

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   The proclamation: "We have not the slightest intention of abandoning our Indian possessions and that it is highly improbable that any such intention will be entertained by our posterity", was made by which of the following British colonial administrators?
Options:
  1. Lord Dufferin
  2. Lord Canning
  3. Lord Curzon
  4. Lord Cornwallis

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   In which state is Jog falls located
Options:
  1. Maharashtra
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. Kerala

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Name the 1st Asian to receive the Nobel Prize in 1913 :
Options:
  1. Hargovind Khorana
  2. C.V Raman
  3. R.N.Tagore
  4. Amartya Sen

Answer: Option 3

Explanation:

Rabindra Nath Tagore received hid first Nobel Prize in 1913 for his book Ceetanjali Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Yeoman Warders are the guardians of
Options:
  1. Tower of London
  2. Eiffel Tower
  3. Statue of Liberty
  4. White House

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Eugene Cernan is the
Options:
  1. Last person to step on the moon
  2. First person to reach Mars
  3. Last person to reach Mars
  4. First person to step on Jupiter

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The Indian state of Jharkhand does not share its boundary with which of the following states?
Options:
  1. West Bengal
  2. Odisha
  3. Chhattisgarh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Which one of the following diseases has been eradicated from India?
Options:
  1. AIDS
  2. Leprosy
  3. Filariasis
  4. Smallpox

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Which of the following is not a part of solar system
Options:
  1. meteors
  2. comet
  3. quasars
  4. asteroids

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   By hydraulic washing, the ore of which of the following metals can be concentrated?
Options:
  1. Tin
  2. Sodium
  3. Iron
  4. Manganese

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Josephine was married to which famous Emperor?
Options:
  1. Galba
  2. Napoleon Bonaparte
  3. Pertinax
  4. Didius Julianus

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   The Radcliffe line is situated on the border of which two countries :
Options:
  1. India-China
  2. India-Bangladesh
  3. Bangladesh-Nepal
  4. India-Pakistan

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which one of the following is a global biodiversity hot spot in India
Options:
  1. western ghats
  2. western Himalayas
  3. eastern ghats
  4. northern Himalayas

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   By which of the following is the transfer of genetic information from one generation to the other accomplished?
Options:
  1. DNA
  2. messenger RNA
  3. transfer RNA
  4. both (b) & (c)

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Delhi was re-occupied by the Britishers on
Options:
  1. 5 June 1857
  2. 20 Sept. 1857
  3. 17 June 1858
  4. 2 Aug. 1858

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Which of the following classifications can be used to define Air?
Options:
  1. Compound
  2. Element
  3. Mixture
  4. Electrolyte

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Who among the following was the first Indian Football player to play professional football for a European Club?
Options:
  1. I.M. Vijayan
  2. Bhaichung Bhutia
  3. Mohammed Salim
  4. Sunil Chetri

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Ping Pong is the ancient name of
Options:
  1. Lawn Tennis
  2. Table Tennis
  3. Badminton
  4. Billiards

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Play Shakuntala by Kalidasa is about the king
Options:
  1. Dushyanta
  2. Harshavardhana
  3. Virat
  4. Vikramaditya

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Sir Hugh Rose attacked whom in 1857 revolt?
Options:
  1. Mangal Pandey
  2. Nana Sahib
  3. Rani of Jhansi
  4. Veer Kunwar Singh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Far better it is to dare mighty things, to win glorious triumphs, even though checkered by failure, than to take rank with those poor spirits who neither enjoy much nor suffer much, because they live in the gray twilight that knows neither victory nor defeat.
-Theodore Roosevelt Strenuous Life