IBPS General Awareness questions and answers - Set 9


1:   The deputy chairman of the planning commission
Options:
  1. is the Prime Minister
  2. is the Planning Minister
  3. holds the rank of cabinet minister
  4. is an economist of repute

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Lack of individual freedom is found in
Options:
  1. capitalism
  2. socialism
  3. mixed economy
  4. all the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following is the official currency of Sweden?
Options:
  1. Mark
  2. Franc
  3. Lira
  4. Krona

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Indira Gandhi was cremated at -------
Options:
  1. Shaktistal
  2. Rajghat
  3. Veerbhumi
  4. Shantivan

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   By which of the following ways is a building protected by a lightning conductor used in building?
Options:
  1. dissipating the electric charge away from the building
  2. conducting the lightning safely to the ground
  3. absorbing the electric charge
  4. None of these

Answer: Option 2

Explanation:

A lightning rod (US, AUS) or lightning conductor (UK) is a metal rod or metallic object mounted on top of an elevated structure, such as a building, a ship, or even a tree, electrically bonded using a wire or electrical conductor to interface with ground or "earth" through an electrode, engineered to protect the structure in the event of lightning strike. If lightning hits the structure, it will preferentially strike the rod and be conducted to ground through the wire, instead of passing through the structure, where it could start a fire or cause electrocution. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Sodium stearate is a salt and is used
Options:
  1. in gun powder
  2. in paint
  3. to make soap
  4. to make fertilizer

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which animal MF Hussain is famous for painting?
Options:
  1. Elephants
  2. Horses
  3. Owls
  4. Cranes

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   First to come was
Options:
  1. Bronze Age
  2. Stone Age
  3. Copper Age
  4. Iron Age

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following British Governor-generals and viceroys of India introduced 'The Doctrine of Lapse'?
Options:
  1. Lord Wellesley
  2. Warren Hastings
  3. Lord Canning
  4. Lord Dalhousie

Answer: Option 4

Explanation:

'The Doctrine of Lapse' was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the East India Company in India between 1848 and 1856. According to the Doctrine, any princely state or territory under the direct influence (paramountcy) of the British East India Company (the dominant imperial power in the subcontinent), as a vassal state under the British Subsidiary System, would automatically be annexed if the ruler was either "manifestly incompetent or died without a direct heir". The latter supplanted the long-established right of an Indian sovereign without an heir to choose a successor. In addition, the British decided whether potential rulers were competent enough. The doctrine and its application were widely regarded by many Indians as illegitimate. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Melanesian islands are located in the Pacific Ocean, north and east of
Options:
  1. Mauritius
  2. Britain
  3. USA
  4. Australia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Non Cooperation Movement was called off by Gandhiji because
Options:
  1. of Chauri Chaura incident
  2. government accepted the demands of Indian leaders
  3. of repressive measures adopted by the government
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   North Indian City which is famous for locks is
Options:
  1. Moradabad
  2. Aligarh
  3. Meerut
  4. Saharanpur

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Vallabhbhai Patel was the first
Options:
  1. Deputy Finance Minister of India
  2. Deputy Chairman of the Lok Sabha
  3. Deputy RBI Governor
  4. Deputy PM of India

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Who is the last Governor General of free India & the only Indian Governor General?
Options:
  1. Gopal Ganesh Agarkar
  2. Lala Lajpat Rai
  3. C. Rajagopalachari
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Who was declared the Mughal emperor after Jahangir?
Options:
  1. Pervez
  2. Shahryar
  3. Dwar Bakhsh
  4. Asaf Khan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Found in the brain of vertebrates, among the following given options, is a small conical gland like structure of unknown function. It is known as
Options:
  1. Cerebellum
  2. Medulla
  3. Pineal body
  4. Pleura body

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Indian woman after whom there is a road named in New York is
Options:
  1. Kalpana Chawla
  2. Sarojini Naidu
  3. Vijay Lakshmi Pandit
  4. Sunita Williams

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Only Portuguese-speaking country in South America is
Options:
  1. Argentina
  2. Chile
  3. Brazil
  4. Bolivia

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Magzi is used to measure the size of which musical instrument in India?
Options:
  1. Sarangi
  2. Sarod
  3. Flute
  4. Tabla

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   WARSAW pact was Russian reply to
Options:
  1. NATO
  2. Comminform
  3. Comecan
  4. League of Nations

Answer: Option 1

Explanation:

When US formed NATO with its allies as a measure of security, Russia signed WARSAW pact with its allies in response. Both NATO and WARSAW pacts meant that an attack on its member country will be taken as an attack on all the members. Thus cold war started. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Charles Babbage - who is credited with inventing the first mechanical computer in the 19th century - named his design as the
Options:
  1. Addition Engine
  2. Difference Engine
  3. Logarithm Engine
  4. Multiplication Engine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   At the time of Jallianwala Bagh Massacre, who among the following was the Viceroy of India?
Options:
  1. Lord Curzon
  2. Lord Hardinge
  3. Lord Chelmsford
  4. Lord Irwin

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   King Henry VIII ascended the English throne in
Options:
  1. 1515
  2. 1512
  3. 1511
  4. 1509

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Who was the governor general of India when the second and third round table conferences were held in London
Options:
  1. Lord Linlithgow
  2. Lord Wellington
  3. Lord Repon
  4. Lord Curzon

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Where does fertilization occur in Homo sapiens?
Options:
  1. uterus
  2. ovary
  3. vagina
  4. oviduct

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Fly Ash is a name given to
Options:
  1. Fastest Olympic Athlete
  2. Obama's Private Helicopter
  3. Smog
  4. Thermal Waste Product

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Which event marked the end of Britain's era in the middle east?
Options:
  1. Indian Independence
  2. The Suez Fiasco
  3. Palestinian Withdrawal
  4. Decolonization of Africa

Answer: Option 2

Explanation:

US and Russia warned Britain not to join war between Egypt and Israel on Suez Canal issue. Britain was thus stopped by US which marked Britain's end and emergence of US as world power. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   The prime function of money is
Options:
  1. medium of exchange
  2. storage of value
  3. standard of deferred payment
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   In which of the following continents is the nation 'Ecuador' situated?
Options:
  1. Africa
  2. Asia
  3. South America
  4. Europe

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Ankaleswar is famous for :
Options:
  1. Silk
  2. Gold
  3. Petrol
  4. Iron

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Earthquake is caused by
Options:
  1. the expansion of gases under the Earth
  2. some unknown phenomenon under the Earth
  3. pressure generated by the cooling of the Earth's interior
  4. heating of the Earth's interior

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Indian Space Research Organisation was set up in the year
Options:
  1. 1969
  2. 1979
  3. 1982
  4. 1985

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Who resurrected Joan of Arc as a French cult figure?
Options:
  1. Napoleon Bonaparte
  2. Clovis
  3. Louis XIV
  4. Comte de Grasse

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Who was demanded Rs 2 Crore as Farman by Mughal Emperor?
Options:
  1. Syed Ahmed Khan
  2. Murshil Quli Khan
  3. Farrukh Siyar
  4. Alivardi Khan

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Death of tissues of which of the following organs signifies 'Biological death' of a patient?
Options:
  1. Kidney
  2. Heart
  3. Lungs
  4. Brain

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   When did the British Government start ruling India directly
Options:
  1. after the battle of Plassey
  2. after the battle of Panipat
  3. after the War of Mysore
  4. after Sepoy mutiny

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   In which of the following places was the first Indian University opened in 1857?
Options:
  1. Madras
  2. Calcutta
  3. Banaras
  4. Bombay

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The African country Ubhangi Shari is now known by the name of
Options:
  1. Ghana
  2. Central African Republic
  3. Zimbabwe
  4. Zaire

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Among all the Grand Slam tennis tournaments, which one starts first in the year?
Options:
  1. U.S. Open
  2. French Open
  3. Australian Open
  4. Wimbledon

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   In which of the following sessions of the Indian National Congress was the 'Non-Cooperation Movement' passed?
Options:
  1. Kanpur
  2. Bombay
  3. Nagpur
  4. Calcutta

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Fuel used in barbecue is
Options:
  1. Kerosene
  2. Coal or charcoal
  3. LPG
  4. Diesel

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   The International Women's year is observed on which day :
Options:
  1. 16th Oct
  2. 01st April
  3. 08th March
  4. 23rd Nov

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   The Nokrek Biosphere Research reserve is located in
Options:
  1. Arunachal Pradesh
  2. Asom
  3. Sikkim
  4. Meghalaya

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The peninsula of Crimea is bounded on the East by
Options:
  1. Caspian Sea
  2. Red Sea
  3. Black Sea
  4. Sea of Azov

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Jesus Cross has an inscription 'INRI' on it. It means Jesus, King of the
Options:
  1. Christians
  2. Jews
  3. World
  4. West

Answer: Option 2

Explanation:

INRI is inscribed on Jesus Cross. It means Jesus of Nazareth, King of the Jews. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Isaac Newton and Pakistan PM Nawaz Sharif share their birthdays. The date is
Options:
  1. 3rd March
  2. 29th February
  3. 1st January
  4. 25th December

Answer: Option 4

Explanation:

In addition to above, two more famous personalities viz. Indian PM Atal Bihari Vajpayee and Jesus Christ have their birthdays on 25th December. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Gandhiji gave slogan " Do or Doi"
Options:
  1. 8th Alpril 1919
  2. 12th April 1930
  3. 8th August 1942
  4. 8th August 1940

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   The mainstream of river Ganga which flows beyond Farakka is known by which of the following names?
Options:
  1. Bhagirathi
  2. Hooghly
  3. Suvarna Rekha
  4. Ban Ganga

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Who was the founder of Pala dynasty :
Options:
  1. Devapala
  2. Anandapala
  3. Gopala
  4. Dharmapala

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   What is used for salvage operations and underwater exploration?
Options:
  1. Bathyscaphe
  2. Spectrometer
  3. Grinder
  4. Submarine

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Great experiences are built on a foundation of bad experiences.
-Tim Fargo