IBPS General Awareness questions and answers - Set 8


1:   American G.I. Vests were first worn as outerwear in
Options:
  1. 1933
  2. 1945
  3. 1950
  4. 1961

Answer: Option 2

Explanation:

American G.I. Vests were first worn as outerwear in 1945 and now we know them better as 'T-Shirts'. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Who is known as Sadhu from the West?
Options:
  1. St Thomas
  2. St James
  3. St Nicholas
  4. Santa Cruz

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Explosions in coal mines are usually caused by which of the following gases?
Options:
  1. Hydrogen
  2. Carbon monoxide
  3. Air
  4. Methane

Answer: Option 4

Explanation:

Methane (CH4) is a gas formed as part of the process of coal formation - coalification. When coal is mined methane is released from the coal seam and the surrounding disturbed rock strata. Methane can also be released as a result of natural erosion or faulting. Methane is released during the process of extracting coal in both surface and underground mining. The released methane then mixes with air, which becomes highly explosive if methane concentration levels reach 5-15%. Methane explosions are devastating, causing significant loss of life and damage to property. There is significant industry effort to prevent these accidents occurring. The risk of explosion is a particular problem in underground mines, where providing a sufficient level of ventilation air is essential. Failure to provide enough air to dilute the methane below the 5-15% range can put miners at risk due to the threat of explosion. In surface mining, the released methane is heavily diluted by its immediate exposure to air and therefore the risk of explosion is minimal. Methane explosions in underground mines cause a large number of deaths around the world each year. While these numbers are still too high, they have been falling year on year in recent times as awareness of the hazards of methane has increased and methane recovery technologies have been improved and deployed on a wider scale. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Veterinary use of which of the following drugs - used in the treatment of livestock - has been linked to 99% decline in the vulture population in the Indian subcontinent?
Options:
  1. Tetracycline
  2. Penicillin
  3. Diclofenac
  4. Streptomycin

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   At which one of the following places is the monkey called Lion-tailed macaque naturally found
Options:
  1. Shiwalik
  2. Pachmarhi
  3. nallamalai
  4. Nilgiris

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   With which of the following sport is the Uber Cup associated?
Options:
  1. Tennis
  2. Badminton
  3. Hockey
  4. Football

Answer: Option 2

Explanation:

The Uber Cup, sometimes called the World Team Championships for Women, is a major international badminton competition contested by women's national badminton teams. First held in 1956-1957 and contested at three year intervals, it has been contested every two years since 1984 when its scheduled times and venues were merged with those of Thomas Cup, the world men's team championship. The Uber Cup is named after a former British women's badminton player, Betty Uber, who in 1950 had the idea of hosting a women's event similar to that of the men. She also made the draw for the 1956-1957 inaugural tournament, which took place at Lytham St. Annes in Lancashire, England. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Brahmaputra in Bangladesh is known by the name
Options:
  1. Ajay
  2. Padma
  3. Yamuna and Meghna
  4. Brahmani

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In the nineteenth century, Joseph Mazzini founded which famous movement?
Options:
  1. Italy for Change
  2. New Italy
  3. United Italy
  4. Young Italy

Answer: Option 4

Explanation:

Young Italy movement was responsible for the unification of Italy in the 19th century. It was launched by Joseph Mazzini. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   In which of the following places is the world famous 'Trevi Fountain' located?
Options:
  1. Las Vegas, United States
  2. Rome, Italy
  3. Barcelona, Spain
  4. Moscow, Russia

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Original at-home whirlpool was invented by
Options:
  1. Nikola Tesla
  2. Marconi
  3. Candido Jacuzzi
  4. Hedy Lamarr

Answer: Option 3

Explanation:

Candido Jacuzzi invented whirlpool to cure his son who suffered from rheumatoid arthritis. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   The birthplace of Guru Gobind Singh is at which place :
Options:
  1. Ranchi
  2. Amritsar
  3. Patna
  4. Lahore

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   The valley of which of the following rivers is known as the 'Ruhr of India'?
Options:
  1. Damodar
  2. Hooghly
  3. Godavari
  4. Subarnarekha

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   He was a High Court judge, a great social reformer, economist and one of the founding fathers of Indian National Congress, whom A. O. Hume called his political Guru. Who was he?
Options:
  1. Surendranath Banerjee
  2. Dadabhai Naoroji
  3. Pherozeshah Mehta
  4. Mahadev Govind Ranade

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   In which year the United Nations General Assembly declared 24 October as the United Nations Day?
Options:
  1. 1948
  2. 1965
  3. 1947
  4. 1942

Answer: Option 3

Explanation:

In 1947, the United Nations General Assembly declared 24 October as the United Nations Day. This day shall be devoted to making known to the peoples of the world the aims and achievements of the United Nations and to gaining their support for its work. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Space Application Centre in India is located at
Options:
  1. Kochi
  2. Ahmedabad
  3. Hyderabad
  4. Bhubaneshar

Answer: Option 2

Explanation:

The Space Applications Centre is an institution of research in Ahmedabad, India under the aegis of the Indian Space Research Organisation . Address: Jodhpur Village, Jodhpur, Ahmedabad, Gujarat Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   'Pugilist' is a term used to refer sportspersons of which of the following sports?
Options:
  1. Wrestling
  2. Weightlifting
  3. Boxing
  4. Judo

Answer: Option 3

Explanation:

The term 'Pugilist' is generally used to refer a person who fights with the fists for sport, i.e., a boxer, usually a professional one. The term 'Pugilism' is an 18th century term derived from the Latin word 'Pugil', meaning a boxer or fist-fighter. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Conversion of heat energy to electrical energy can be achieved by the use of which of the following?
Options:
  1. Thermocouple
  2. Triode valve
  3. Photoelectric tube
  4. None of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Lungs are located
Options:
  1. in thoracic cavity
  2. in abdominal cavity
  3. near intestine
  4. below pancrease

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   How many Finance Ministers in India have become Presidents later?
Options:
  1. None
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Answer: Option 3

Explanation:

R Venkatraman and Pranab Mukherjee Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Out of the following geomorphic processes, which one is associated with the work of glaciers
Options:
  1. Corrosion
  2. Attrition
  3. Corrasion
  4. Plucking

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The west-flowing rivers of southern India, which flow into the Arabian Sea, among the following ones are
Options:
  1. Chambal and Betwa
  2. Damodar and Mahanadi
  3. Narmada and Tapti
  4. Krishna and Kaveri

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   In which of the following years was Queen Victoria proclaimed as the 'Empress of India'?
Options:
  1. 1858
  2. 1876
  3. 1877
  4. 1885

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   The monopoly of East India Company in trade was brought under the control of the British Crown in the year
Options:
  1. 1773 A.D.
  2. 1784 A.D.
  3. 1793 A.D.
  4. 1813 A.D.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Why can cows digest cellulose while man cannot?
Options:
  1. Since their gut contains bacteria capable of digesting cellulose.
  2. Since they have a many-chambered stomach.
  3. Since they have efficient grinding molars.
  4. Since they produce an enzyme cellulose which can digest cellulose.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Who introduced the idea of stored programme in computer?
Options:
  1. Alan Turing
  2. Ada Lovelace
  3. John von Neumann
  4. Donald Knuth

Answer: Option 3

Explanation:

The idea was introduced in the late 1940s by John von Neumann, who proposed that a program be electronically stored in binary-number format in a memory device so that instructions could be modified by the computer as determined by intermediate computational results. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Which one of the following is an enzyme
Options:
  1. glucagon
  2. insulin
  3. somatotrophin
  4. trypsin

Answer: Option 4

Explanation:

all others are hormones Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Which one of the following is not a true fish :
Options:
  1. Star fish
  2. sea-horse
  3. shark
  4. Fel

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Who is the first recipient of the Jnanpith Award, the highest literary award in India?
Options:
  1. Tarashankar Bandyopadhyay
  2. MahaKavi G. Shankara Kurup
  3. Sumitranandan Pant
  4. Umashankar Joshi

Answer: Option 2

Explanation:

The Malayalam poet MahaKavi G. Shankara Kurup was awarded the Jnanpith Award in 1965 for his collection of Poems in Malayalam. Tarashankar Bandyopadhyay won it in 1966, Sumitranandan Pant in 1968 and Umashankar Joshi in 1967. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Chachnama is a famous work on the history of
Options:
  1. Gujrata
  2. Punjab
  3. Kashmir
  4. Sindh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   How many African nations are named after the river NIGER?
Options:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option 2

Explanation:

Niger and Nigeria are named after the river Niger. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Transfer of power to Indians by the Britishers was proposed according to
Options:
  1. Indian Independence Act 1947
  2. Government of India Act 1935
  3. 3rd June Plan
  4. Lahore Ordinance

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Keoladeo Ghana National park situated in Rajasathan is also known as
Options:
  1. Sultanpur Bird Sanctuary
  2. Bhagalpur Bird Sanctuary
  3. Ranganthittu
  4. Vedanthangal

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Who was the greatest Chola King
Options:
  1. Vijayalaya
  2. Kulottunga
  3. Rajendra
  4. Rajaraja

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   'Kyat' is the currency of ---------
Options:
  1. Korea
  2. India
  3. Myanmar
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Dactyloscopy is the science of
Options:
  1. Ocean Waters
  2. Fire Extinguishing
  3. Dinosaurs
  4. Fingerprint Identification

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Among the following thermometers, the one that is used to indicate the lowest temperature is
Options:
  1. Clinical thermometer
  2. Gas thermometer
  3. Alcohol thermometer
  4. Resistance thermometer

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Which of the following terms is used to define the branch of medical science which is concerned with the study of diseases as it affects a community of people?
Options:
  1. epidemiology
  2. oncology
  3. paleontology
  4. pathology

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Number of natural satellites between Mercury, Venus and Earth are
Options:
  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: Option 1

Explanation:

Moon is the only satellite as Mercury and Venus have no satellite. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   What is the name of first Indian Research Station in the Arctic
Options:
  1. Himadri
  2. Maitri
  3. Bharati
  4. Dakshin Gangotri

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   What happened to the gold medal won by Carl Lewis from the 1984 Olympics?
Options:
  1. It was put in his Father's Coffin.
  2. He donated it to the charity.
  3. He returned it as a measure of protest.
  4. It was robbed.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   The Nehru report was prepared in the year
Options:
  1. 1925
  2. 1926
  3. 1928
  4. 1930

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Which of the following conditions in Indian cow's milk is caused by the presence of carotene?
Options:
  1. creamish white colour
  2. yellow colour
  3. deep yellow colour
  4. no change

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Love waves occur during which natural disaster?
Options:
  1. Flood
  2. Earthquake
  3. Hurricane
  4. Volcanic Eruption

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Among the following diseases, the one that usually spreads through milk is
Options:
  1. Tuberculosis
  2. Jaundice
  3. Diphtheria
  4. Cholera

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Which of the following countries does not border the European nation 'Switzerland'?
Options:
  1. Germany
  2. Italy
  3. Spain
  4. France

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   How many medals did India win in total in the 2012 London Olympic Games?
Options:
  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 8

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Which SAARC capital city has no traffic lights?
Options:
  1. Kathmandu
  2. Thimphu
  3. Ceylon
  4. Dhaka

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   A nibble equals
Options:
  1. 4 bits
  2. 4 bytes
  3. 8 bits
  4. 8 bytes

Answer: Option 1

Explanation:

A nibble means half a byte i.e. 4 bits. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Name the bird which can't fly?
Options:
  1. Eagle
  2. Wood pecker
  3. Parrot
  4. Penguine

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   90% of the absorbed alcohol is eliminated by the body by
Options:
  1. Sweat
  2. Lungs
  3. Urine
  4. Metabolic process in liver

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Associate yourself with people of good quality, for it is better to be alone than to be in bad company
-Booker T. Washington