IBPS General Awareness questions and answers - Set 7


1:   Islands of Bombay were gifted to Britishers by
Options:
  1. French
  2. Danes
  3. Portuguese
  4. Nawab of Hyderabad

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   About which of the following, we can get an idea from the light coming from stars?
Options:
  1. Size of stars
  2. Rotational speed of stars
  3. Mass of stars
  4. Density of stars

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   2 things used to offer prayers to Lord Buddha are
Options:
  1. Carpets and Mustard Oil
  2. Fruits and Gold Ornaments
  3. Flowers and Scents
  4. Wheels and Flags

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   'Oru Ozhivu Kaalathu' by P V Barati Devi is a biography on
Options:
  1. M V Raghavan
  2. P Govinda Pillai
  3. V R Krishna Iyer
  4. A K Gopalan

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Consumer awareness is necessary for
Options:
  1. protection from exploitation
  2. high standard of living
  3. to check harmful consumption
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Where is the Meenambakkam Airport located?
Options:
  1. Coimbatore
  2. Kochi
  3. Chennai
  4. Thiruvananthapuram

Answer: Option 3

Explanation:

The Chennai International Airport is set up primarily in the suburban area of Meenambakkam in Tamil Nadu along with a few other places and hence derives its name from that. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Among the many rivers flowing through the Indian state of Jammu and Kashmir, the one that is considered the main river is
Options:
  1. Jhelum
  2. Indus
  3. Chenab
  4. Nubra

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   What is the capital of the Southeast African country 'Mozambique'?
Options:
  1. Antananarivo
  2. Maputo
  3. Yaoundé
  4. Dakar

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The Matatila Multipurpose project is located in
Options:
  1. Punjab
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Bihar

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   'Wuthering Height' is a novel by -----------------
Options:
  1. Charlotte Bronte
  2. Bran well Bronte
  3. Emily Bronte
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Tides are compiled and they vary from place to place because of
Options:
  1. the movement of moon in relation to earth
  2. uneven distribution of water over the globe
  3. irregularities in the configuration of oceans
  4. all of the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   The chemical that is primarily responsible for the shedding of a leaf from a plant is
Options:
  1. Ethylene
  2. Indole-3 acetic acid
  3. Abscisic acid
  4. Auxins

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   The suspension of what was proclaimed through the Gandhi-Irwin Pact?
Options:
  1. Non Cooperation Movement
  2. Dandi March
  3. Civil Disobedience Movement
  4. None of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   The book 'Kerala Sahithya Charithram'has 5 volumes & 64 chapters.Who wrote this book?
Options:
  1. K.M,George
  2. Ulloor S Parameswara Iyer
  3. Sardar K.M.Panikkar
  4. Dr.M.Leelavathi

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Suppose somebody complains that your axilla is smelling. Can you tell which part of body axilla belongs?
Options:
  1. Hair
  2. Thigh
  3. Nose
  4. Armpits

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   The internal secretion of which of the following acids helps in digestion?
Options:
  1. Citric acid
  2. Sulphuric acid
  3. Acetic acid
  4. Hydrochloric acid

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   The Government has assigned regulatory powers to which of the following institutions, to prevent recurrence of scams in Indian Capital Market?
Options:
  1. RBI
  2. SBI
  3. SEBI
  4. ICICI

Answer: Option 3

Explanation:

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established in the year 1988 and given statutory powers on 12 April 1992 through the SEBI Act, 1992. It was officially established by The Government of India in the year 1988 and given statutory powers in 1992 with SEBI Act 1992 being passed by the Indian Parliament. SEBI has its Headquarters at the business district of Bandra Kurla Complex in Mumbai, and has Northern, Eastern, Southern and Western Regional Offices in New Delhi, Kolkata, Chennai and Ahmedabad respectively. SEBI was primarily set up to regulate the activities of the merchant banks, to control the operations of mutual funds, to work as a promoter of the stock exchange activities and to act as a regulatory authority of new issue activities of companies. The SEBI was set up with the fundamental objective, "to protect the interest of investors in securities market and for matters connected therewith or incidental thereto." SEBI has many powers for stopping fraud in capital market. It can ban on the trading of those brokers who are involved in fraudulent and unfair trade practices relating to stock market. It can impose the penalties on capital market intermediaries if they involve in insider trading. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Blood is a which type of tissue :
Options:
  1. Lymphatic Tissue
  2. Connective Tissue
  3. Plasma
  4. Organelle

Answer: Option 2

Explanation:

Fibroplast is the most important cell of Connective tissue which is present in blood Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   The enzyme secreted by pancreas that helps predatory mammals to digest the blood they drink from their prey is
Options:
  1. Pepsin
  2. Fibrin
  3. Trypsin
  4. Ptyalin

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   The Biography of which of the following famous persons is titled as 'Higher than Hope'?
Options:
  1. Mother Teresa
  2. Nelson Mandela
  3. Bishop Tutu
  4. Fidel Castro

Answer: Option 2

Explanation:

Fatima Meer was a South African writer, academic, screenwriter, and prominent anti-apartheid activist. At the request of Nelson Mandela, the late legendary South African anti-apartheid leader and politician, Fatima wrote his authorized biography, 'Higher than Hope'. In 'Higher than Hope', Fatima Meer peels away layer after layer of the veil that apartheid had placed over Mandela. Herself a sometimes banned person and an associate of Mandela's in "the Cause" for four decades, Meer brings a sociologist's eye, a historian's mind, and a comrade's heart to her task. The result is a detailed, intensely political, but richly human accounting not only of one man's life but of a painfully long struggle that is still far from finished. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Largest buyer of gold in the world is
Options:
  1. India
  2. Pakistan
  3. Afghanistan
  4. Sri Lanka

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Who is also known as Loknayak?
Options:
  1. Jayaprakash Narayan
  2. Madan Mohan Malviya
  3. Bal Gangadhar Tilak
  4. B. R. Ambedkar

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   The gateway of India is in ------
Options:
  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Kolkatta
  4. Chennai

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   In which of the following period did Timurlang invade India
Options:
  1. In 1145 during the reign of Bahlol Lodhi
  2. in 1398 during the reign of Nasiruddin Mahmud
  3. In 1302 during the reign of Ala-ud-din Khilji
  4. In 1255 during the reign of Balban

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Buddha was born in
Options:
  1. Lumbini
  2. Kapilvastu
  3. Vaishali
  4. Kosala

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Which of the following terms is used to describe the property of a substance to absorb moisture from the air on exposure?
Options:
  1. Osmosis
  2. Desiccation
  3. Efflorescence
  4. Deliquescence

Answer: Option 4

Explanation:

Deliquescence is the process by which a substance absorbs moisture from the atmosphere on exposure until it dissolves in the absorbed water and forms a solution. Deliquescence occurs when the vapour pressure of the solution that is formed is less than the partial pressure of water vapour in the air. All soluble salts will deliquesce if the air is sufficiently humid. A substance that absorbs moisture from the air but not necessarily to the point of dissolution is called hygroscopic. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   'Refrigeration' is a process of moving heat from one location to another in controlled conditions, in which the decomposition of food is
Options:
  1. retarded
  2. stopped
  3. speeded up
  4. delayed

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   English is the official language of how many countries ?
Options:
  1. 25
  2. 67
  3. 14
  4. 52

Answer: Option 4

Explanation:

52 countries who were all past colonies of Britain have adapted English as their official language! Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Who read Ashoka edict first
Options:
  1. Stuart Pigott
  2. S N Rao
  3. Adam Smith
  4. James Princep

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Among the following chemicals, which one is used for preserving fruit juices?
Options:
  1. Ammonium sulphate
  2. Sodium hydroxide
  3. Sodium benzoate
  4. Potassium nitrate

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   From which of the following do we get the strongest evidence that comets are members of our solar system?
Options:
  1. From their composition.
  2. From their effect on the lives of man.
  3. From the shape of their orbits.
  4. From the shape and length of their tails.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Milkha Singh's record was broken by which Indian athlete?
Options:
  1. Arpinder Singh
  2. Gurmeet Singh
  3. Sandeep Kumar
  4. Paramjit Singh

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Agriculture is included in ------- sector.
Options:
  1. primary
  2. secondary
  3. tertiary
  4. 2 and 3 both

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   Who among the following wrote 'Glimpses of World History'?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Rajendra Prasad
  3. Mulk Raj Anand
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option 4

Explanation:

'Glimpses of World History' is a book written by India's first Prime Minister Jawaharlal Nehru in 1934. The book is a collection of 196 letters on world history, written by Nehru to his young daughter Indira, from various prisons in British India from 1930-1933, portraying a comprehensive picture of world history to his progeny. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   When did Queen Elizabeth 2 passenger ship made her first voyage?
Options:
  1. January 2004
  2. December 2004
  3. January 2005
  4. December 2005

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   The famous region in France where you can find 3000 standing stones in a row is
Options:
  1. Brittany
  2. Alsace
  3. Sarthe
  4. Gard

Answer: Option 1

Explanation:

These are at Carnac, Brittany. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The first Indian tennis player to win a grand slam tournament is
Options:
  1. Mahesh Bhupati
  2. Leander Paes
  3. Sania Mirza
  4. Vijay Amritraj

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   'Bishop'the term is used in sports for which game?
Options:
  1. chess
  2. cricket
  3. football
  4. hockey the

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   An allergic reaction is a common cause of which of the following diseases?
Options:
  1. Leprosy
  2. Typhoid
  3. Asthma
  4. Tetanus

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Father of Indian Dance Schools is
Options:
  1. Balwant Gargi
  2. Ravi Shankar
  3. Uday Shankar
  4. Rabindranath Tagore

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   An emigre Communist journal of Manabendra Nath Roy, among the following ones was
Options:
  1. Anushilan
  2. Kishan Sabha
  3. Vanguard
  4. The Worker

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Suppose a person is sitting on a Howdah, it means he is riding a/an
Options:
  1. Elephant
  2. Camel
  3. Horse
  4. Rhinoceros

Answer: Option 1

Explanation:

Howdah is a seat for riding on the back of an Elephant. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Who was the founder of the city of Ahmedabad
Options:
  1. Bahadur Shah
  2. Muzaffar Shah I
  3. Muzaffar Shah II
  4. Ahmad Shah I

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The winner of 2013 Man Booker prize is:
Options:
  1. Alice Munro
  2. Andy Rothmann
  3. Eleanor Catton
  4. David Hare

Answer: Option 3

Explanation:

She received Man Booker Prize 2013 for her book "The Luminaries". Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   What among the following will an observer at a point on the earth observe, where only the penumbra region of moon's shadow will move past?
Options:
  1. Total solar eclipse
  2. Partial solar eclipse
  3. Total lunar eclipse
  4. Partial lunar eclipse

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   CART was set up in 1982 to
Options:
  1. facilitate small scale industries development
  2. organize voluntary agencies
  3. improve rural transportation
  4. improve technology of rural industries

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The organisms which feeds on bodies of the dead organisms is
Options:
  1. scavengers
  2. decomposers
  3. carnivores
  4. both 1 and 2

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   25 windows representing 25 gemstones are present in which famous monument?
Options:
  1. Leaning Tower PISA
  2. Statue of Liberty
  3. Taj Mahal
  4. Eiffel Tower

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   The official residence of the president of India , Rashtrapathi Bhavan ,was designed by
Options:
  1. Edwin Ltuyens
  2. Le Courbusier
  3. William Emerson
  4. Henry Irwin

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Which among the following English language novelists from India wrote the book 'The Good, The Bad and The Ridiculous'?
Options:
  1. Vikram Seth
  2. Khushwant Singh
  3. Jhumpa Lahiri
  4. Amitav Ghosh

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





If men could learn from history, what lessons it might teach us. But passion and party blind our eyes, and the light which experience gives us is a lantern on the stern, which shines only on the waves behind us.
-Samuel Taylor Coleridge