IBPS General Awareness questions and answers - Set 6


1:   Which of the following rulers is associated with market control mechanism :
Options:
  1. Alla-ud-din Khilji
  2. Jalal-ud-din Khilji
  3. Firoz Shah Tughluq
  4. Mohammad-bin-Tughluq

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The combinations of sex chromosomes present in males is
Options:
  1. XX
  2. XXX
  3. XY
  4. XYX

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which is regarded as the primary Judicial organ of the United Nations :
Options:
  1. Security Council
  2. I.C.J
  3. General Assembly
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

It is known as International Court of Justice. It is located at Hague in Netherlands and established in 1945 by the U.N Charter and started to work from 1946. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The 'International Day for Tolerance' is annually observed on which of the following days?
Options:
  1. October 16
  2. November 16
  3. December 16
  4. January 16

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The blockbuster Hollywood film 'Jurassic Park' was directed by which of the following famous movie directors?
Options:
  1. James Cameron
  2. Steven Spielberg
  3. Richard Attenborough
  4. Ron Howard

Answer: Option 2

Explanation:

'Jurassic Park' is a 1993 Hollywood science fiction/adventure movie, using groundbreaking computer-generated imagery in conjunction with life-sized animatronic (use of mechatronics to create machines which seem animate rather than robotic) dinosaurs to bring the Jurassic Age alive, which incorporates some elements of horror as well. The film was directed by Steven Spielberg and is the first installment of the Jurassic Park franchise. It is based on the 1990 novel of the same name by Michael Crichton, with a screenplay written by Crichton and David Koepp. The film centers on the fictional Isla Nublar, an islet located off Costa Rica's Pacific Coast, where a billionaire philanthropist and a small team of genetic scientists have created a wildlife park of cloned dinosaurs. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Taj Mahal was built with white marble. Shahjahan also wanted to build another monument identical to Taj Mahal just opposite to Taj Mahal. Can you tell what color of marble he proposed to use?
Options:
  1. Red
  2. Grey
  3. Black
  4. Brown

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Name the mineral which when mixed with oxygen gives hissing sound:
Options:
  1. Soda
  2. Quicklime
  3. Argon
  4. Methane

Answer: Option 2

Explanation:

Quicklime is used in the manufacture of glass Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The 'Suez Canal' was officially opened in which of the following years?
Options:
  1. 1789 AD
  2. 1811 AD
  3. 1869 AD
  4. 1901 AD

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Mount Greboun is the highest mountain peak. Name the country containing it.
Options:
  1. Sweden
  2. Alaska
  3. Peru
  4. Niger

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which one of the following is not a member of the Shanghai Cooperation Organisation
Options:
  1. Russia
  2. Kazakhastan
  3. Ukraine
  4. Uzbekistan

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Israel came into existence on
Options:
  1. 14 March 1947
  2. 15 August 1947
  3. 14 May 1948
  4. 15 March 1948

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Who wrote the poem "Subh-e-Azadi"
Options:
  1. Sahir Ludhiyanvi
  2. Faiz Ahmed Faiz
  3. Muhammad Iqbal
  4. Maulana Abdul Kalam Azad

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Name the Muslim ruler who was attracted by the beauty of Rani Padmini
Options:
  1. Akbar
  2. Firoz Shah Tughluq
  3. Alla-ud-din Khilji
  4. Babar

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   The most common type of ground tissue is :
Options:
  1. Collenchyma
  2. Epidermis
  3. Parenchyma
  4. Sclerenchyma

Answer: Option 3

Explanation:

It is the most abundant ground tissue consists of thin walled metabolically active cells that carry out a variety of functions in the plant including photosynthesis and storage. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   India lies in the hemisphere
Options:
  1. northern and eastern
  2. southern and eastern
  3. northern and western
  4. southern and western

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   The grasslands of South America are ideal for which type of farming:
Options:
  1. Intensive farming
  2. Mixed farming
  3. Pastoral farming
  4. None of these

Answer: Option 3

Explanation:

Because the soils are siutable for agriculture and the relatively less fertile soils are ideal for pastoral farming Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which of the following gas is the densest :
Options:
  1. Air
  2. Ozone
  3. Chlorine
  4. Argon

Answer: Option 3

Explanation:

Chlorine is a dense gas with a density of 3.21 grams per litre. The gas is solluble in water. it reacts chemically with water as it dissolves to form hydrochloric acid and hypchlorous acid. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   The Mercury Thermometer was invented by which of the following inventors?
Options:
  1. Sir Isaac Newton
  2. Thomas Alva Edison
  3. Daniel Gabriel Fahrenheit
  4. Galileo Galilei

Answer: Option 3

Explanation:

Daniel Gabriel Fahrenheit invented the Mercury Thermometer in 1714. He also developed a temperature scale, named as the Fahrenheit Scale, after him. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   British sovereigns were made of the metal
Options:
  1. Gold
  2. Platinum
  3. Silver
  4. Aluminium

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Industries are included in ------- sector.
Options:
  1. primary
  2. secondary
  3. tertiary
  4. 2 and 3 both

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The Mosque in India which is said to be modelled on that of Mecca but still has some Hindu designs is
Options:
  1. Moti Masjid, New Delhi
  2. Jama Masjid, Fatehpur Sikri
  3. Babri Masjid , Ayodhya
  4. Tipu Sultan Mosque, Kolkata

Answer: Option 2

Explanation:

The Jama Masjid (Friday Mosque), AKA Jami Masjid, is a 17th Century mosque in the World Heritage Site of Fatehpur Sikri in India. The mosque was built in 1648 by Emperor Shah Jahan and dedicated to his loving daughter, Jahanara Begum. It is said to be modelled on that of Mecca but still has some Hindu designs Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   The blue green planet is
Options:
  1. Pluto
  2. Mars
  3. Uranus
  4. Saturn

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which day is celebrated around the world by wearing purple ribbons?
Options:
  1. World AIDS Day
  2. International Women's Day
  3. United Nations Day
  4. World Labor Day

Answer: Option 2

Explanation:

International Women's Day was originally called as International Working Women's Day. This is a day which some people celebrate by wearing purple ribbons. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   In which years was Raziya dethroned
Options:
  1. 1240
  2. 1243
  3. 1246
  4. 1249

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   The geographical feature 'Siachen' is what of the following?
Options:
  1. It is a frontier zone between China and India.
  2. It is a frontier zone between India and Myanmar.
  3. It is a glacier frontier zone between India and Pakistan.
  4. It is a desert frontier between Pakistan and India.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   The formation of brain marks the beginning of organ formation, during the development of an embryo. In a vertebrate eye develops from midbrain. If after the formation of brain, the midbrain is destroyed, then what will be the resultant effect?
Options:
  1. Total failure of eye formation.
  2. Development of a single eye.
  3. Defective development of eyes.
  4. Absence of vision in the eyes.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   'Crossing the Threshold of Hope' is a famous book written by which of the following renowned persons?
Options:
  1. Nelson Mandela
  2. Mother Teresa
  3. Pope John Paul II
  4. Alvin Toffler

Answer: Option 3

Explanation:

'Crossing the Threshold of Hope' was written in 1994 by Pope John Paul II. It was published originally in Italian by Arnoldo Mondadori Editore and in English by Alfrede A. Knopf, Inc. It is distributed by Random House, Inc., New York. By 1998, the book had sold several million copies and was published in forty languages. Over one million copies were sold in Italy alone. The contents presented in 'Crossing the Threshold of Hope' were originally intended to be broadcast as a live television interview with Vittorio Messori, an Italian journalist and writer. The interview was to celebrate fifteen years of his papacy. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   A keystone species
Options:
  1. has a disproportionately large impact on an ecosystem
  2. typically reduces overall diversity of an ecosystem
  3. is typically an herbivore
  4. is an example of amensalism

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   The sum of all Earth's ecosystem is called the ----------
Options:
  1. stratosphere
  2. lithosphere
  3. biosphere
  4. hydrosphere

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   David Livingstone and Henry Morton Stanley met at a place called
Options:
  1. Dodoma
  2. Tanga
  3. Morogoro
  4. Ujiji

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Among the following parts of the human eye, which one regulates the amount of light entering the eye?
Options:
  1. Cornea
  2. Pupil
  3. Iris
  4. Sclera

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Tanks were used for the first time in a war in the year
Options:
  1. 1910
  2. 1912
  3. 1914
  4. 1916

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Whispering gallery is a unique feature of which famous monument?
Options:
  1. Taj Mahal
  2. Gol Gumbaz
  3. Bibi Ka Maqbra
  4. Qutab Minar

Answer: Option 2

Explanation:

Slightest sound is amplified 100 times in Whispering Gallery of Gol Gumbaz at Bijapur. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   What is the maximum speed reached by human body in non-mechanical sport?
Options:
  1. 192 kmph
  2. 162 kmph
  3. 142 kmph
  4. 122 kmph

Answer: Option 1

Explanation:

It has been attained in free-falling. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   What is the original name of Father of the Local Self-Government?
Options:
  1. Lord Canning
  2. Lord Hastings
  3. Lord Ripon
  4. Lord Dalhousie

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Among the following economic systems, which is the one India had opted for?
Options:
  1. Socialistic economy
  2. Gandhian economy
  3. Mixed economy
  4. Free economy

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The germs enter through open wounds in which of the following diseases?
Options:
  1. Malaria
  2. Tuberculosis
  3. Typhoid
  4. Tetanus

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Which of the following is not a cause of environmental degradation
Options:
  1. industrial development
  2. green revolution
  3. deforestation
  4. urbanisation

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   In Tamil Nadu, every year during mid-January people celebrate 'Makar Sankranti' as a four days long festival named 'Pongal'. What is this festival about?
Options:
  1. It is a harvest festival.
  2. It celebrates the end of autumn.
  3. It celebrates the New Year.
  4. It celebrates the beginning of spring.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   The branch of science which deals with the study of insects is :
Options:
  1. Etymology
  2. Anthropology
  3. Selenology
  4. Entomology

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Why is ginger a stem and not a root?
Options:
  1. Because it stores food material.
  2. Because it grows horizontally in the soil.
  3. Because it has nodes and internodes.
  4. Because it lacks chlorophyll.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Which of the following is the characteristic feature of a virus?
Options:
  1. It lacks chlorophyll.
  2. It multiplies only on dead animals.
  3. It is made of fats.
  4. It multiplies only on hosts.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Charles Atlas was a famous bodybuilder. Can you tell he developed body building technique after watching which animal's muscles flexing?
Options:
  1. Tiger
  2. Lion
  3. Leopard
  4. Cheetah

Answer: Option 2

Explanation:

He watched it in a zoo. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The deepest part Mariana Trench is located in which ocean :
Options:
  1. Indian Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Pacific Ocean
  4. Arctic Ocean

Answer: Option 3

Explanation:

The Mariana Trench is located deep into the Pacific Ocean with an altitude of 11033 km. It is situated in North-West Pacific Ocean near Phillipines. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   The dance form of Kerala having a nearly week long performance with the Vidushaka as its central character is
Options:
  1. Bharat Natyam
  2. Kathakali
  3. Mohiniyattam
  4. Koodiyattam

Answer: Option 4

Explanation:

Koodiyattam is a form of Sanskrit theatre traditionally performed in the state of Kerala, India. Performed in the Sanskrit, Dravidian language in Hindu temples. The name Koodiyattam, meaning playing or performing together, is thought to refer to the presence or more actors on stage who act in consonance with the beats of the mizhavu drummers. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   What was the raw material that was generally used in Akbar's time ?
Options:
  1. Marble
  2. Red Stone
  3. Brick
  4. None of These

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Rangeela was a blockbuster Indian movie. Who composed its music?
Options:
  1. RD Burman
  2. SD Burman
  3. AR Rahman
  4. Bappi Lehri

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   The main chemical responsible for ozone depletion is
Options:
  1. PAN
  2. hydrocarbon
  3. freon
  4. CFC

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   From which of the following sources is Opium obtained?
Options:
  1. Latex juice
  2. Tablet type latex
  3. Seed capsule of opium poppy
  4. Poppy leaves

Answer: Option 3

Explanation:

Opium is the dried latex obtained from the opium poppy (Papaver somniferum). Opium contains approximately 12% morphine, an alkaloid, which is frequently processed chemically to produce heroin for the illegal drug trade and for legal medicinal use in some countries. The latex also includes the alkaloid codeine and its similarly structured cousin thebaine. It also contains non-analgesic alkaloids such as papaverine and noscapine. The traditional, labor-intensive, method of obtaining the latex is to scratch ("score") the immature seed pods (fruits) by hand; the latex leaks out and dries to a sticky yellowish residue that is later scraped off, and dehydrated. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Among the following satellites which one is not of the planet Jupiter?
Options:
  1. Io
  2. Callisto
  3. Europa
  4. Titan

Answer: Option 4

Explanation:

Io, Callisto and Europa are among the more familiar of 67 satellites of Jupiter, the largest planet in the solar system. Titan is the largest among 62 satellites of the planet Saturn, second largest planet in the solar system after Jupiter. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Whatever one does for a living, three questions need to be confronted before it is too late: What really matters to me? What price do my spouse and kids pay for my career success? What price does my soul pay?
-Dennis Prager Think a Second Time