IBPS General Awareness questions and answers - Set 5


1:   Crusoe saved a prisoner and made him his servant. Can you tell on which day of the week this incident happened?
Options:
  1. Wednesday
  2. Thursday
  3. Friday
  4. Saturday

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   'Dykes' are especially constructed in
Options:
  1. Norway
  2. Holland
  3. France
  4. United Kingdom

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Who is known as Constitutional advisor of Constitution of India :
Options:
  1. B.R.Ambedkar
  2. M.N.Roy
  3. B.N.Rao
  4. Sachhidanand Sinha

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which is known as the power house of the cell :
Options:
  1. Cellulose
  2. Nuclelous
  3. Mitochondria
  4. Nucleus

Answer: Option 3

Explanation:

Because in it stepwise oxidation of food occurs, which results in release of energy. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Among the following marine creatures, which one is not a true fish?
Options:
  1. Starfish
  2. Shark
  3. Eel
  4. Sea-horse

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which one of the following states the largest forest area to its total land area
Options:
  1. Mizoram
  2. Arunachal Pradesh
  3. Sikkim
  4. jammu Kashmir

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Name the Indus site found in Bahrain?
Options:
  1. Shatughai
  2. Dilmun
  3. Ropar
  4. Lothal

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The Hardy Boys book has a mention of which famous school?
Options:
  1. Rhodes Public School
  2. Oregon High School
  3. Blackfoot High School
  4. Bayport High School

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   In India, the rainfall is not associated with
Options:
  1. orography
  2. convection
  3. cyclones
  4. anti cyclones

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   First test match was played at
Options:
  1. Melbourne
  2. Lords
  3. Eden Gardens
  4. Trentbridge

Answer: Option 1

Explanation:

It was between Australia and England in 1877. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   The language Urdu appeared as a result of mixing of languages Arabic, Persian and
Options:
  1. Hindi
  2. Punjabi
  3. Sindhi
  4. Dogari

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Which of the following rivers empties itself into the Arabian Sea
Options:
  1. Narmada
  2. Mahanadi
  3. Krishna
  4. Cauvery

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   The former name of which of the following European cities is 'Christiania'?
Options:
  1. Oslo
  2. Moscow
  3. Madrid
  4. Stockholm

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Which among the following is not invented by Edison?
Options:
  1. Radio
  2. Movie Camera
  3. Phonograph
  4. Mimeograph

Answer: Option 1

Explanation:

Radio is believed to be invented by Marconi of Italy. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Which of the following is considered the largest cell in the human body?
Options:
  1. Nerve cell
  2. Muscle cell
  3. Liver cell
  4. Human egg cell

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Which battle opens the door for the Mughal rule in India:
Options:
  1. Battle of Wandiwash
  2. Battle of Plassey
  3. IInd battle of Tarain
  4. Battle of Chausa

Answer: Option 3

Explanation:

The 2nd battle of Tarain was fought between Mohammad Ghori and Prithiviraj Chauhan in 1192 AD in which Prithiviraj Chauhan was defeated) Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Which Union Territory has the lowest percentage of people living below the poverty line?
Options:
  1. Lakshadweep
  2. Andaman and Nicobar islands
  3. Chandigarh
  4. Delhi

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   WTO stands for
Options:
  1. World Trade Organization
  2. Woman trade organization
  3. World transport organization
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Who of the following was the Buddhist nun
Options:
  1. Yashodharna
  2. Sujata
  3. Mahamaya
  4. Gautami

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Salman Rushdie is a controversial author. Can you name his first published novel?
Options:
  1. Grimus
  2. Shame
  3. The Satanic Verses
  4. Midnight's Children

Answer: Option 1

Explanation:

Grimus was published in 1975. Shame: 1983 The Satanic Verses: 1988 Midnight's Children: 1981 Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Ecology takes into account of
Options:
  1. environmental factors only
  2. effects of plants on environment
  3. plant adaptation
  4. relationship between organism and their environment

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   The television serial 'Mrignayani' is based on a famous novel of which of the following authors?
Options:
  1. Amrit Lal Nagar
  2. Sarat Chandra Sinha
  3. Vrindavan Lal Verma
  4. Rangeya Ragahv

Answer: Option 3

Explanation:

The television serial 'Mrignayani' is based on a famous novel of the same name by the eminent Hindi novelist and playwright Vrindavan Lal Verma. The story was about a king being attracted by the beauty of a woman. The lead cast in the serial was played by noted film and television actress Pallavi Joshi. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Magnetic induction is measured by which of the following?
Options:
  1. Joule
  2. Radian
  3. Gauss
  4. Weber

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   By what name are the tropical grasslands of Africa generally known as?
Options:
  1. Steppes
  2. Savannas
  3. Pampas
  4. Downs

Answer: Option 2

Explanation:

The African Savanna ecosystem is a tropical grassland with warm temperatures year-round and with its highest seasonal rainfall in the summer. The Savanna is characterized by occasional open stretches of grasses and small or dispersed trees that do not form a closed canopy, allowing sunlight to reach the ground. The African Savanna contains a diverse community of organisms that interact to form a complex food web. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Name the gas which plays major role in Global Warming :
Options:
  1. Carbon Monoxide
  2. Nitrous Oxide
  3. Carbon Dioxide
  4. Sulphur Dioxide

Answer: Option 3

Explanation:

Carbon Dioxide traps the infrared radiation reflected by the earth. This heats up the atmosphere and leads to Global Warming. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Magasthenese was the ambassador of
Options:
  1. Seleucus Nikolor
  2. Alexander
  3. Darius
  4. The Persians

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Where is The Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) located in India?
Options:
  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Bengaluru
  4. Chennai

Answer: Option 2

Explanation:

The Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT), located near Pune in India, is an array of radio telescopes at metre wavelengths. At the time it was built, it was the world's largest interferometric array. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Which of the following chemical compounds is also known as Carborundum?
Options:
  1. Silicon dioxide
  2. Silicon carbide
  3. Silicon nitride
  4. Silicon phosphide

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   The first metallic coin was used in
Options:
  1. Western India
  2. Central India
  3. South India
  4. Bihar and Uttar Pradesh

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Tumasik is the original name of which country?
Options:
  1. Sri Lanka
  2. Iraq
  3. Singapore
  4. Japan

Answer: Option 3

Explanation:

Tumasik literally means seatown in Old Javanese. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   In which of the following electrical appliances one can observe the conversion of electrical energy into chemical energy?
Options:
  1. Fan
  2. Storage battery
  3. Heater
  4. Incandescent bulb

Answer: Option 2

Explanation:

A rechargeable battery, storage battery, or accumulator is a type of electrical battery. It comprises one or more electrochemical cells, and is a type of energy accumulator used for electrochemical energy storage. It is technically known as a secondary cell because its electrochemical reactions are electrically reversible. Rechargeable batteries come in many different shapes and sizes, ranging from button cells to megawatt systems connected to stabilize an electrical distribution network. Charging is a process that reverses the electrochemical reaction. It converts the electrical energy of the charger into chemical energy. One has to remember that a battery does not store electricity; it stores the chemical energy necessary to produce electricity. A battery charger reverses the current flow, providing that the charger has a greater voltage than the battery. The charger creates an excess of electrons at the negative plates, and the positive hydrogen ions are attracted to them. The hydrogen reacts with the lead sulfate to form sulfuric acid and lead, and when most of the sulfate is gone, hydrogen rises from the negative plates. The oxygen in the water reacts with the lead sulfate on the positive plates to turn them once again into lead dioxide, and oxygen bubbles rise from the positive plates when the reaction is almost complete. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Atal Bihari Vajpayee played a small role in which movie?
Options:
  1. Mahaan
  2. Monsoon Wedding
  3. Chala Murari Hero Banne
  4. Lekin

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   economic development of a country is measured on the basis of
Options:
  1. national income only
  2. per capital income only
  3. net domestic product
  4. national income and per capital income

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   The Sangam text Tilakppiyam is work on
Options:
  1. music
  2. medicine
  3. grammar
  4. astronomy

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   The word 'Babur' literally means
Options:
  1. Conquerer
  2. lion
  3. just
  4. lucky

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Opium is extracted from
Options:
  1. Thea sinensis
  2. Erythroxylon cocoa
  3. Coffea arabica
  4. Papaver somniferum

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Among the following Asian Nations, which one was formed exclusively by the migrants in the 20th Century?
Options:
  1. Maldives
  2. Mauritius
  3. Israel
  4. Myanmar

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The term that is used for several individuals of a species living together in a locality, among the following ones is
Options:
  1. Biosphere
  2. Ecosystem
  3. Bio-community
  4. Population

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   The color of jersey of Netherlands Football players is
Options:
  1. Orange
  2. Red
  3. Grey
  4. White

Answer: Option 1

Explanation:

As the color of Royal Family of Netherlands is orange, therefore Mostly sport uniform of Netherlands is orange in color. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   The Sambhar-Khetri mountain range belongs to
Options:
  1. Aravallis
  2. Satpura
  3. Himalayas
  4. Vindhyas

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   The treaty of Bassein was signed with the British by Peshwa
Options:
  1. Madhava Rao
  2. Balaji Baji Rao
  3. Baji Rao I
  4. Baji Rao II

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   In which year did the first train journey take place in India?
Options:
  1. 1850
  2. 1853
  3. 1857
  4. 1864

Answer: Option 2

Explanation:

The first train journey in India was between Bombay and Thane on the 16th of April 1853. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   The external trade of the Sangam people carried on mainly with whom :
Options:
  1. Greeks
  2. Parsis
  3. Romans
  4. English

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   which is the temperature at which Piezoelectric effect is lost Ultrasonography?
Options:
  1. Curie point
  2. Melting point
  3. Freezing point
  4. Niquist limit

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   A 'Tower of Silence' is a circular, raised structure for exposure of the dead, particularly to scavenging birds for the purposes of excarnation. It is associated with the believers of which of the following religions?
Options:
  1. Christians
  2. Zoroastrians
  3. Taoists
  4. Judaists

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   "Atman is everything and everything is Atman" is the -------doctrine
Options:
  1. Buddhist
  2. Jaina
  3. Pantheistic
  4. Zoroastrian

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   Economic activities carried out in an economy also known as
Options:
  1. production
  2. investment
  3. consumption
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Earth is the unique planet to have liquid
Options:
  1. Oxygen
  2. Hydrogen
  3. Water
  4. Nitrogen

Answer: Option 3

Explanation:

The specialty of the planet Earth to sustain life is its quality of possessing liquid water. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Among the following kings of England, who was forced to sign the 'Magna Carta' or 'The Great Charter of the Liberties of England'?
Options:
  1. King Richard I
  2. King Louis
  3. Henry III
  4. King John

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Sampurna Gramin Yojna was launched on
Options:
  1. 26 January 2001
  2. 1 April 2001
  3. 1 July 2001
  4. 25 September 2001

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





In the end, it wasn't death that surprised her but the stubbornness of life.
-Jeffrey Eugenides The Virgin Suicides