IBPS General Awareness questions and answers - Set 4


1:   Among the following synthetic fibres, which one is called artificial silk?
Options:
  1. Nylon
  2. Rayon
  3. Polyester
  4. Olefin

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The human skin can tolerate which of the following maximum temperatures, without getting blisters?
Options:
  1. 40 degree centigrade
  2. 60 degree centigrade
  3. 80 degree centigrade
  4. 100 degree centigrade

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   What was the name of the person whom Buddha designated as his successor?
Options:
  1. Sarvaka
  2. Kashyapa
  3. Yasas
  4. Lama

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   In which year did the famous Crimean War begin?
Options:
  1. 1851
  2. 1853
  3. 1856
  4. 1859

Answer: Option 2

Explanation:

The Crimean War (October 1853-February 1856) was fought mainly on the Crimean Peninsula between the Russians and the British, French, and Ottoman Turkish, with support, from January 1855, by the army of Sardinia-Piedmont. The war arose from the conflict of great powers in the Middle East and was more directly caused by Russian demands to exercise protection over the Orthodox subjects of the Ottoman sultan. Another major factor was the dispute between Russia and France over the privileges of the Russian Orthodox and Roman Catholic churches in the holy places in Palestine. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following mixtures cannot be separated by fractional distillation :
Options:
  1. Acetone & Methyl Alchol
  2. Chloroform & Benzene
  3. Water & Ethyl Alchol
  4. Benzene & Toluene

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following changes in weather is indicated by the reading of the barometer going down?
Options:
  1. Storm
  2. Snow
  3. Rainfall
  4. Intense heat

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following Hindu religious leaders, spiritual gurus and social reformers wrote the Hindi book 'Satyarth Prakash' (The Light of Truth)?
Options:
  1. Swami Dayananda Saraswati
  2. Maharishi Mahesh Yogi
  3. Sri Aurobindo
  4. Swami Vivekananda

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   On which of the following dates did the Constituent Assembly for undivided India meet for first time?
Options:
  1. 6th December, 1946
  2. 9th December, 1946
  3. 20th February, 1947
  4. 3rd June, 1947

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The first session of the Indian National Congress was disdainfully dismissed, as representing the views of the microscopic minority of Indians by
Options:
  1. Lord Ripon
  2. Lord Curzon
  3. Lord Dufferin
  4. Lord Lansdowne

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following novelists wrote the epic novel 'Manvini Bhavai'?
Options:
  1. Uma Shankar Joshi
  2. Tara Shankar Bandopadhyaya
  3. Jai Shankar Prasad
  4. Pannalal Patel

Answer: Option 4

Explanation:

Pannalal Nanalal Patel (May 7, 1912 - April 6, 1989) was a renowned Gujarati author. He was the recipient of Jnanpith Award in 1985. Manavini Bhavai, published in 1947, is one of the most celebrated novels of Patel and many believe that he won the award specifically for this novel. It is rated by many critics as the most powerful portrayal of Gujarat's rural life and the struggles surrounding it. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Which of the following is an endemic species found in Western Ghats, India
Options:
  1. Marsh Mongoose
  2. Indian rhinoceros
  3. Brown Palmcivet
  4. Flying Squirrel

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Who ended the Dual System Government of Bengal in 1772?
Options:
  1. Lord Warren Hastings
  2. Lord Canning
  3. Lord Dalhousie
  4. Lord Cornwallis

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Humans have contributed to habitat destruction by
Options:
  1. clearing land and use of chemicals for farming
  2. producing green house gases through use of fossil fuels
  3. exploitation of land and water for mining of scare resources
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Manapouri lake is situated in
Options:
  1. South Korea
  2. China
  3. Malaysia
  4. New Zealand

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Which of the following famous scientists is known as the 'Father of electricity'?
Options:
  1. William Gilbert
  2. Benjamin Franklin
  3. Michael Faraday
  4. Nikola Tesla

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Warren Hastings was the first governor general of India. According to him, which two languages were must for British Civil Servants to study before coming to India?
Options:
  1. Persian & Hindi
  2. Urdu & Hindi
  3. Urdu & Persian
  4. Hindi & Punjabi

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   In which language has Ramcharitmanas been written by Tulsidas ?
Options:
  1. Sanskrit
  2. Hindi
  3. Pali
  4. Prakrit

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   In which of the following years was English introduced as a media of education in India?
Options:
  1. 1835
  2. 1838
  3. 1853
  4. 1883

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   For the process of decolourisation of raw sugar, which of the following types of charcoal is used?
Options:
  1. Animal charcoal
  2. Sugar charcoal
  3. Coconut charcoal
  4. Wood charcoal

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Which of the following is involved in the rusting of iron?
Options:
  1. Oxidation
  2. Reduction
  3. Decomposition
  4. Displacement

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Oranges are rich source of which of the following essential nutrients for humans?
Options:
  1. carbohydrates
  2. fats
  3. proteins
  4. vitamins

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Which of the following is a Pineapple actually?
Options:
  1. A single fruit.
  2. A collection of fruits.
  3. A stem of the plant.
  4. A collection of leaves.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   When was Chandrashekhar Azad became martyr
Options:
  1. Jhansi
  2. Orcha
  3. Allahabad
  4. Lucknow

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   What are Oncogenes?
Options:
  1. They are genes present in prokaryotic cells.
  2. They are tumor inducing genes.
  3. They are ancestral genes.
  4. They are genes inhibiting cell divisions.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Who was accused at the Rivonia Trial?
Options:
  1. Winston Churchill
  2. Nelson Mandela
  3. Sadam Hussain
  4. Martin Luther King

Answer: Option 2

Explanation:

Nelson Mandela was convicted to life imprisonment at Rivonia Trial. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Haem is the important biologically in the myoglobin, which is used to store
Options:
  1. nitrogen n muscles
  2. chlorine in muscles
  3. oxygen in muscles
  4. carbon dioxide in muscles

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Name the mouthpiece of Indian Rashtriya Swayamsevak Sangh.
Options:
  1. The Tribune
  2. The Ghadar
  3. The Leader
  4. The Organiser

Answer: Option 4

Explanation:

On 17 July 1947, RSS issued its mouthpiece named The Organiser. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   Winston Churchill was declared Man of the Half Century by Time Magazine in which year?
Options:
  1. 1945
  2. 1947
  3. 1949
  4. 1950

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Nyctalopia is commonly known as
Options:
  1. Night Blindness
  2. Scurvy
  3. Leprosy
  4. Common Cold

Answer: Option 1

Explanation:

It is a Greek Word meaning Night Blindness. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Among the following, which one is not a computer operating system?
Options:
  1. Windows NT
  2. Java
  3. DOS
  4. Unix

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Why does a distinctly sweetish taste become noticeable, if one chews an unsweetened chapatti for a short time?
Options:
  1. Since carbohydrate is converted into sugar in the mouth.
  2. Since protein is converted into sugar in the mouth.
  3. Since fat is converted into sugar in the mouth.
  4. Since vitamins are converted into sugar in the mouth.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Who is the first Air Chief to receive the honour of 'Marshal'
Options:
  1. Arjun Singh
  2. Satish Kumar Sarin
  3. S K Mehra
  4. Yashwant Teinis

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   Which is not correctly matched
Options:
  1. Raja Rao : Telgu
  2. Gobind Trimbuk Deshpande : Marathi
  3. tara Shankar Joshi : Gujarati
  4. Subramaniyam Bharati : Tamil

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   The term 'Living Fossil' is used for which of the following animals?
Options:
  1. Polystomella
  2. Peripatus
  3. Sea cucumber
  4. Sacculina

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Stupa is a religious monument of
Options:
  1. Jains
  2. Buddhists
  3. Jews
  4. Parsis

Answer: Option 2

Explanation:

A Stupa is a mound-like or hemispherical structure containing relics of Buddhists and used as a place of meditation. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   For a person to be astronaut in USA, he/she should be less than
Options:
  1. 8 feet tall
  2. 7 feet tall
  3. 6 feet tall
  4. 5 feet tall

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Which of the following diseases is caused by the deficiency of iron in diet?
Options:
  1. jaundice
  2. anaemia
  3. goitre
  4. scurvy

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   The constellation which moves around the pole star
Options:
  1. cassiopeia
  2. orion
  3. big bear
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   'Lali' was the name of horse for which more than 10,000 soldiers got killed in a battle. Which ruler was keen to obtain this horse?
Options:
  1. Ranjit Singh
  2. Aurangzeb
  3. Akbar
  4. Ashoka

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Vincent was a signature of which painter ?
Options:
  1. Van Gogh
  2. Leonardo da Vinci
  3. Rembrandt
  4. Pablo Picasso

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   In which of the following areas of the human body are red blood corpuscles formed?
Options:
  1. Liver
  2. Small intestine
  3. Kidneys
  4. Bone marrow

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   mahajanapada situated on the bank of river Godavari was
Options:
  1. Avanti
  2. Vatsa
  3. Assaka
  4. Kamboja

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which of the following gas is known as Stranger gas :
Options:
  1. Argon
  2. Xenon
  3. Chromium
  4. Helium

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   Sun loving plants are
Options:
  1. halophytes
  2. sciophytes
  3. heliophytes
  4. autotropes

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Which of the following took place during the period of Lord Canning
Options:
  1. Mysore war
  2. Afghan War
  3. First session of Indian National Congress
  4. sepoy mutiny of 1857

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Among the following cities of the Indian state of Rajasthan, which one is called 'White City'?
Options:
  1. Jaipur
  2. Jodhpur
  3. Udaipur
  4. Ajmer

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The all-time best-selling novel 'Nineteen Eighty-four' is written by which of the following eminent English novelists?
Options:
  1. D. H. Lawrence
  2. George Orwell
  3. Graham Greene
  4. E. M. Forster

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   For blue-black ink preparation the materials that are used among the following ones are
Options:
  1. Gallic acid
  2. Tannic acid
  3. Ferrous sulphate
  4. All of these

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which of the following persons was the first individual Olympic medal winner from independent India?
Options:
  1. K. D. Jadhav
  2. Harihar Banerjee
  3. Pradip Bode
  4. Raj Kumar Mehara

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Which of the following is the 'Slack Season' in the Indian Economy?
Options:
  1. Mar - Apr
  2. Oct - Mar
  3. Apr - Sep
  4. Jan - June

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





If your waiting for someone you respect to say what you need to hear, you may never hear it. Gems hide under any rock.
-Garrett McCoy