IBPS General Awareness questions and answers - Set 3


1:   In which of the following regions in India there is an extensive practice of Dry Farming?
Options:
  1. Kanara plains
  2. Deccan region
  3. Coromandel plains
  4. Punjab plains

Answer: Option 2

Explanation:

Dry Farming is a type of farming practiced in arid areas without irrigation by planting drought-resistant crops and maintaining a fine surface tilth or mulch that protects the natural moisture of the soil from evaporation. The Deccan Plateau is a large plateau in India which covers the majority of the southern part of the country. It is between three mountain ranges and extends over eight Indian states. The Deccan Plateau covers 43 per cent of India's landmass. The plateau's climate is drier than that on the coasts and is arid in places. The dry land areas of the Plateau sees not only low rainfall but also extremely unpredictable. Thus dry farming is the only way out in such a region and as a major provider of organic manure, livestock is crucial to the stability of dryland agriculture along with the crucial role played by cattle in conducting the farming operations. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which of the following weapons were used by the Harrapan people
Options:
  1. Tiger claws and poisoned arrows
  2. Mace heads and missiles
  3. arrows and swords
  4. daggers and spears

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The name of weekly paper Annie Besant founded was
Options:
  1. The Leader
  2. Weekly Riser
  3. Common Weal
  4. The Reuters

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The assistant referees of which game have flags in their hands?
Options:
  1. Hockey
  2. Cricket
  3. Football
  4. Volleyball

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following Vedic sages reduced the 60,000 sons of King Sagara into ashes, according to Hindu mythology?
Options:
  1. Vashishta
  2. Durvasa
  3. Kapila
  4. Vishwamitra

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The first Buddhist council was held in the reign of
Options:
  1. Bimbisara
  2. Ajatshatru
  3. Ashoka
  4. Kanishka

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Among the following organs of the human body, which one is used in the purification of blood?
Options:
  1. Liver
  2. Kidney
  3. Spleen
  4. Lungs

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   What does the 'Solar Corona' mainly consist of?
Options:
  1. cosmic rays
  2. molten lava
  3. gases
  4. ice

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The moisture content of food grains at the time of harvesting should not be higher than what percentage, to ensure safe storage?
Options:
  1. 14 percent
  2. 16 percent
  3. 18 percent
  4. 20 percent

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The memorial place of which of the following former Indian Prime Ministers is known as 'Vijay Ghat'?
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Lal Bahadur Shastri
  3. Indira Gandhi
  4. Rajiv Gandhi

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Which Pakistani Soldier surrender in 1971
Options:
  1. General Yahya Khan
  2. General Yakub
  3. General Niyazi
  4. General Malik

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   What is the minimum age limit for the post of President of India
Options:
  1. 45 years
  2. 35 years
  3. 25 years
  4. 30 years

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   The volcano Maxwell Montes is so high that its height crosses Mount Everest. Where is this volcano located?
Options:
  1. Saturn
  2. Mars
  3. Uranus
  4. Venus

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   Which of the following is the dental formula of man?
Options:
  1. 1232/1232
  2. 2123/2123
  3. 2132/2132
  4. 2023/2023

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Playa lakes are found in ----------areas
Options:
  1. volcanic
  2. desert
  3. plain
  4. mountainous

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   The difference between the mean temperature of its parallel is called
Options:
  1. inversion of temperature
  2. temperature anomaly
  3. annual range of temperature
  4. the lapse rate of temperature

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   Species are most likely to be conserved by humans, if they have
Options:
  1. instrumental value
  2. institutional value
  3. intrinsic value
  4. aesthetic value

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Among the following forms of carbon, which one is used as a reinforcing filler in rubber tyres?
Options:
  1. Graphite
  2. Coal
  3. Coke
  4. Carbon black

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Nilgiris is famous for which tribe?
Options:
  1. Gond
  2. Toda
  3. Banni
  4. Bhil

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   National Population policy (NPP)2000 aims at stabilizing the population of India by the year
Options:
  1. 2025
  2. 2035
  3. 2040
  4. 2050

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   The temple of Angkorvat is in
Options:
  1. Laos
  2. Vietnam
  3. Myanmar
  4. Cambodia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Which of the following is not the part of North Atlantic Ocean current system
Options:
  1. Irminger current
  2. Labrador current
  3. Brazilian current
  4. Canarie current

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   The principle of generation of induced current in a coil by rotating it in a magnetic field is used in the making of which of the following electrical devices?
Options:
  1. Electromagnet
  2. Electric motor
  3. Electric generator
  4. Electric watt meter

Answer: Option 3

Explanation:

In electricity generation, an electric generator is a device that converts mechanical energy to electrical energy. A generator forces electric current to flow through an external circuit. Electric generators are essentially coils of electric conductors, usually copper wire, that are tightly wound onto a metal core and are mounted to spin around inside an array of large magnets. Anytime an electric conductor moves through a magnetic field, the magnetism will interact with the electrons in the conductor to induce a flow of electrical current within it. The conductor coil and its core are called the armature. By connecting the armature to the shaft of a mechanical power source, such as an engine, the copper conductor can spin at very high speeds through the magnetic field, producing a powerful flow of electricity. The same principle applies whether the generator is driven by a bicycle wheel, a tractor engine or a steam turbine. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   The highest Himalayan peak in India is
Options:
  1. Kanchenjunga
  2. K2
  3. Nanda Devi
  4. Nanga Parbat

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Which of the following famous writers wrote the book 'Gulliver's Travels'?
Options:
  1. Charles Lamb
  2. Charles Dickens
  3. Alexander Dumas
  4. Jonathan Swift

Answer: Option 4

Explanation:

Gulliver's Travels, a misanthropic satire of humanity, was written in 1726 by Jonathan Swift. Like many other authors, Swift uses the journey as the backdrop for his satire. He invents a second author, Captain Lemuel Gulliver, who narrates and speaks directly to the reader from his own experience. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   Bad Breath disease is known by which scientific name?
Options:
  1. Giardiasis
  2. Celiac Disease
  3. Intussusception
  4. Halitosis

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   Potomac river flows through the city of
Options:
  1. Washington D.C.
  2. Jordan
  3. Cairo
  4. Johannesburg

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   In which of the following Indian states is the Loktak Lake located?
Options:
  1. Nagaland
  2. Tripura
  3. Manipur
  4. Orissa

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Who wrote Tughlaqnamah
Options:
  1. Raskhan
  2. Amir Khusrau
  3. Isami
  4. Malik Mohammad Jaisi

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Who among the following was the Viceroy upon whom a bomb was thrown, but he did not change his attitude towards the Indians?
Options:
  1. Lord Hardinge
  2. Warren Hastings
  3. Lord Curzon
  4. Lord Chelmsford

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   In which year did Alexander invade India
Options:
  1. 326 BC
  2. 336 BC
  3. 320BC
  4. 316BC

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Derasar is a word used in Gujarat and Rajasthan for the temples of
Options:
  1. Jains
  2. Parsis
  3. Sikhs
  4. Marathas

Answer: Option 1

Explanation:

A Jain temple is the place of worship for Jains, the followers of Jainism, Derasar is a word used for a Jain temple in Gujarat and Rajasthan. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   'Angels & Demons' is a mystery-thriller novel written by which of the following American authors?
Options:
  1. James Patterson
  2. Dan Brown
  3. Thomas Gifford
  4. Robert Ludlum

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   John Holland is known for the invention of
Options:
  1. Radar
  2. Modern Submarine
  3. Anti Tank Missiles
  4. Xerox Machine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Among the following which one has the largest number of neighbouring countries sharing the land border
Options:
  1. Sudan
  2. Brazil
  3. China
  4. Zaire

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   From which of the following Financial Institutions was the 'Structural Adjustment Loan' to Support Indian Economy's leap into a more competitive and efficient environment secured?
Options:
  1. The World Bank
  2. Bank of America
  3. The Asian Development Bank
  4. International Monetary Fund

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The Southernmost point of India Indira Point is in ............... .
Options:
  1. Tamilnadu
  2. Kerala
  3. Lakshdweep
  4. Andaman & Nicobar Islands

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Ontario is one of the Great lakes. It is situated in
Options:
  1. South America
  2. North America
  3. Africa
  4. Antarctica

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Deficit financing means
Options:
  1. printing of new currency notes to meet the deficit in the government budget
  2. meeting the deficit by taking loan from World Bank
  3. borrowing from market and financial institutions to meet the dificit
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   For making artificial sweetener saccharin, which of the following organic compounds is used?
Options:
  1. Benzene
  2. Toluene
  3. Phenol
  4. Aniline

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   Under which rule 2 Ashokan pillars are brought into India:
Options:
  1. Mohammad-bin-Tughluq
  2. Balban
  3. Firoz shah Tughluq
  4. Jahangir

Answer: Option 3

Explanation:

2 Ashokan pillars were brought one from Ambala and another one from Meerut Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   The shape of a rain drop is spherical due to :
Options:
  1. Viscocity
  2. Surface Tension
  3. Elasticity
  4. Gravitation

Answer: Option 2

Explanation:

Surface Tension decreases with rise in temperature and becomes Zero at the critical temperature Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   In which of the following places were all the three Round Table Conferences held?
Options:
  1. Calcutta
  2. Bombay
  3. Manchester
  4. London

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The islands of 'Gozo' and 'Comino' are located in the North-West region of which of the following countries?
Options:
  1. Cyprus
  2. Malta
  3. Italy
  4. France

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   How many Earth days does the planet Mercury take to orbit the Sun?
Options:
  1. 75
  2. 80
  3. 88
  4. 94

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   A population that is at equilibrium is
Options:
  1. experiencing a slow rate of growth
  2. staying at about the same size
  3. slowly losing size because of increases in environmental resistance
  4. has most likely just lost a key predator

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The reservoir Gobind Sagar is on which river in Punjab
Options:
  1. Sutlej
  2. Son
  3. Rihand
  4. Narmada

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   Aravalli ranges are an example of
Options:
  1. straight mountains
  2. block mountains
  3. residual mountains
  4. volcanic mountains

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Govt. of free India was established by Subhas Chandra Bose. Where?
Options:
  1. India
  2. Singapore
  3. Japan
  4. Russia

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   What is the name of the weed that is eradicated by using the cochineal insects?
Options:
  1. Chaulai
  2. Javi
  3. Bathua
  4. Opuntia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Your life begins to change the day you take responsibility for it.
-Steve Maraboli Unapologetically You: Reflections on Life and the Human Experience