IBPS General Awareness questions and answers - Set 2


1:   Who founded the city of Warangal
Options:
  1. Prataparudra
  2. Rudramadevi
  3. Rudradeva
  4. Ganapatideva

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The tendency towards carving out autonomous states first became prominent and started to gain momentum since the period of
Options:
  1. Farrukhsiyar
  2. Ahmad Shah
  3. Muhammad Shah
  4. Bahadur Shah I

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Ogaden region has been a source of conflict between
Options:
  1. Morocco and Algeria
  2. Nigeria and Cameroon
  3. Angola and Zambia
  4. Ethiopia and Somalia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Ranjitsinhji was England cricketer of Indian origin. How many matches was played by him in the World Cup?
Options:
  1. 10
  2. 20
  3. 21
  4. Zero

Answer: Option 4

Explanation:

At the time of Ranjitsinhji, World Cup Cricket was not yet initiated. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The vegetable which was considered appropriate for charity due to its many layers was
Options:
  1. Bottle Gourd
  2. Onion
  3. Chickpea
  4. Arame

Answer: Option 2

Explanation:

Ancient people regarded Onion as a mark of charity die to its many layers. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   'The Killer Instinct' is a book written by which of the following persons?
Options:
  1. Sulakshan Mohan
  2. M. K. Santhanam
  3. O. P. Sabharwal
  4. Subash Jain

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which Indian state is known as 'Land of Five Rivers'
Options:
  1. Uttar Pradesh
  2. Punjab
  3. Haryana
  4. Jammu Kashmir

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which 2 colors constitute Swiss Flag?
Options:
  1. White and Blue
  2. White and Red
  3. White and Green
  4. White and Orange

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Samadhi Sapthakam, a condolence poem on the death of chattambi swamikal was written by
Options:
  1. K Kelappan
  2. Pandit Karuppan
  3. Sree Narayana Guru
  4. Kumaran Asan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   When were the agricultural prices commission and the food corporation of India established
Options:
  1. 1960
  2. 1965
  3. 1966
  4. 1969

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   The first Indian women to win an individual Gold Medal in the Asian Games is
Options:
  1. M. D. Valsamma
  2. Kamaljeet Sandhu
  3. P. T. Usha
  4. Karnam Malleswari

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   Abattoir is a place where
Options:
  1. First Aid is given.
  2. Animals are slaughtered.
  3. Artificial Eggs are manufactured.
  4. Commandos are trained.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Which allotrope of carbon is in rigid three dimensional structure
Options:
  1. graphite
  2. fullerence
  3. diamond
  4. carbon black

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   When is the International Day of Non-violence observed?
Options:
  1. 2nd October
  2. 13th September
  3. 20th December
  4. 12th October

Answer: Option 1

Explanation:

The International Day of Non-Violence is observed on 2 October, the birthday of Mohandas Gandhi. This day is referred to in India as Gandhi Jayanti. In January 2004, Iranian Nobel laureate Shirin Ebadi had taken a proposal for an International Day of Non-Violence from a Hindi teacher in Paris teaching international students to the World Social Forum in Bombay. The idea gradually attracted the interest of some leaders of India's Congress Party ("Ahimsa Finds Teen Voice", The Telegraph, Calcutta) until a Satyagraha Conference resolution in New Delhi in January 2007 initiated by Sonia Gandhi and Archbishop Desmond Tutu called upon the United Nations to adopt the idea. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Mahmud Ghazni took away Sandalwood Gates from India in eleventh century. Who brought them back?
Options:
  1. Lord Ellenborough
  2. Lord Hardinge
  3. Lord Dufferin
  4. Lord Auckland

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Which of the following cricketers created One Day International cricket history in the ICC World Cup 2015 by becoming the first batsman to score four consecutive one day international centuries?
Options:
  1. Brendon McCullum
  2. Chris Gayle
  3. AB De Villiers
  4. Kumar Sangakkara

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   John Cabot is credited with the discovery of
Options:
  1. Canada
  2. Pacific Ocean
  3. Cape of Good Hope
  4. Brazil

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   To complete their growth, plants primarily require the elements
Options:
  1. Oxygen, phosphorus, potassium
  2. Sulphur, iron, magnesium
  3. Nitrogen, phosphorus, potassium
  4. Hydrogen, oxygen, phosphorus

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   Which among the following is the chief nitrogenous waste in humans?
Options:
  1. Ammonia
  2. Ammonium nitrate
  3. Urea
  4. Uric acid

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Which of the following parts of the human body is affected by a disease named Spondylitis?
Options:
  1. kidney
  2. lungs
  3. brain cells
  4. spinal column

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   What was the design of parachute designed by Leonardo da Vinci?
Options:
  1. Dome Shaped
  2. Pyramid Shaped
  3. Wing-Shaped
  4. Spherical Shaped

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   The Ellora Caves were built by rulers of which of the following ancient Indian dynasties?
Options:
  1. Pallavas
  2. Chalukyas
  3. Pandyas
  4. Rashtrakutas

Answer: Option 4

Explanation:

Ellora is an archaeological site, 29 km (18 mi) North-West of the city of Aurangabad in the Indian state of Maharashtra, built by the Rashtrakuta dynasty. It is also known as Elapura (in the Rashtrakuta literature-Kannada). Well known for its monumental caves, Ellora is a World Heritage Site. Ellora represents the epitome of Indian rock-cut architecture. The 34 "caves" are actually structures excavated out of the vertical face of the Charanandri hills. Rashtrakuta was a royal dynasty ruling large parts of the Indian Subcontinent between the sixth and the 10th centuries. During their rule architecture reached a milestone in the Dravidian style, the finest example of which is seen in the Kailasanath Temple at Ellora. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which of the following objectives were aimed by Cripps' Mission?
Options:
  1. To give complete independence to united India.
  2. To widen the gulf between the Congress and the Muslim League.
  3. To reach a compromise between Congress demand of united India and Muslim League's demand for a partitioned India.
  4. To give proportional representation to the Muslims under the framework of the new Constitution.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   U-238 gets converted to which of the following isotopes in a fast breed reactor?
Options:
  1. U-235
  2. U-237
  3. Co-60
  4. Plutonium-239

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   Which of the following dedicated the Gayatri Mantra
Options:
  1. Surya
  2. Savitry
  3. Maruti
  4. Soma

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   'The theory of evolution' was formulated by which of the following scientists?
Options:
  1. Charles Darwin
  2. Isaac Newton
  3. Aristotle
  4. Alexander Fleming

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   The communal award declared by British Prime Minister Ramsay Macdonald in 1932 granted a separate electorate in British India for the
Options:
  1. Muslims
  2. depressed classes
  3. Sikhs
  4. Anglo-Indians

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   First Indian expedition to Antarctica was led by which of the following persons?
Options:
  1. Sayed Z. Qasim
  2. V. K. Raina
  3. Harsh K. Gupta
  4. Rasik Ravindra

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   Which among the following North American rivers forms part of the boundary between the United States and Mexico?
Options:
  1. Mississippi
  2. Missouri
  3. Rio Grande
  4. Mackenzie

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   Ultraviolet rays were first observed by who among the following?
Options:
  1. Rutherford
  2. Johann Wilhelm Ritter
  3. William Herschel
  4. Auguste Comte

Answer: Option 2

Explanation:

Ultraviolet (UV) light is electromagnetic radiation with a wavelength shorter than that of visible light, but longer than X-rays, that is, in the range between 400 nm and 10 nm, corresponding to photon energies from 3 eV to 124 eV. It is so-named because the spectrum consists of electromagnetic waves with frequencies higher than those that humans identify as the color violet. These frequencies are invisible to most humans except those with aphakia. Near-UV is visible to a number of insects and birds. UV light is found in sunlight and is emitted by electric arcs and specialized lights such as mercury lamps and black lights. The discovery of UV radiation was associated with the observation that silver salts darkened when exposed to sunlight. In 1801, the German physicist Johann Wilhelm Ritter made the hallmark observation that invisible rays just beyond the violet end of the visible spectrum darkened silver chloride-soaked paper more quickly than violet light itself. He called them "oxidizing rays" to emphasize chemical reactivity and to distinguish them from "heat rays", discovered the previous year at the other end of the visible spectrum. The simpler term "chemical rays" was adopted shortly thereafter, and it remained popular throughout the 19th century. The terms chemical and heat rays were eventually dropped in favour of ultraviolet and infrared radiation, respectively. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Anaemia is caused by the deficiency of which of the following vitamins?
Options:
  1. Vitamin B1
  2. Vitamin B6
  3. Vitamin B 12
  4. Vitamin D

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Which of the following ladies was the first woman President of the Indian National Congress?
Options:
  1. Kasturba Gandhi
  2. Annie Besant
  3. Sarojini Naidu
  4. Vijayalakshmi Pandit

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   What happens when a magnetic needle is placed at a neutral point?
Options:
  1. It turns at an angle smaller than 90 degree.
  2. It turns at an angle greater than 90 degree.
  3. It turns vertical.
  4. It turns horizontal.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   The Indian classical dance form of Kuchipudi originated from the Kuchipudi village, which is located in a district in the south Indian state of Andhra Pradesh. What is the name of that district?
Options:
  1. Anantapur
  2. Krishna
  3. Kurnool
  4. Nellore

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   In which of the following years was Burma separated from India?
Options:
  1. 1935
  2. 1937
  3. 1939
  4. 1941

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Which Rashtrakuta ruler established a victory pillar in Rameshwaram
Options:
  1. Krishna I
  2. Krishna II
  3. Srishna III
  4. Indra III

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   The principle of cleaning by soap is
Options:
  1. surface tension
  2. floatation
  3. viscosity
  4. elasticity

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Which of the following regarding the planning commission is not true
Options:
  1. it is not a statutory body
  2. it is headed by the Prime Minister
  3. its Deputy Chairman is the Minister of planning and programme implementation Ministry
  4. it drafts the five year plan

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Due to the deficiency of which of the following elements is goitre caused?
Options:
  1. zinc
  2. chlorine
  3. iron
  4. iodine

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Last Mughal Emperor of India was Bahadur Shah II. He was the son of
Options:
  1. Shah Alam II
  2. Akbar Shah II
  3. Shah Jahan III
  4. Alamgir II

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   India has been a member of the UN since
Options:
  1. 1945
  2. 1946
  3. 1944
  4. 1947

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Who was the successor after Murshil Quli Khan in the modern age?
Options:
  1. Shujauddin
  2. Sarfaraj Khan
  3. Farrukh Siyar
  4. Alivardi Khan

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Queen Victoria was crowned with 'Kaisar-i-Hind' in Delhi Durbar during the Viceroyalty of
Options:
  1. Warren Hastings
  2. Lord Lytton
  3. Lord Elgin
  4. Lord Minto

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The United Nations Organization came into existence on
Options:
  1. 24th October, 1945
  2. 24th December 1945
  3. 30th August 1945
  4. None of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Ashokan Pillars were brought from Ambala to Delhi by
Options:
  1. Qutubuddin Aibak
  2. Feroz Shah Tughlaq
  3. Alauddin Khilji
  4. Ashok

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   Name the National Park in Arunachal Pradesh sharing its border with Myanmar.
Options:
  1. Kaziranga National Park
  2. Namdapha National Park
  3. Bandipur National Park
  4. Dibru-Saikhowa National Park

Answer: Option 2

Explanation:

Namdapha National Park is the largest protected area in the Eastern Himalaya biodiversity hotspot and is located in Arunachal Pradesh in Northeast India. It shares its border with Myanmar. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   The World Environment Day is celebrated across the world on
Options:
  1. June 5
  2. April 7
  3. August 6
  4. June 16

Answer: Option 1

Explanation:

World Environment Day is celebrated on June 5 every year to raise awareness about Environmental Protection and issues related to it. It is being run by the United Nations Environment Programme (UNEP). It is being celebrated on June 5 since the United Nations Conference on the Human Environment began on June 5 in 1972. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   What is the minimum age limit for the post of member of member of Lok Sabha
Options:
  1. 45 years
  2. 35 years
  3. 25 years
  4. 30 years

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   Which Mughal emperor had a son named Akbar?
Options:
  1. Aurangzeb
  2. Shahjahan
  3. Akbar
  4. Jahangir

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Imperial Ballet School was founded in Russia in
Options:
  1. 1736
  2. 1738
  3. 1740
  4. 1742

Answer: Option 2

Explanation:

The Vaganova Academy of Russian Ballet is a school of classical ballet in Saint Petersburg, Russia and was established in 1738 during the reign of Empress Anna. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Being a cheerful hobbit, he had not needed hope, as long as despair could be postponed.(Of Sam)
-J.R.R. Tolkien The Two Towers