IBPS General Awareness questions and answers - Set 1


1:   Which city has nick name 'Millenium City'?
Options:
  1. Cuttak
  2. Bangalore
  3. Chennai
  4. Kolkatta

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest int he world
Options:
  1. Gol Gumbaz, Bijapur
  2. Tomb of Sher Shah, Sasaram
  3. Jama Masjid, Delhi
  4. Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq, Delhi

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   In which of the following sessions was the Congress split into moderates and extremists?
Options:
  1. Ahmedabad
  2. Madras
  3. Lucknow
  4. Surat

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Dr Theodore Maiman's beam of ruby red light is known by the popular name of
Options:
  1. X Ray
  2. Infra Red Ray
  3. Gamma Ray
  4. Laser Beam

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The comment, Cripps Mission was a 'post-dated cheque on a crashing bank', was made by which of the following Indian national leaders?
Options:
  1. Sardar Vallabhbhai Patel
  2. Mahatma Gandhi
  3. Subhas Chandra Bose
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The network of endoplasmic reticulum is present in the :
Options:
  1. Nucleus
  2. Cytoplasm
  3. Nucleolus
  4. Chromosomes

Answer: Option 2

Explanation:

The endoplasmic reticulum is a network of flattened sacs and branching tubules that extends throughout the cytoplasm in plant and animal cells. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   In PANDANUS [Screw pine] root cap is
Options:
  1. Absent
  2. simple,multicellular
  3. Multiple ,multicellular
  4. Replaced by root pockets

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   OCR stands for
Options:
  1. Optical Character Recognition
  2. Optical CPU Recognition
  3. Optimal Character Rendering
  4. Other Character Restoration

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Bernoulli's principle is applicable to the working of
Options:
  1. Gas lighter
  2. Gas stove
  3. Bunsen burner
  4. None of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Name the British governor general who was elected to the British Parliament, but was declared ineligible.
Options:
  1. Hollwell
  2. Robert Clive
  3. Saunders
  4. Warren Hastings

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

11:   Who among the following was elected as the President of Calcutta session of INC in 1917:
Options:
  1. Madan Mohan Malaviya
  2. Bipin Chandra Pal
  3. Annie Besant
  4. Jawahar Lal Nehru

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

12:   On the packet of a packaged food product, what is the symbol that indicates that the food is vegetarian
Options:
  1. a green plus mark
  2. a green square in a circle
  3. a green leaf of a plant
  4. a green circular dot in the square

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

13:   Japanese emperor's surname is
Options:
  1. Yokozuna
  2. Aijinomoto
  3. Fuji
  4. He does not have one

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

14:   "A Farewell To Arms" is written by
Options:
  1. Ernest Hemingway
  2. William Faulkner
  3. William Shakespeare
  4. Robin Bush

Answer: Option 1

Explanation:

Ernest Miller Hemingway was an American novelist, short story writer, and journalist. A Farewell to Arms is a novel by Ernest Hemingway set during the Italian campaign of World War I. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

15:   Which of the following is not a Directive Principle
Options:
  1. to raise level of nutrition
  2. to develop scientific temper
  3. to promote economic interests of weaker sections
  4. to separate judiciary from executive

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

16:   Sarala Das was a 15th-century poet and scholar of Odia literature. His real name was
Options:
  1. Balakrishna Iyer
  2. Sadashiva Swamy
  3. Sidhesvar Parinda
  4. Sambaran

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

17:   The main aim of watershed management strategy of India is
Options:
  1. promoting silviculture
  2. hill slope management
  3. arid land management
  4. soil conservation

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

18:   Which one of the following is also known as Top slip
Options:
  1. Simplipal national Park
  2. Periyar Wildlife Sanctuary
  3. Manjira Wildlife Sanctuary
  4. indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

19:   plant steroid used as a precursor for the synthesis of cortico steroid
Options:
  1. solanine
  2. diosgenin
  3. solanidine
  4. veratridine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

20:   Last captain not born in England, but to captain the side in test cricket was
Options:
  1. Eoin Morgan
  2. Joe Root
  3. Alaistair Cook
  4. Naseer Hussain

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

21:   Where did East India Company make its first factory
Options:
  1. Surat
  2. Baroda
  3. Kalkata
  4. Cuttack

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

22:   Which of the following insects make a clicking sound?
Options:
  1. flies
  2. crickets
  3. beetles
  4. cockroaches

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

23:   Which of the following forts was not built by Akbar
Options:
  1. Lahore Fort
  2. Allahabad Fort
  3. Gwalior Fort
  4. Agra Fort

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

24:   Glaucoma affects what part of the body?
Options:
  1. Central Nervous System
  2. Eyes
  3. Feet
  4. Heart

Answer: Option 2

Explanation:

Glaucoma is an eye disorder due to increase in blood pressure in the eye ball resulting in loss of vision. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

25:   When a ship crosses from West to East it :
Options:
  1. Losses 1 day
  2. Gains 1 day
  3. Neither Gains nor losses
  4. Remain Constant

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

26:   'Waiting for the Mahatma' is a novel written by which of the following Indian authors?
Options:
  1. R. K. Narayan
  2. Harilal Upadhyay
  3. Amrita Pritam
  4. Manohar Malgonkar

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

27:   For which of the following purposes is an electroencephalogram used?
Options:
  1. For measuring changes in temperature.
  2. For maintaining constant temperature.
  3. For recording the changes in electric potential in brain areas.
  4. None of these.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

28:   'Beef and Lamb in a Stew' show was presented on an Indian tour by the cricketers
Options:
  1. Allan Lamb and Graham Gooch
  2. Allan Lamb and Ian Botham
  3. Ian Botham and Sir Viv Richards
  4. Allan Lamb and Keith Fletcher

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

29:   An alien does not enjoy the
Options:
  1. social rights
  2. political rights
  3. religious rights
  4. cultural rights

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

30:   West Indies are group of islands between Florida and
Options:
  1. Guyana
  2. Brazil
  3. Austria
  4. Venezuela

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

31:   Through which Newspaper did Lala Lajpat Rai inspired the people of India to struggle
Options:
  1. Samvad Kaumudi
  2. Hindustan
  3. Kayasth Samachar
  4. Dainik Struggle

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

32:   Which of the following four state combinations are parties to the dispute regarding the sharing of the Cauvery water?
Options:
  1. Tamil Nadu, Karnataka, Telangana and Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Puducherry
  3. Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Kerala and Puducherry
  4. Karnataka, Andhra Pradesh, Kerala and Telangana

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

33:   The function of 'Iodised Salt' in the human body is which one of the following?
Options:
  1. It helps in checking the cholesterol level in blood.
  2. It controls the functions of the thyroid glands.
  3. It makes the body immune to viral diseases.
  4. It slows down the ageing process.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

34:   The first planet of Jovian category is
Options:
  1. Jupiter
  2. Mars
  3. Earth
  4. Venus

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

35:   Among the following chemicals, which one is most suitable to control storage insects on a small scale?
Options:
  1. B. H. C.
  2. E. D. B.
  3. Celphos
  4. Sevidol

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

36:   Sarnath's Lion capital is attributed to
Options:
  1. Harshavardhana
  2. Kanishka
  3. Ashoka
  4. Chandragupta

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

37:   Smiling Buddha - the assigned code name of India's first conducted nuclear weapon test - was carried out in the year
Options:
  1. 1973
  2. 1974
  3. 1988
  4. 1996

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

38:   Which Indian state boasts to consume maximum amount of 'Hilsa'?
Options:
  1. Assam
  2. Bihar
  3. West Bengal
  4. Chhatisgarh

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

39:   Anaemia is caused in human due to the deficiency of :
Options:
  1. Vitamin A
  2. Vitamin K
  3. Vitamin B 7
  4. Vitamin B 12

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

40:   Which Indian share Oscar in the category Best Costume Designer for the movie Gandhi?
Options:
  1. Bhanu Athayia
  2. Arjun Bhasin
  3. Niharika Khan
  4. Shama Zaidi

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

41:   The logo of Amnesty International is
Options:
  1. A spade wrapped in barbed wire
  2. White dove on a blue flag
  3. A candle wrapped in barbed wire
  4. Blue dove on a white flag

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

42:   Which of the following authors wrote the English novel 'In Custody'?
Options:
  1. Vikram Seth
  2. Shobha De
  3. Anita Desai
  4. V. S. Naipaul

Answer: Option 3

Explanation:

'In Custody' (1984) is a novel set in India by Indian American writer Anita Desai. It was shortlisted for the Booker Prize in 1984. 'In Custody' by Anita Desai is a war between the languages - Urdu and Hindi, innocence and corruption, good and evil, loyalty and deception, success and failure, and poor and rich. It is the custody of the language Urdu which finds a custodian in Deven in the novel but it is not as lucky in real life. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

43:   Which city is called Sun City of India
Options:
  1. Kolkatta
  2. Bangalore
  3. Jodhpur
  4. Bhuvaneshwar

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

44:   The Panchayati Raj System was approved under which Committee :
Options:
  1. Shrivastav Committee
  2. Ashok Mehta Committee
  3. Balwant Rai Mehta Committee
  4. L.M.Singhvi Committee

Answer: Option 3

Explanation:

Balwant Rai Mehta Committee recommended that decision making should be decentralised and elected bodies should be established Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

45:   Noor Jehan is better known as
Options:
  1. Alia Bedi
  2. Pooja Bedi
  3. Meena Kumari
  4. Nargis

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

46:   A stimulant to which of the following organs of the human body is the drug yielded from foxglove plant?
Options:
  1. brain
  2. heart
  3. lungs
  4. kidney

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

47:   In which of the following years was the 'National Cadet Corps' (NCC) established in India?
Options:
  1. 1947
  2. 1948
  3. 1949
  4. 1950

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

48:   A British University was administered by which Asian for the first time?
Options:
  1. Maulana Abul Kalam Azad
  2. Lord Swaraj Paul
  3. Madan Mohan Malviya
  4. S Radhakrishanan

Answer: Option 2

Explanation:

Lord Swaraj Paul was the Chancellor of Wolverhampton University. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

49:   The core of Earth is made up of
Options:
  1. mainly of iron in the liquid form
  2. mainly of nickel in the liquid form
  3. both iron and silica in the liquid form
  4. both iron and magnesium in the plastic state

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

50:   Permanent Settlement of Bengal was introduced by
Options:
  1. Lord Warren Hasting
  2. Lord Wellesley
  3. Lord Clive
  4. Lord Cornwallis

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Os livros são escritos devido a anos virados do avesso por ideias que não nos libertam até serem escritas e, até mesmo então, a escrita é o último recurso, um resgate desesperado que pagamos para que a vida nos seja devolvida.
-Richard Bach Running from Safety: An Adventure of the Spirit