GK Questions and Answer, GK Quiz

1:  Where did the 'Itachuna Rajbari' palace located?
Options:
  1. Jharia (Jharkhand)
  2. Andul (West Bengal)
  3. Palasi (West Bengal)
  4. Memari (West Bengal)

Answer: Option4

Explanation:

The 'Itachuna Rajbari' palace was built by Narayan Kundu in 1766 in Memari (West Bengal) during the British rule in India. It is now a heritage spot to visit in West Bengal Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

2:  Which celebrated Indian made this statement - "The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead."?
Options:
  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Mahatma Gandhi
  3. Gopal Krishna Gokhale
  4. Swami Vivekananda

Answer: Option4

Explanation:

Swami Vivekananda, the celebrated social reformers of India, made this statement during the struggle of freedom in Pre-Independent India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

3:  Which of the following notable persons wrote the celebrated book 'Hind Swaraj'?
Options:
  1. Swami Shraddhanand
  2. B.G. Tilak
  3. M.K. Gandhi
  4. V.D. Savarkar

Answer: Option3

Explanation:

Mahatma Gandhi was the notable persons who wrote both the celebrated books 'Hind Swaraj' & autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' in Pre-Independent India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

4:  who was invited by Lord Wavell to make proposals for formation of an interim government?
Options:
  1. Maulana Abul Kalam Azad
  2. M.A. Jinnah
  3. Mahatma Gandhi
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option4

Explanation:

The Cabinet Mission of the British rule accepted the proposals by the Indian National Congress after 2nd World War. Thus the first interim government was formed in September 1946. The Governor-General Lord Wavell invited Jawaharlal Nehru to make proposals for formation of an interim government during the British rule in India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

5:  What is the term Bhagadudha meant in Vedic Society?
Options:
  1. The General
  2. Collector of taxes
  3. Gateman
  4. Treasurer

Answer: Option2

Explanation:

The term Bhagadudha refers to the Collector of taxes in the Vedic Society. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

6:  Who was the original planner of Dumdum road in Bengal which leads to present Airport in Kolkata?
Options:
  1. Jill Horners
  2. Margaret Maskeyline
  3. Anna Mary Robinson
  4. Margaret Mitchell

Answer: Option2

Explanation:

Margaret Maskeyline was also known as Lady Robert Clive because she was her wife during the British rule in India Lord Robert Clive was the British colonial administrator & Viceroy during that time. She was the original planner of Dumdum road in Bengal which leads to present Airport in Kolkata Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

7:  What was the main objectives by Cripps' Mission in 1942?
Options:
  1. To give proportional representation to the Muslims under the framework of the new Constitution.
  2. To reach a compromise between Congress demand of united India and Muslim League's demand for a partitioned India
  3. To widen the gulf between the Congress and the Muslim League.
  4. To give complete independence to united India

Answer: Option2

Explanation:

The setting up of a Constituent Assembly was proposed under Cripps Plan in 1942, was not acceptable to the Indian National Congress. They proposed dominion status for India after 2nd World War.Lord Linlithgow was the British colonial administrator & Viceroy during that time. Since it was not acceptable to the Indian National Congress, so Mahatma Gandhi made the comment that Cripps Mission was a 'post-dated cheque on a crashing bank'. It was actually heinous ploy the British rule to divide & rule India. The main objectives by Cripps' Mission was to reach a compromise between Congress demand of united India and Muslim League's demand for a partitioned India which was not acceptable to the Indian National Congress. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

8:  The Arya Samaj was founded by Swami Dayananda Saraswati in which year?
Options:
  1. 1893
  2. 1882
  3. 1875
  4. 1874

Answer: Option3

Explanation:

Swami Dayanand Saraswati started the Shuddi movement among the above pre-independence national leaders & social reformers of India. He was primarily responsible for the revival of Hinduism in the Pre-Independent India of 19th century. The Arya Samaj was founded by Swami Dayananda Saraswati in 1875. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

9:  What do you mean by the term Govukarta in Vedic Society?
Options:
  1. Head of the forest department
  2. Head of the Village
  3. Head of the Army
  4. None of the above

Answer: Option1

Explanation:

The term Govukarta refers to the Head of the forest department in the Vedic Society. The life of the man is divided into four stages - 1. Brhamachari (from birth to Marriage), 2. Grihasta ( After Marriage), 3. Banaprastra ( Going to Forest) & 4. Sanyasi (Last life). Since King with his wife & friends went to Banaprasta giving Yuvraja to become Maharaja ( King) after a certain age, so they appoint Head of the forest department during the rule. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

10:  What is the term Murshid in Sufi Movement during Medieval Period?
Options:
  1. Spiritual Teacher
  2. Priests
  3. Yoga Teachers
  4. Literary Teacher

Answer: Option1

Explanation:

The term Murshid refers to the Spiritual Teacher in Sufi Movement, the mystical Movement in Islam. They had lot of disciples also known as Murids Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

11:  In which year the 'Universal Declaration of Human Rights' was adopted by the U.N.?
Options:
  1. 1948
  2. 1947
  3. 1946
  4. 1945

Answer: Option1

Explanation:

After India gained independence in 1947, the Indian National leader C. Rajagopalachari was the only Indian & last Governor-General of free India. The 'Universal Declaration of Human Rights' was adopted by the U.N. in 1948 during his tenure. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

12:  Which Indian National leader gave the call - 'Back to Cripps' after the Constitutional deadlock due to the Quit India Movement?
Options:
  1. Rajendra Prasad
  2. C. Rajagopalachari
  3. Mahatma Gandhi
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: Option2

Explanation:

The setting up of a Constituent Assembly was proposed under Cripps Plan in 1942, was not acceptable to the Indian National Congress. They proposed dominion status for India after 2nd World War. Lord Linlithgow was the British colonial administrator & Viceroy during that time. Since it was not acceptable to the Indian National Congress, so Mahatma Gandhi made the comment that Cripps Mission was a 'post-dated cheque on a crashing bank'. The Indian National Congress session was held at Bombay in 1942 during the reign of Viceroy Lord Linlithgow. In that session they adopted the resolution to start the Quit India Movement. Mahatma Gandhi gave the famous clarion call 'Do or Die' for Indian freedom. But after the Constitutional deadlock due to the Quit India Movement, the Indian National leader C. Rajagopalachari gave the call - 'Back to Cripps' in the pre-independent India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

13:  What is the term Palagala meant in Vedic Society?
Options:
  1. Friend of Prince
  2. Friend of King
  3. Friend of Princess
  4. Friend of Queen

Answer: Option2

Explanation:

The term Palagala refers to the Friend of King in the Vedic Society. It is usually the kings of other provinces to avoid war & form alliance but sometimes Updesta ( Legal Advisor) & some prime members of the Rajyasabha are also called Palagala Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

14:  What is the term Suta meant in Vedic Society?
Options:
  1. Sarthi
  2. Charioteer
  3. Treasurer
  4. The Royal herald

Answer: Option4

Explanation:

The term Suta refers to the Royal herald in the early Vedic Society but all of the above three Sarthi, Charioteer,the Royal herald were also known as Suta in the later Vedic Society. Only the treasurer is not Suta in Vedic Society. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

15:  What is the major contention between the moderates and the extremists at the Surat session of the Indian National Congress in 1907?
Options:
  1. Swaraj
  2. Education
  3. Boycott
  4. Satyagraha

Answer: Option1

Explanation:

Though, there is a controversy by the critics regarding the major contention between the moderates and the extremists but testimonials proved that it was regarding Swaraj at the Surat session of the Indian National Congress in 1907. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

16:  When did the first interim government was formed during the British rule in India?
Options:
  1. September 1946
  2. August 1946
  3. September 1945
  4. August 1945

Answer: Option1

Explanation:

After the Quit India Movement where Mahatma Gandhi gave the famous clarion call 'Do or Die' for Indian freedom. The Cabinet Mission of the British rule accepted the proposals by the Indian National Congress after 2nd World War. Thus the first interim government was formed in September 1946 during the British rule in India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

17:  What do you mean by the term Tasawwuf in Sufi Movement during the Medieval Period?
Options:
  1. The Sufism
  2. Pir
  3. Shaikh
  4. None of the above

Answer: Option1

Explanation:

The Sufi Movement started in 11th Century in India. It was the mystical Movement in Islam. Their doctrine was based on union with God by love, prayers, fasts & rituals without reference of any religious community. The term Tasawwuf refers to the Sufism during the Medieval Period. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

18:  What do you mean by the term Yuvraja in Vedic Society?
Options:
  1. King
  2. Crown Prince
  3. Crown Princess
  4. None of the above

Answer: Option2

Explanation:

The term Yuvraja refers to the Crown Prince in the Vedic Society & they are changed as Maharaja when they become King in the Vedic Period. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

19:  Who is the author of Parsea?
Options:
  1. Arthur Ransom
  2. Herman Melville
  3. Herodutus
  4. Alberuni

Answer: Option3

Explanation:

Herodutus was a great scholar & poet who wrote a detailed account in Persian about Persian invasion to India in the book Parsea in Vedic Period. Herodutus was regarded as the Father of History in the world. So it is very important resource from the historical point of view. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

20:  What upheavals took place immediately after the Revolt of 1857, in Bengal in Pre-Independent India?
Options:
  1. Pabna Disturbances
  2. Santal Rebellion
  3. Indigo Disturbances
  4. Sanyasi Rebellion

Answer: Option3

Explanation:

The British government forced the farmers of Bengal to undertake Indigo cultivation in 1917 after the Revolt of 1857. The British government tortured & forced the Indian local farmers to cultivate Indigo dye instead of crops which led to the Indigo Disturbances in Pre-Independent India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough




Download StudyAlways app from google play





Sometimes the only way to succeed is to fail backwards
-Benny Bellamacina The King of Rhyme