GK Questions and Answer, GK Quiz

1:  Who introduced a bill in the Imperial Legislative Council for compulsory and free primary education? Answer: (d) Gopal Krishna Gokhale.
Options:
  1. Pherozeshah Mehta
  2. Gopal Krishna Gokhale
  3. C. Sankaran Nair
  4. M. Muhammad Shafi

Answer: Option2

Explanation:

Mahatma Gandhi was very much influenced by Gopal Krishna Gokhale & regarded him as his political idol. We get to know this from his autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' where Mahatma Gandhi mentioned that Gopal Krishna Gokhale launched a bill in the Imperial Legislative Council for compulsory and free primary education in pre-independent India in the modern age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

2:  What reforms by Lord Dalhousie encouraged British investments in India in the modern age?
Options:
  1. He encouraged industries
  2. He patronized agriculture
  3. He introduced railways and telegraphs
  4. He introduced postal system

Answer: Option3

Explanation:

Lord Dalhousie introduced & patronized all the above but his introduction of railways and telegraphs actually encouraged British investments in pre-independent India in the modern age & it became a social reform. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

3:  Who is the founder & head of the department Diwan-i-Mustakharaj in Medieval Period?
Options:
  1. G. Balban
  2. Masud shah
  3. N Mahamud
  4. Alauddin Khilji

Answer: Option4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

4:  Who is the founder of Yoga-Darsana in Vedic Culture?
Options:
  1. Patanjali
  2. Panchvisha
  3. Kaushiki
  4. Aitareya

Answer: Option1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

5:  What is 'SabdaVedi' weapon in Ramayana?
Options:
  1. To kill someone by watching the victim in dark
  2. To kill someone by not watching the victim
  3. To kill someone by listening the Sound in dark
  4. To kill someone by watching the shadow

Answer: Option3

Explanation:

It had very significant role in Ramayana. King Dasratha got cursed by killing a saint by listening the Sound of water in dark. He thought that a dear was drinking water in the river & throw the weapon & instead a saint got killed because he was drinking that water. But before his death he cursed King Dasratha for his killing Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

6:  Which incident is related with Mahatma Gandhi's first fast in pre-independent India in the modern age?
Options:
  1. Champaran Satyagraha
  2. Chauri Chaura incident
  3. Communal riots in eastern India
  4. The strike of mill workers at Ahmedabad

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a dispute about the Mahatma Gandhi's first fast in India.One is Champaran Satyagraha & other is The strike of mill workers at Ahmedabad. But justified evidence prove that the strike of mill workers at Ahmedabad & not the Champaran Satyagraha is related with Mahatma Gandhi's first fast in India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

7:  Which meeting passed the resolution demanding the creation of Pakistan by the All-India Muslim league session? Answer: (c) Lahore.
Options:
  1. Bombay
  2. Calcutta
  3. Lahore
  4. Madras

Answer: Option3

Explanation:

Actually, there is a huge controversy regarding the separate nation for the Muslims. Some claim Choudhry Rahmat Ali started demanding a separate nation in 1939 but others claim Mohd. Ali Jinnah did it in 1940. But justified evidence prove that it happened in 1940 which took place in Lahore session by the All-India Muslim league. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

8:  who started the Shuddi movement among pre-independent national leaders & social reformers of India? Answer: (b) Swami Dayanand Saraswati
Options:
  1. Swami Vivekananda
  2. Swami Dayanand Saraswati
  3. Mahatma Gandhi
  4. Raja Rammohan Roy

Answer: Option2

Explanation:

There is a controversy regarding Raja Ram Mohan Roy & Swami Dayanand Saraswati about the founder of the Shuddi movement. But after thorough research, it was found that Swami Dayanand Saraswati was the founder of the Shuddi movement & Raja Ram Mohan Roy was the founder of the Brahmo Samaj in the modern age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

9:  Who is the head of the department Gram in Medieval Period?
Options:
  1. Wali
  2. Siqdar
  3. Khut
  4. Muqaddam

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a dispute with Muqaddam & Khut about the head of the department Gram in Medieval Period but evidences proved that Muqaddam is the actual head of the department Gram in Medieval Period. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

10:  Who is the founder & head of the department Diwan-i-Risalat in Medieval Period?
Options:
  1. Rais-i-Mumalik
  2. Dabir-i-Muqaddam
  3. Dabir-i-Mulq
  4. Ariz-i-Mumalik

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

11:  Which Indian freedom fighter was a revolutionary in the beginning & later turned into a yogi & a philosopher in the modern age?
Options:
  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Aurobindo Ghosh
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Gopal Ganesh Agarkar

Answer: Option2

Explanation:

It was the most surprising & only incident of pre-independent India that a freedom fighter who was a revolutionary extremist & went to jail for several occasions but suddenly he turned into a yogi & a philosopher & founded Aurobindo Ashram in Pondicherry. Till today it is one of the most divine places in India & there are devotee not only in India but all over the world. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

12:  Who launched the Non-Cooperation Movement among the national leaders of pre-independent India, in the modern age?
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Dadabhai Naoroji
  3. Chittaranjan Das
  4. Mahatma Gandhi

Answer: Option4

Explanation:

There is a controversy regarding Dadabhai Naoroji & Mahatma Gandhi about the launching of the Non-Cooperation Movement, but again it got silenced after the release of the autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' where Mahatma Gandhi mentioned that he launched the Non-Cooperation Movement of pre-independent India in the modern age Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

13:  Who was the leader of Telengana Riots in the modern age?
Options:
  1. Madari Pasi
  2. Sahajanada
  3. Sundaraiya
  4. Kumaraiya

Answer: Option3

Explanation:

Actually, there is a dispute with two females Sundaraiya & Kumaraiya about the leader of Telengana Riots in the modern age. Lot of books claimed each of them. But justified evidence & other testimonials, it was found that Sundaraiya was the main female peasant leader of Telengana Riots in the modern age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

14:  Whom did Babur defeated in the battle of Khanwa?
Options:
  1. Rana Sanga
  2. Hammir I
  3. Rana Kumbha
  4. Rana Pratap

Answer: Option1

Explanation:

The battle of Khanwa had a very significant role because it formed the establishment of Mughal Rule & changed the history of medieval India. Though, the foundation of Mughal Rule occurred after the first battle of Panipat in 1526. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

15:  In which provisions of Charter Acts of British India, the Governor General of Bengal became the Governor General of India ?
Options:
  1. Charter Act of 1893
  2. Charter Act of 1813
  3. Charter Act of 1833
  4. Charter Act of 1853

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

16:  Which Indian State was annexed by Lord Dalhousie on the pretext of maladministration?
Options:
  1. Udaipur
  2. Oudh
  3. Nagpur
  4. None of these

Answer: Option2

Explanation:

It was another very clever,cunning & heinous ploy by the British to capture the state like applying Subsidiary Alliance. Lord Dalhousie, on the pretext of maladministration, applied it to conquer the above state. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

17:  Who was permitted to trade in India by Mughals?
Options:
  1. The French
  2. The British
  3. The Scottish
  4. The Portugeese

Answer: Option2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

18:  Who destructed the Somnath Temple & plundered it 17 times between 998 AD - 1021 AD? Answer Sultan Mahmud Ghazni
Options:
  1. Muhammad Bin Tughlaq
  2. Firoz Tughlaq
  3. Sultan Mahmud Ghazni
  4. Chengiz Khan

Answer: Option3

Explanation:

Chengiz Khan was the first Mongol King who invaded & plundered India especially Delhi but Sultan Mahmud Ghazni was the first King who destructed & plundered the Somnath Temple 17 times & he is a young Turk from Ghazni. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

19:  Who is also known as Vikramaditya ? Answer Chandragupta II .
Options:
  1. Skandagupta
  2. Kumaragupta I
  3. Chandragupta VI
  4. Chandragupta II

Answer: Option4

Explanation:

Actually, there is a dispute with Chandragupta II & Chandragupta VI about who is conferred as the title 'Vikramaditya'. But thorough research & other justified evidences proved that Chandragupta II is regarded as 'Vikramaditya' in the Gupta Period Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

20:  which is the most important cause for the outbreak of the Ghadar revolution among the following political incidents?
Options:
  1. Arrest of Lala Har Dayal
  2. Outbreak of World War I
  3. Hanging of Samparan Singh
  4. Kamagata Maru incident

Answer: Option2

Explanation:

Though, there is a dispute regarding which political incidents is the most important cause for the outbreak of the Ghadar revolution. Lot of books claimed Arrest of Lala Har Dayal & others claimed Outbreak of World War I.But after research, it was found that Outbreak of World War I is the most important cause for the outbreak of the Ghadar revolution Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough




Download StudyAlways app from google play





Are you cold when you are happy? Are you cold when you are unhappy? Then you are a wise man! Wisdom makes man cool and calm. Wise man is cool and calm!
-Mehmet Murat ildan