GK Questions and Answer, GK Quiz

1:  Which Indian states famous for 'Khajuraho' sculptures?
Options:
  1. Chattisgarh
  2. Maharashtra
  3. Orissa
  4. Madhya Pradesh

Answer: Option4

Explanation:

Since, Chattisgarh state was a part of undivided Madhya Pradesh, when the 'Khajuraho' sculptures were built so it is a very common confusion after new Chattisgarh state was formed in India. But till today it is located in divided Madhya Pradesh Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

2:  What is the name of the head of Grama in the Vedic Period?
Options:
  1. Taittariya
  2. Chhandogya
  3. Gramani
  4. Gopatha

Answer: Option3

Explanation:

During the Vedic Period, Grama is known as village, So the head of Grama is known as Gramani Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

3:  Who is the author of Miftah-ul-Futuh in Medieval Period?
Options:
  1. Amir Khusrau
  2. Abu Bakr
  3. Bhukari
  4. Hasan Nizami

Answer: Option1

Explanation:

Amir Khusrau was a great scholar & poet who wrote the book Miftah-ul-Futuh in Medieval Period which gives description of Jalaluddin conquest & life which is very important resource about History of the slave dynasty. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

4:  The place 'Kushinagar' famous for which reasons?
Options:
  1. Satyagraha Ashram
  2. Largest sugar factory in India
  3. Paramdham Ashram
  4. Place where Lord Buddha breathed his last

Answer: Option4

Explanation:

After the Indus Valley Civilization, Jainism & Buddhism prevailed, but with the start of Slave dynasty Muslim culture prevailed the Medieval Period. So, all focus went where Buddha had acheived salvation but a dispute started with the place of his death. Lot of books claim Sarnath & other places but justified evidence prove that Lord Buddha breathed his last in 'Kushinagar' in India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

5:  Who established the 'Paramdham Ashram' due to the spiritual inclination?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Sri Aurobindo
  3. Acharya Vinoba Bhave
  4. Acharya Kripalani

Answer: Option3

Explanation:

Generally, in pre-independent India, Mahatma Gandhi & Sri Aurobindo was the founder of Ashrams, like Aurobindo Ashram in Pondicherry by Sri Aurobindo & Satyagraha Ashram by Mahatma Gandhi, but Acharya Vinoba Bhave was also a distinguished personality who established only the 'Paramdham Ashram'. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

6:  What is the name of the head of Kula in the Vedic Culture?
Options:
  1. Gopati
  2. Senani
  3. Gopa
  4. Kulapa

Answer: Option4

Explanation:

During the Vedic Culture, Kula is known as family, So the head of Kula is known as Kulapa Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

7:  Who is the founder & head of the department Diwan-i-Bandgan in the Medieval Period?
Options:
  1. Masud shah
  2. N Mahamud
  3. Firoz Tughlaq
  4. Alauddin Khilji

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

8:  Who was the leader of Eka Movement?
Options:
  1. Sitaram Das
  2. Madari Pasi
  3. Pathik Singh
  4. Vijay Singh

Answer: Option2

Explanation:

Actually, there is a controversy with Pathik Singh & Madari Pasi about the leader of Eka Movement in the modern age.2 books claimed each of them. But after thorough research & other testimonials it was found that Madari Pasi was the main peasant leader of Eka Movement in the modern age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

9:  Who is the founder of Nyaya-Darsana in Vedic Culture?
Options:
  1. A.Gautama
  2. Badarayana
  3. Jamini
  4. Uluka Kanada

Answer: Option1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

10:  Who is Khagam in Ramayana?
Options:
  1. A Sanyasi
  2. A Priest
  3. A King
  4. A Saint

Answer: Option4

Explanation:

Khagam was a famous Saint in Ramayana who can meditate constantly for 6 months to 1 year. Once, his meditation was broken by his friend & so he cursed him & he transformed into poison-less (Heldora) snake so that he could harm no one. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

11:  Which of the following Indian freedom fighters was the first to raise the slogan 'Inquilab Zindabad' in pre-independent India?
Options:
  1. Veer Savarkar
  2. Chandrashekhar Azad
  3. Bhagat Singh
  4. Lokmanya Tilak

Answer: Option3

Explanation:

Though, there is a dispute with Veer Savarkar & Bhagat Singh about the slogan 'Inquilab Zindabad'. Both are extremists & does not believe in Gandhian brand of politics of non-violence & both got severe punishments & also tortured & killed by the British but both of them protested till their last breadth. So some books claim each of them. But justified evidence prove that Bhagat Singh was the first to raise the slogan, 'Inquilab Zindabad' in pre-independent India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

12:  When Mahatma Gandhi started the Champaran Satyagraha?
Options:
  1. 1917
  2. 1930
  3. 1915
  4. 1919

Answer: Option1

Explanation:

There is a controversy regarding the date when Mahatma Gandhi started the Champaran Satyagraha in the modern age. But Mahatma Gandhi mentioned in his autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' that he started the Champaran Satyagraha in 1917 which again proved that the strike of mill workers at Ahmedabad is related with Mahatma Gandhi's first fast & not the Champaran Satyagraha in pre-independent India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

13:  Who is the founder & head of the department Diwan-i-Riyasat in Medieval Period?
Options:
  1. Rais-i-Mumalik
  2. Dabir-i-Mulq
  3. Ariz-i-Mumalik
  4. Dabir-i-Muqaddam

Answer: Option1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

14:  Who was the leader of Avadh Kisan-Sabha Revolt in the modern age?
Options:
  1. Radhanath Roy
  2. V.B. Patel
  3. Kedarnath Roy
  4. Baba Ramchandra

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a dispute with Baba Ramchandra & V.B. Patel about the leader of Avadh Kisan-Sabha Revolt in the modern age. 2 books claimed each of them. But after thorough research & other testimonials, it was found that Baba Ramchandra was the main peasant leader of Avadh Kisan-Sabha Revolt in the modern age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

15:  Name the last literary production of Vedic Culture?
Options:
  1. Aranyakas
  2. Upanishadas
  3. Samhitas
  4. Brahamans

Answer: Option2

Explanation:

Since Upanishadas are the source of All Vedas it is regarded as the last literary production of Vedic Culture. Aranyakas,Brahamans & Samhitas are also literary production but they are done before it. Samhitas are also known as All Vedas but not the last literary production of Vedic Culture. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

16:  Who is founder of the Banaras Hindu University in pre-independent India?
Options:
  1. B. R. Ambedkar
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Madan Mohan Malviya
  4. Mahatma Gandhi

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

17:  When did the Cripps Mission visit India?
Options:
  1. 1927
  2. 1942
  3. 1939
  4. 1946

Answer: Option2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

18:  Which national leader & social reformer attended all the three Round Table Conferences in pre-independent India?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Annie Besant
  3. Madan Mohan Malviya
  4. B. R. Ambedkar

Answer: Option4

Explanation:

There is a controversy regarding B. R. Ambedkar & Mahatma Gandhi about the attendance all the three Round Table Conferences in pre-independent India, but critics got silenced after the release of the autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' where Mahatma Gandhi mentioned that he had not attended all the three Round Table Conferences & so B. R. Ambedkar did it in pre-independent India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

19:  Who fought in the battle of Talikota?
Options:
  1. Gurjars - Rastrakutas
  2. Rastrakutas - Tangadi
  3. Rakshasa - Tangadi
  4. Rakshasa - Gurjars

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

20:  Who was the leader of UP Kisan-Sabha Riots in the modern age? Answer Indra Dwivedi
Options:
  1. Indra Reddy
  2. Indra Dwivedi
  3. Gauri Shanka Mishra
  4. U.K. Narayan

Answer: Option2

Explanation:

Actually, there is a huge dispute with all of them about the leader of UP Kisan-Sabha Riots in the modern age. Lot of books claimed each of them. But justified evidence & other testimonials, it was found that Indra Dwivedi was the main peasant leader of UP Kisan-Sabha Riots in the modern age. Rest all are also leaders of UP Kisan-Sabha Riots Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough




Download StudyAlways app from google play





A great many people think they are thinking when they are merely rearranging their prejudices.
-William James