GK Questions and Answer, GK Quiz

1:  Which British colonial administrator was also known as 'Liberator of the Press'?
Options:
  1. Lord Macaulay
  2. Lord Metcalfe
  3. Lord Hastings
  4. Lord Bentinck

Answer: Option2

Explanation:

Sir Lord Charles Metcalfe, during his reign from 1834-36, passed the famous Press Law in Pre-Independent India. So he was known as 'Liberator of the Press' in India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

2:  Who got the name Mirabehn from Mahatma Gandhi?
Options:
  1. Maria Montessori
  2. Kamala Devi
  3. Madeleine Slade
  4. Annie Besant

Answer: Option3

Explanation:

In the autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' Mahatma Gandhi mentioned that he gave Madeleine Slade the name Mirabehn so that the rural villagers specially women can call & relate her easily. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

3:  Who is the author of Raj Tarangini?
Options:
  1. Vatsayan
  2. Kalidas
  3. Kalhana
  4. Bilhana

Answer: Option3

Explanation:

Kalhana was a great scholar who wrote a detailed account about Kashmir at 1149-50 AD in the book Raj Tarangini in Ancient Period which is very important resource from the historical point of view. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

4:  Which alcholic drink is originally a plant in Vedic Culture?
Options:
  1. Sura
  2. Soma
  3. Drakha
  4. Bhang

Answer: Option2

Explanation:

All fours are the alcholic drinks consumed by people in Vedic Culture but only Soma Rasa(Drink) is originally a plant from where this alcholic drink is made in Vedic Culture Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

5:  Who introduced the system of Civil Services in Pre-Independent India?
Options:
  1. William Bentinck
  2. Lord Hardinge
  3. Lord Dalhousie
  4. Warren Hastings

Answer: Option1

Explanation:

Lord William Bentinck was the Governor-General of Pre-Independent India. He introduced the system of Civil Services during his reign from 1833-35 & declared English as the official Language of India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

6:  Which province was not to included in the Indian dominion by Mountbatten Plan?
Options:
  1. Madras
  2. Bombay
  3. Sind
  4. Bihar

Answer: Option3

Explanation:

Lord Mountbatten was the first Governor-General of free India (1947-48). The province of Sind was not to included in the Indian dominion according to his Plan Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

7:  What is the oldest name of Kanauj in Ancient Civilization?
Options:
  1. Asmaka
  2. Ropar
  3. Banawali
  4. Kanyakubjja

Answer: Option4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

8:  What is the penalty for those who kill cows in Vedic Society?
Options:
  1. Death
  2. Expulsion from Vedic Society
  3. Imprisonment
  4. Exile

Answer: Option1

Explanation:

The term Aghanya refers to the animal Cow in the Vedic Culture. It also meant - not to be killed. If anyone killed he will be sentenced to death or life time imprisonment in Vedic Culture. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

9:  Which is the most ancient musical instrument?
Options:
  1. Veena
  2. Sitar
  3. Tabla
  4. Sarod

Answer: Option1

Explanation:

Though, there is a controversy by the critics regarding Bharata Muni & Narad Muni about the main ancient musical instrument.But after thorough research, it was found that Bharata Muni has written 'Natya Shastra' regarded as the main source of India's classical dances & Narad Muni played Veena Which is regarded as the most ancient musical instrument. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

10:  What is the ratio of measurement of Indian National Flag's width to its length?
Options:
  1. 3:5
  2. 2:3
  3. 3:4
  4. 2:4

Answer: Option2

Explanation:

Since the Indian National Flag is tricolor with Ashok Chakra present in the middle white region which reflects time. To match it equally, the ratio of measurement of Indian National Flag's width to its length is 2:3 Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

11:  Who has written 'Natya Shastra' regarded as the main source of India's classical dances?
Options:
  1. Abhinav Gupta
  2. Narad Muni
  3. Tandu Muni
  4. Bharata Muni

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a controversy by the critics regarding Bharata Muni & Narad Muni about the main source of India's classical dances.But justified evidence & other testimonials,it was found that Bharata Muni has written 'Natya Shastra' regarded as the main source of India's classical dances & Narad Muni played Veena Which is regarded as the most ancient musical instrument Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

12:  The Indian National Calendar based on which era ?
Options:
  1. Hijri era
  2. Vikram era
  3. Saka era
  4. Christian era

Answer: Option3

Explanation:

Though we all follow the Calendar based on Christian era but the Indian National Calendar is still based on Saka era Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

13:  Which Indian states use a popular style of folk paintings called 'Madhubani' in Pre-Independent India?
Options:
  1. West Bengal
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: Option2

Explanation:

The painters of Bihar use a popular style of folk paintings called 'Madhubani' after the Revolt of 1857. Though it happened in Pre-Independent India but the British government had no interest on it & tried to suppress it. Madhubani is still now a place located in north Bihar now based on this popular style of folk paintings called 'Madhubani' Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

14:  What do you mean by the term Kshirapakamodanam in Vedic Culture?
Options:
  1. Cooked Grain & milk
  2. Cooked products
  3. Uncooked raw Fruits & Vegetables
  4. None of the above

Answer: Option1

Explanation:

The term Kshirapakamodanam refers to the Cooked Grain & milk in the Vedic Culture. Cow is referred by the term Aghanya which meant - not to be killed. If anyone killed he will be sentenced to death or lifetime imprisonment. So Cow milk is also known as Kshirapakamodanam in Vedic Culture Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

15:  What is the oldest name of South West Kashmir in Ancient Civilization?
Options:
  1. Surkotada
  2. Chanhudaro
  3. Dholavira
  4. Kambhoja

Answer: Option4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

16:  What upheavals took place immediately after the Revolt of 1857, in Bengal in Pre-Independent India?
Options:
  1. Pabna Disturbances
  2. Santal Rebellion
  3. Indigo Disturbances
  4. Sanyasi Rebellion

Answer: Option3

Explanation:

The British government forced the farmers of Bengal to undertake Indigo cultivation in 1917 after the Revolt of 1857. The British government tortured & forced the Indian local farmers to cultivate Indigo dye instead of crops which led to the Indigo Disturbances in Pre-Independent India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

17:  which Indian national leader made the comment, Cripps Mission was a 'post-dated cheque on a crashing bank'? 93NC 23 (a) (b) (c) (d) Answer: (b) Mahatma Gandhi.
Options:
  1. Jawaharlal Nehru
  2. Subhas Chandra Bose
  3. Mahatma Gandhi
  4. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: Option3

Explanation:

The setting up of a Constituent Assembly was proposed under Cripps Plan in 1942, was not acceptable to the Indian National Congress. They proposed dominion status for India after 2nd World War.Lord Linlithgow was the British colonial administrator & Viceroy during that time. Since it was not acceptable to the Indian National Congress, so Mahatma Gandhi made the comment that Cripps Mission was a 'post-dated cheque on a crashing bank' Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

18:  Where was the school in Vedic Culture?
Options:
  1. Secluded area in the Jungle within the province
  2. Home of Kings Son or Palace
  3. Home of teacher
  4. None of the above

Answer: Option3

Explanation:

Home of teacher or Guru was the school of the students & teacher were also known as Acharyas Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

19:  What is the oldest name of Mathura in Ancient Civilization?
Options:
  1. Damiabad
  2. Sursena
  3. Ropar
  4. Banawali

Answer: Option2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

20:  which British colonial administrator & Viceroy proclaimed the following quote : "We have not the slightest intention of abandoning our Indian possessions and that it is highly improbable that any such intention will be entertained by our posterity"?
Options:
  1. Lord Cornwallis
  2. Lord Curzon
  3. Lord Canning
  4. Lord Dufferin

Answer: Option2

Explanation:

Lord Curzon was the British colonial administrator & Viceroy who proclaimed the above quote during his reign from 1899-1905. He became famous for the partition of Bengal in 1905. It was the cardinal blunder of Lord Curzon. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough




Download StudyAlways app from google play





My only advice is to stay aware, listen carefully, and yell for help if you need it.
-Judy Blume