GK Questions and Answer, GK Quiz

1:  Who was the leader of Chenchus Movement in the modern age?
Options:
  1. Khoodi Mollah
  2. Bishnu Biswas
  3. Digambar Reddy
  4. None of the above

Answer: Option4

Explanation:

Chenchus Movement was a tribal revolt by the Chenchus tribe due the British control of forests to in 1921 in the modern age. But after thorough research, it was found that no one was the particular leader of this tribal revolt. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

2:  What is the term 'Nadu' meant in the Chola empire in Medieval Period?
Options:
  1. Commissionary
  2. Province
  3. A group of Villages
  4. District

Answer: Option4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

3:  What is the term 'Prithvisthana' meant in the Vedic Culture?
Options:
  1. Terrestrial God
  2. Aerial God
  3. Intermediate God
  4. Celestial God

Answer: Option1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

4:  Who was the leader of Hos Riots in the modern age?
Options:
  1. Anna Sahib
  2. Narasimha Reddy
  3. Dattaraya Patkar
  4. Haji Saraitullah

Answer: Option3

Explanation:

Hos Riots was a tribal revolt by the Hos tribe due to the British occupation of Singbhum in 1820 in the modern age.Though, there is a dispute with Sayyid Dattaraya Patkar & Anna Sahib Fazl about the leader of this tribal revolt.But justified evidence & other testimonials, it was found that Dattaraya Patkar was the main tribal leader of this tribal revolt. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

5:  Where Satyagraha was first tried by Mahatma Gandhi?
Options:
  1. Bardoli
  2. Champaran
  3. Dandi
  4. South Africa

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a dispute when Satyagraha was first started & each & every critics claimed Champaran in India, but critics got silenced after the release of the autobiography,'The Story of My Experiments with Truth' where Mahatma Gandhi mentioned that he first tried it in South Africa. So the inception of Satyagraha was first tried by Mahatma Gandhi in South Africa. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

6:  Which act passed by the British in India is known as 'New Charter of Slavery'?
Options:
  1. Government of India Act, 1919
  2. Government of India Act, 1935
  3. Regulation Act
  4. Vernacular Press Act

Answer: Option2

Explanation:

The Simon Commission report in 1930 formed the basis for the Government of India Act & it received royal ascent on Aug, 4,1935.It provided a federal type of Government. Provincial autonomy was imparted which was rejected by the Congress.So, In 1935, when the British in India passed the Government of India Act, Jawaharlal Nehru called it as 'New Charter of Slavery' for the pre-independent Indians. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

7:  What is the term 'Valanadu' meant in the Chola empire in Medieval Period?
Options:
  1. A group of Villages
  2. District
  3. Province
  4. Commissionary

Answer: Option4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

8:  Which is the oldest & most popular alcoholic drinks in Vedic Culture? pg 9
Options:
  1. Soma
  2. Drakha
  3. Sura
  4. Rasa

Answer: Option3

Explanation:

All the above are alcoholic drinks found in Vedic Culture but Sura is the most popular alcoholic drinks consumed by the people. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

9:  Who was the leader of Chuar Revolt in the modern age?
Options:
  1. Vasudev Das
  2. Raja Jagannath
  3. Sitaram Das
  4. Balwant Phadke

Answer: Option2

Explanation:

Chuar Revolt was a tribal revolt by the Chuar tribe due to Excess revenue demand & Bengal famine in 1766-72 in the modern age. Raja Jagannath was the leader of this tribal revolt. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

10:  Who was called as 'Father of the Indian unrest' by the British colonial authorities?
Options:
  1. Subhas Chandra Bose
  2. M. K. Gandhi
  3. Gopal Krishna Gokhale
  4. Bal Gangadhar Tilak

Answer: Option4

Explanation:

We all know that M. K. Gandhi was called as 'Father of the Nation'. Similarly, all the above Indian nationalist leaders were also known by other names but all were given by Indians except Bal Gangadhar Tilak who was called as 'Father of the Indian unrest' not by Indians but by the British colonial authorities during pre-independent Period. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

11:  What is the term 'Mandalams' meant in the Chola empire in Medieval Period?
Options:
  1. A group of Villages
  2. District
  3. Province
  4. Commissionary

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

12:  What is the term 'Niyoga' also known as in Vedic Culture?
Options:
  1. Remarriage of widow with younger brother of his deceased husband
  2. The father's property is inherited by his sons
  3. Home of teacher was the school
  4. None of the above

Answer: Option1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

13:  Who was the leader of Bhills Movement in the modern age?
Options:
  1. Bhagat Jawahar Mal
  2. Sian Sahib
  3. Phond Savant
  4. Sewaram

Answer: Option4

Explanation:

Bhills Movement was a tribal revolt by the Bhills tribe due to Agrarian hardship in 1817 in the modern age. Sewaram was the leader of this tribal revolt. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

14:  Why did Arjun got cursed by Apsaras in Swarg?
Options:
  1. He didn't want to have sex with her
  2. He cannot learn the dance properly from her
  3. He didn't want to learn the dance
  4. None of the above

Answer: Option1

Explanation:

It had very significant role in Mahabharat. When Arjun went to Swarg to collect 'Divyaastra'. God Indra told him to learn dance also because then only he could not be recognized in 1year exile period.So he started learning it from Apsaras in Swarg.During that time one Apsara got fascinated by him & want to marry him. Arjun replied that his forefathers had married him so he can only think her as Mother or Grand Mother & rejected it. Apsara became furious because they are only woman & not Mother of anyone. Then she wanted to have sex with him but with the refusal of Arjun on same ground She cursed that Arjun that he will return as Brihannala (Bisexual) for 1 year. This curse became a boon for Arjun because he remained Brihannala for 1 year during Agyaat Banabas (Exile) & nobody could not recognized him. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

15:  Which is the original name of Karna in Mahabharat?
Options:
  1. Dasraj
  2. Adhirathi
  3. Adhinath
  4. Radhe

Answer: Option4

Explanation:

In Mahabharat, Karna was the most tragic character & also remembered as a real friend of Duryodhan who sacrificed his life for friendship & fought against his own younger brothers because he was the illegitimate son of Mother Kunti. Kunti abandoned him at birth because she was unmarried then, but he was saved from river by Adhirath, the chariot puller, & brought up him as his own son. Since Radha was the name of Adhirath's wife & they are a childless couple so they gave him the name Radhe but Dronacharya changed his name to Karna after watching his dazzling face in sunlight. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

16:  Who is the founder of Uttara-Mimansa in Vedic Culture?
Options:
  1. Panchvisha
  2. Badarayana
  3. Aitareya
  4. Kapila

Answer: Option2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

17:  Which is the basic text deal with Mimansa in Vedic Culture?
Options:
  1. Mimansa Sutra
  2. Uttara-Mimansa Sutra
  3. Vedant Sutra
  4. Purva-Mimansa Sutra

Answer: Option3

Explanation:

Since Upanishadas are the source of All Vedas it is regarded as the basic literary production of Vedic Culture. But Vedant Sutra is the basic text which deals with Mimansa literary production of Vedic Culture. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

18:  Who had 100 brothers & 1 sister except the Kauravas in Mahabharat?
Options:
  1. Sakuni
  2. Dristadumna
  3. Kripacharya
  4. Vedvyas

Answer: Option1

Explanation:

When blind Dritharastra got married with her sister Gandhari, Sakuni, the eldest brother, became furious but could not do anything because of Viswma, the great warrior of Hastinapur. Since, they were 100 brothers, Sakuni left his kingdom Gandhar for his brothers & came to Hastinapur to take revenge.So Sakuni became an important part of Mahabharat but his brothers had no significant role in Mahabharat. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

19:  Who was the leader of Borsad Movement in the modern age?
Options:
  1. NV Rama Naidu
  2. Shanka Mishra
  3. V.B. Patel
  4. N. G. Ranga

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a dispute with NV Rama Naidu & N. G. Ranga about the leader of Forest Satyagraha Riots in the modern age. Lot of books claimed each of them. But after thorough research & other testimonials, it was found that NV Rama Naidu was the main peasant leader of Forest Satyagraha Riots & N. G. Ranga was the main peasant leader of Borsad Movement in the modern age. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

20:  How much time did the Constituent Assembly took to pass the Constitution?
Options:
  1. exactly a year since Nov 26, 1948
  2. about 6 months in 1949
  3. about 3 years since Dec 9, 1946
  4. about 2 years since Aug 15, 1947

Answer: Option3

Explanation:

Dr. B.R. Ambedkar formulated the constitution of India, but he took a very long time of 3yrs because he had to protect the interest of each & every citizen of India. He made it in such a way so that no innocent got punished by the IPC & still it is followed. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough