GK Questions and Answer, GK Quiz

1:  What is the auxiliary vedas also known as in Vedic Culture?
Options:
  1. Aranyakas
  2. Samhitas
  3. Brahamans
  4. Upaveda

Answer: Option4

Explanation:

Upaveda means subtext of Vedas. So it is also known as the auxiliary vedas. Rest all are subtext of Upanishadas & so they are known as the auxiliary Upanishadas Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

2:  Who was the leader of Moplah Revolt in the modern age?
Options:
  1. Sayyad Ali
  2. Sayyid Fazl
  3. Qumruddin Khan
  4. Muhammad Amin

Answer: Option1

Explanation:

Actually, there is a dispute with Sayyad Ali & Sayyid Fazl about the leader of Moplah Revolt in the modern age. 2 books claimed each of them. But after thorough research, it was found that Sayyad Ali was the main peasant leader of Moplah Revolt in the modern age. Sayyid Fazl was also the leader but he was under Sayyad Ali. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

3:  Name the Arabian King who made first invasion of India in Medieval Period?
Options:
  1. Sultan Mahmud Ghazni
  2. Chengiz Khan
  3. Firoz Tughlaq
  4. Muhammad Bin Qasim

Answer: Option4

Explanation:

There is a huge controversy between the two rulers- Muhammad Bin Qasim & Firoz Tughlaq. But justified evidence & other testimonials, prove that Firoz Tughlaq is the founder & head of the department Diwan-i-Isthiaq & Muhammad Bin Qasim is the Arabian King who made first invasion of India in Medieval Period. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

4:  Who is also known as 'Nizam-ul-Mulk' in the modern age?
Options:
  1. Mir Kilich Khan
  2. Bahram Shah
  3. Sirajuddaula
  4. Mir Qasim

Answer: Option1

Explanation:

There is a huge dispute between the two rulers- Sirajuddaula & Mir Kilich Khan. But justified evidence, prove that Mir Kilich Khan is also known as 'Nizam-ul-Mulk' & Sirajuddaula is known as 'Nizam-ul-Mulk Mirza Mohammed Shah' Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

5:  Which is the most accepted date of reign of Kanishka?
Options:
  1. 140 BC - 101 BC (By C-14 dating)
  2. 74 AD - 101 AD (By C-14 dating)
  3. 174 AD - 201 AD (By C-14 dating)
  4. 140 BC - 101 BC (By C-14 dating)

Answer: Option2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

6:  Who is the founder & head of the department Diwan-i-Isthiaq in Medieval Period?
Options:
  1. Muhammad Bin Qasim
  2. Firoz Tughlaq
  3. Masud shah
  4. Bahram Shah

Answer: Option2

Explanation:

Although, there is a dispute between the two rulers- Muhammad Bin Qasim & Firoz Tughlaq. But justified evidence & other testimonials, prove that Firoz Tughlaq is the founder & head of the department Diwan-i-Isthiaq & Muhammad Bin Qasim is the Arabian King who made first invasion of India in Medieval Period. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

7:  Which is the most accepted date of reign of Elara?
Options:
  1. 104 AD - 150 AD (By C-14 dating)
  2. 540 BC - 501 BC (By C-14 dating)
  3. 140 BC - 101 BC (By C-14 dating)
  4. 40 BC - 01 BC (By C-14 dating)

Answer: Option3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

8:  What is the significance of the department Diwan-i-Khas in Mughal Period?
Options:
  1. Navratna
  2. Bauxite
  3. Gypsum
  4. None of the above

Answer: Option1

Explanation:

Ratna means gems but the significance of the department is that Navratna ( literally means 9 gems) is not any gem. They are actually 9 distinguished personalities whose works are famous as Gems. E.g. Birbal-Personal Advisor. Tansen- Singer of ragas, etc. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

9:  Who defeated Seleucus from entering India in Medieval Period?
Options:
  1. Samudragupta VI
  2. Kumaragupta I
  3. Skandagupta
  4. Chandragupta Maurya

Answer: Option4

Explanation:

There is a controversy between the two Dynasty- Mauryas & Guptas in Medieval Period about who defeated Seleucus from entering India but after thorough research it was found that Chandragupta Maurya (Founder of Maurya Dynasty) defeated Seleucus & no one from the Guptas. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

10:  Why did British applied Subsidiary Alliance to Nawab of Hyderabad in the modern age?
Options:
  1. To form alliance under British Rule
  2. To trade under British Rule
  3. To annex under British Rule
  4. To consolidate power under British Rule

Answer: Option3

Explanation:

t was a very clever,cunning & heinous ploy by the British to capture the state showing in the form of business first & then applying Subsidiary Alliance in the disguise of business they applied British Rule to conquer the state. By applying Subsidiary Alliance they captured half of India. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

11:  In which of the following Oceans of the world are the islands of Seychelles located in the modern age to now?
Options:
  1. Arctic Ocean
  2. Atlantic Ocean
  3. Indian Ocean
  4. Pacific Ocean

Answer: Option3

Explanation:

The islands of Seychelles was first discovered by the French & converted it into french colony but Portuguese claimed that it from France. But still now, it remained a mystery about how it was located in the Indian Ocean. The research is still on. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

12:  'Dandiya Raas' is the traditional folk dance form of which of the following Indian states?
Options:
  1. Maharashtra
  2. Punjab
  3. Madhyapradesh
  4. Gujarat

Answer: Option4

Explanation:

Although, Gujarat gets the credit of the traditional folk dance form 'Dandiya Raas' but the folk dance is still performed in Maharashtra also as a tradition. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

13:  How many stanzas of Rabindranath Tagore's written and composed song 'Jana Gana Mana' has been adopted as the National Anthem of India?
Options:
  1. Only the first stanza
  2. The whole song
  3. Third and fourth stanza
  4. First and second stanza

Answer: Option1

Explanation:

As we all know that Rabindranath Tagore had written and composed full song 'Jana Gana Mana'. He even translated full song from Bengali to Hindi. Mahatma Gandhi wished to adopt it as the National Anthem of India but due to some undisclosed reasons only the first stanza has been adopted. It remained a mystery. Some Claim for the elongated time Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

14:  When the Indian National Congress was formed, which of the following persons was the head of the British administration in India?
Options:
  1. Lord Dufferin
  2. Lord Cornwallis
  3. Lord Curzon
  4. Lord Mountbatten

Answer: Option1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

15:  Which of the following ladies was the first woman President of the Indian National Congress?
Options:
  1. Kasturba Gandhi
  2. Annie Besant
  3. Sarojini Naidu
  4. Vijayalakshmi Pandit

Answer: Option2

Explanation:

Though, there is a controversy between the two distinguished personalities- Annie Besant & Kasturba Gandhi(She was the wife of Mahatma Gandhi) & took active interest in forming the Indian National Congress. But justified evidence & other testimonials, prove that Annie Besant was the first woman President of the Indian National Congress though she was a British by origin. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

16:  Which of the following persons established the Satyagraha Ashram?
Options:
  1. Mahatma Gandhi
  2. Acharya Kripalani
  3. Lok Nayak Jayaprakash Narayan
  4. Acharya Vinoba Bhave

Answer: Option1

Explanation:

Though, M.K. Gandhi established the Satyagraha Ashrams. But after thorough research & other testimonials, it was found that the idea of Satyagraha Ashram was conceived by Acharya Kripalani but he did not established it Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

17:  The idea of Pakistan was conceived by which of the Muslim leaders?
Options:
  1. Syed Ahmed Khan
  2. Choudhry Rahmat Ali
  3. Mohd. Ali Jinnah
  4. H. S. Suhrawardy

Answer: Option2

Explanation:

Actually, there is a huge controversy regarding the separate nation for the Muslims. Some claim Choudhry Rahmat Ali started demanding a separate nation in 1939 but others claim Mohd. Ali Jinnah did it in 1940. But justified evidence prove that it started in 1939. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

18:  Rabindranath Tagore renounced his knighthood, owing to which of the following reasons?
Options:
  1. He wanted to join the Congress Party.
  2. He was not satisfied with the constitutional reforms introduced by the Govt. of India Act, 1919
  3. He renounced his knighthood with anguish over the atrocities of the British government in Punjab especially the massacre of innocent people by Dyer at Jallianwala Bagh massacre
  4. He wished to participate in the Satyagraha movement started by Mahatma Gandhi.

Answer: Option3

Explanation:

General O'Dyer ordered to fire & kill the innocent people mercilessly at Jallianwala Bagh massacre in Punjab in 1923. But the British government in Punjab did not bother to punish him instead they sent him back to Britain after making a formal inquiry by making a special Board for eye washing. This made the distinguished personalities of India furious & Rabindranath Tagore's heart lay torn with anguish over the atrocities & so he renounced his knighthood as a symbol of protest to the British government Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

19:  Who was the first Indian to become the member of British Parliament during the modern age?
Options:
  1. Badruddin Tyabji
  2. W. C. Bonnerjee
  3. D. N. Wacha
  4. Dadabhai Naoroji

Answer: Option4

Explanation:

Though, there is a huge controversy between the two distinguished personalities-W. C. Bonnerjee & Dadabhai Naoroji. But justified evidence prove that Dadabhai Naoroji was the first Indian to become the member of British Parliament. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough

20:  Which sea on Earth has no beaches from Ancient Civilization to now?
Options:
  1. Caspian sea
  2. Capsico sea
  3. Red Sea
  4. Sargasso sea

Answer: Option4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy Easy Average Above Average Tough




Download StudyAlways app from google play





The times you lived through, the people you shared those times with - nothing brings it all to life like an old mix tape. It does a better job of storing up memories than actual brain tissue can do. Every mix tape tells a story. Put them together, and they can add up to the story of a life.
-Rob Sheffield Love is a Mix Tape